HPV: tipovi, simptomi i bolesti koje uzrokuje

HPV: tipovi, simptomi i bolesti koje uzrokuje

by Urednik, 3. listopada 2016.

HPV se prenosi intimnim kontaktom ko┼że o ko┼żu, odnosno zaraziti se mo┼że vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosnima, a neki tipovi HPV-a mogu biti uzrok raku.

Skupinu humanih papilomavirus (HPV) ─Źini vi┼íe od 100 tipova virusa, a njih pribli┼żno 40 mo┼że zaraziti anogenitalno podru─Źje i kod mu┼íkaraca i kod ┼żena. Prenosi se intimnim kontaktom ko┼że o ko┼żu, odnosno HPV-om se mo┼że zaraziti vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosima, a radi se o vrlo ─Źestom oboljenju ÔÇô skoro svaki spolno aktivni mu┼íkarac ili ┼żena zaraze se HPV-om u jednom trenutku svog ┼żivota. Naj─Źe┼í─çe HPV nema nikakve simptome, a ─Źak 90 % virusa povla─Źi se samo od sebe unutar 2 godine.

HPV mo┼że biti uzrok raka

No, HPV tako─Ĺer mo┼że biti uzrok raka, kao i drugih zdravstvenih tegoba. Naj─Źe┼í─çe se radi o raku vrata maternice, rodnice i stidnice u ┼żena, dok kod mu┼íkaraca mo┼że prouzrokovati rak penisa. Tako─Ĺer, uzrokuje rak anusa i stra┼żnjeg dijela grla, kao i rak korijena jezika i krajnika u oba spola. HPV je tako─Ĺer uzro─Źnik bradavica koje se mogu pojaviti na genitalnom podru─Źju mu┼íkarca ili ┼żene.

Visokorizi─Źni tipovi su HPV 16 i 18, a razlog tome je ┼íto su uzrok ─Źak 70% slu─Źajeva raka vrata maternice, kao i 70% slu─Źajeva raka rodnice i 40% slu─Źajeva raka stidnica u ┼żena, dok su uzrok ─Źak i 78% slu─Źajeva raka anusa u ┼żena i mu┼íkaraca. Niskorizi─Źnima se smatraju HPV 6 i 11, a oni uzrokuju 90% slu─Źajeva genitalnih bradavica u ┼żena i mu┼íkaraca.

Bolesti koje su povezane s HPV-om

  • Genitalne bradavice ÔÇô izrasline boje ko┼że koje mogu biti svakakvih veli─Źina te mogu biti i plosnate i izdignute, a kod ┼żena mogu rasti i unutar rodnice, dok se kod mu┼íkaraca mogu pojaviti na povr┼íini penisa ili prepona.
    Lije─Źenje uklju─Źuje spaljivanje, izrezivanje ili smrzavanje, a mogu─çe je ponovno pojavljivanje.
  • Rak vrata maternice ÔÇô HPV 16 i 18 uzrokuju ─Źak 80 % slu─Źajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj, naj─Źe┼í─çe se pojavljuje u srednjoj ┼żivotnoj dobi, a godi┼ínje se dijagnosticira prosje─Źno 325 novih slu─Źajeva. Tako─Ĺer je i tre─çi naj─Źe┼í─çi uzrok smrti me─Ĺu ┼żenama od 15 do 44 godine u Hrvatskoj.
  • Rak rodnice: pojavljuje se u ─Źak 70% slu─Źajeva kod ┼żena starijih od 60 godina, a godi┼ínje se u Hrvatskoj dijagnosticira 15 novih slu─Źajeva.
  • Rak stidnice: obi─Źno se rak stidnice u mla─Ĺih ┼żena povezuje s infekcijom visokorizi─Źnim tipovima HPV-a, a godi┼ínje se u Hrvatskoj dijagnosticira 89 novih slu─Źajeva.
  • Rak anusa: godi┼ínje se u Hrvatskoj dijagnosticira pribli┼żno 27 novih slu─Źajeva raka anusa.
  • Rak penisa: naj─Źe┼í─çe poga─Ĺa mu┼íkarce u dobi od 50 do 70 godina, godi┼ínje se u Hrvatskoj dijagnosticiraju pribli┼żno 22 nova slu─Źaja raka penisa.
  • Orofaringealni rak: 72% slu─Źajeva invazivnog orofaringealnog raka plo─Źastih stanica pozitivno na HPV, a godi┼ínje se u Hrvatskoj dijagnosticira pribli┼żno 57 novih slu─Źajeva orofaringealnog raka.

Dijagnoza i lije─Źenje HPV infekcije

StetoskopDijagnosticirati HPV se mo┼że uz pomo─ç papa testa uz pomo─ç kojeg se tra┼że promijenjene stanice u sluznici vrata maternice prije nego se one razvije u predstadiji raka ili rak, i test na HPV uz pomo─ç kojeg se tra┼żi virus koji mo┼że uzrokovati stani─Źne promjene.

Lije─Źenje genitalnih bradavica nije nu┼żno, jer one mogu nestati, no mogu tako─Ĺer i rasti te se njihov broj mo┼że pove─çati.

 

Kako sprije─Źiti bolesti povezane s HPV-om?

Kako bi se za┼ítitili od HPV-a, kao i bolesti HPV-a jedan od na─Źina za┼ítita je cijepljenje, koje u Hrvatskoj dostupno kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, a funkcionira i kao za┼ítita od bolesti koju mogu uzrokovati tipovi HPV-a 6, 11, 16 i 18.

Tako─Ĺer, jedna od mogu─çih za┼ítita je kori┼ítenje prezervativa, koji mogu smanjiti rizik od infekcije, ali se mogu zaraziti podru─Źja koja nisu prekrivena prezervativom.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhva─ça sve ┼żene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine, u sklopu kojeg se ┼żene poziva na preventivni ginekolo┼íki pregled koji uklju─Źuje Papa test svake tri godine.

Izvor: Ordinacija.hr, 04. travnja 2016.

Facebook Comments