Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

by Urednik, 3. listopada 2016.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno sve osobe od 9 godina starosti. Tijekom školske godine 2016./2017. pozivat će se na cijepljenje učenici i učenice 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovalentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine, a djeca i mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix). Napominjemo da osobe koje se počnu cijepiti do kraja listopada 2016. stignu primiti besplatnu treću dozu, a za osobe koje započnu cijepljenje nakon listopada neće biti na raspolaganju besplatnog cjepiva za treću dozu. Cijepiti i informirati se o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti moguće je u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo te kod izabranog liječnika ginekologa ili opće/obiteljske medicine, a redoviti studenti kod nadležnog školskog liječnika.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivati će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).

Počevši sa školskom godinom 2017./2018. cijepljenje protiv HPV-a bit će besplatno samo za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole.

Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez posebnog dobnog ograničenja traje samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole.

Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma.

Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

Više informacija o cijepljenju možete odbiti u zavodima za javno zdravstvo (školska medicina i epidemiologija čije kontakt podatke možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/) te kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine i ginekologije.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivati će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).“ dodajte tekst: „Učenice i učenici na cijepljenje dolaze sami s obrascem „Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa i informirani pristanak“ koji je potpisao roditelj/staratelj. Ukoliko roditelj/staratelj želi, na cijepljenje može doći u pratnji učenice/ka. Po jedna primjerak navedenog obrasca svaka učenica i učenik osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole dobiva u školi. Za istu svrhu učenici i roditelji mogu preuzeti obrazac „Poziv na cijepljenje četverovalentnim cjepivom protiv humanog papilomavirusa i informirani pristanak“ ovdje: Letak HPV

Izvor: www.hzjz.hr

Facebook Comments