Znaš li zaista sve o zaštiti od spolnih bolesti?

Znaš li zaista sve o zaštiti od spolnih bolesti?

by Urednik, 4. listopada 2016.

Bolesti koje se prenose spolnim dodirom vrlo su ra┼íirene. Zara┼żen mo┼że biti bilo tko. Stoga je potrebno poduzeti mjere za┼ítite.

1. Antibiotici mogu poslu┼żiti kao preventiva
Neto─Źno – Bolesti koje se prenose spolnim kontaktom brojne su i me─Ĺusobno vrlo razli─Źite. Zahtijevaju poseban na─Źin lije─Źenja. Ne postoji, dakle, na─Źin da se bolest sprije─Źi preventivnim uzimanjem lijekova, a posebno ne antibioticima, koji djeluju samo na bakterije.

2. Spolne bolesti se prenose rubljem i nedovoljnom higijenom
To─Źno i neto─Źno – Zaraza se u prvom redu ┼íiri intimnim kontaktom sa zara┼żenom osobom, putem sluznice ili ranice na ko┼żi. Neke bolesti (kondilomi, molluscum contagiosum, gljivice, svrab…) mogu se prenijeti i ljuskicama ko┼że koje ostanu na rublju. Da se sprije─Źi taj na─Źin ┼íirenja bolesti, oboljela osoba trebala bi svoje rublje posebno iskuhavati. Zaraza uporabom zajedni─Źkih nu┼żnika gotovo je isklju─Źena, jer se bakterije uzro─Źnici tih bolesti razvijaju u toplom i vla┼żnom ambijentu kao ┼íto se unutra┼ínjost spolnih organa, usta i grlo. Izvan tijela pre┼żivljava ih vrlo malo.

3. Vaginalni i uretralni iscjedak znakovi su spolne bolesti
Neto─Źno – Vaginalni i uretralni sekret mo┼że biti znak spolne bolesti, ali i znak upale sluznice. ┼Żene su vrlo podlo┼żne promjenama bakterijske flore ┼íto ih uzrokuju kontracepcijske pilule, nepravilna prehrana (previ┼íe ┼íe─çera ili previ┼íe za─Źinjene hrane), spolni odnosi bez dovoljne vla┼żnosti vagine te pre─Źesta uporaba sredstava za higijenu intimnih dijelova tijela. Promjene bakterijske flore mogu uzrokovati vaginalni iscjedak. U mu┼íkaraca, male deformacije uretre koje uzrokuju zadr┼żavanje mokra─çe, mogu izazvati upalu. Zbog upale dolazi i do pojave iscjetka.

4. Spolne bolesni mogu uzrokovati sterilitet
To─Źno – Ako se nepravilno lije─Źe, gonoreja, limfogranulom i uretritis mogu se sa spolnih organa pro┼íiriti na jajnike ili testise. U tom slu─Źaju posljedica je sterilitet.

5. Uporabom prezervativa sprje─Źava se zaraza
To─Źno i neto─Źno – Na ┼żalost, prezervativ ne jam─Źi potpunu za┼ítitu od zaraze premda je najva┼żniji na─Źin za┼ítite od bolesti ako se upotrijebi prije spolnog odnosa. Neke bolesti kao kondilomi, genitalni herpes i molluscum contagiosum, ne prenose se samo dodirom spolnih organa, ve─ç i dodirom oboljelog dijela s ko┼żom koja je makar i mikroskopski ozlije─Ĺena. U tim slu─Źajevima prezervativ ne─çe sprije─Źiti zarazu.

Izvor: www.ordinacija.hr, 14.12.2009.

Facebook Comments