Istine i mitovi o genitalnoj HPV infekciji

Istine i mitovi o genitalnoj HPV infekciji

by Urednik, 10. listopada 2016.

Lije─Źnici su op─çenito, pa tako i ginekolozi, stalno u situacijama uvijek iznova djelovati edukativno na nove nara┼ítaje. U svakodnevnom se radu periodi─Źno susre─çemo uvijek s istim pitanjima i sumnjama, od strane populacije iste dobi. Neki stavovi su nepromjenljivi, me─Ĺutim, oko neke se problematike medicinsko znanje protokom vremena ipak unekoliko mijenja, zbog ─Źega je i na┼ía permanentna (samo) edukacija jako va┼żna.

U ovom tekstu donosimo vam deset razmišljanja i medicinskih stavova glede genitalne HPV (Humani Papilloma Virus) infekcije.

1. Imati HPV zna─Źi imati rak.
TO─îNO: Infekcija visokorizi─Źnim sojem HPV-a je u podlozi raka vrata maternice, me─Ĺutim redovitim ginekolo┼íkim kontrolama, odgovornim (spolnim) pona┼íanjem i zdravim na─Źinom ┼żivota dokazana genitalna HPV infekcija bit ─çe pod kontrolom i reagirat ─çe se znatno ranije (kod raznih predstadija raka).

2. HPV ozna─Źen u ÔÇ×PAPAÔÇť-formularu zna─Źi postojanje HPV infekcije.
TO─îNO: U citolo┼íkom (ÔÇ×PAPAÔÇť) nalazu oznaka uz HPV pokazuje sumnju u infekciju HPV-om, koja se onda, s obzirom na okolnosti, dokazuje virusolo┼íkim testiranjem.

3. HPV ozna─Źen u ÔÇ×PAPAÔÇť-formularu mora se lije─Źiti.
TO─îNO: Kada se citolo┼íkom analizom (u ÔÇ×PAPAÔÇť- nalazu) postavi sumnja na HPV infekciju, s obzirom na druge stavke u istom nalazu preporu─Źit ─çe se odre─Ĺeno postupanje; za HPV infekciju ne postoji lijek, ali postoje u─Źinkovite preventivne mjere.

4. HPV infekcija na vratu maternice mora se kirur┼íki lije─Źiti.
TO─îNO: Dokazana genitalna HPV infekcija ne lije─Źi se kirur┼íki (ni ikako druga─Źije). Odre─Ĺenim kirur┼íkim metodama (razli─Źitog stupnja po┼ítednosti) lije─Źe se razli─Źiti stupnjevi promjena na stanicama (koji su naj─Źe┼í─çe posljedica HPV infekcije, pa otuda kriva interpretacija).

5. Ako postoji sumnja na genitalnu HPV infekciju treba se testirati na sve sojeve HPV-a.
TO─îNO: Kada postoji sumnja na genitalnu HPV infekciju (naj─Źe┼í─çe temeljem citolo┼íkog, ÔÇ×PAPAÔÇť nalaza), ona se najprije treba dokazati virusolo┼íkim testiranjem. Raznim metodama mo┼że se odrediti soj HPV-a visokog, srednjeg i niskog rizika (i naravno, takva testiranja razli─Źito i ko┼ítaju). Me─Ĺutim, od (prognosti─Źke) va┼żnosti je jedino infekcija visokorizi─Źnim sojem HPV-a.

6. Partner ┼żene u koje je dokazan visokorizi─Źni soj HPV-a treba se tako─Ĺer testirati na HPV.
TO─îNO: HPV-infekcija je spolno prenosiva, pa kada se doka┼że u ┼żene podrazumijeva se kako i njen spolni partner ima genitalnu HPV-infekciju. Ovisno o raznim ─Źimbenicima (kao ┼íto su imunitet, period inkubacije i drugo), testiranje mu┼íkog partnera ┼żene s dokazanom genitalnom HPV-infekcijom mo┼że pokazati la┼żno negativan rezultat, ┼íto onda stvara neke druge me─Ĺupartnerske situacije.

7. Dokazan visokorizi─Źan soj HPV-a u ┼żene automatski zna─Źi da je aktualni partner nevjeran.
TO─îNO: Dokazan visokorizi─Źan soj HPV-a u ┼żene podrazumijeva kako i njen spolni partner ima genitalnu HPV-infekciju. Me─Ĺutim, ne mo┼że se znati kada je do infekcije visokorizi─Źnim sojem HPV-a do┼ílo – mo┼żda je to bilo nekada ranije (s prethodnim partnerom, ili ranije s aktualnim), ali se tek sada ispoljilo (zbog npr. pada imuniteta, nekih drugih zdravstvenih tegoba i sli─Źno).

8. Sigurno je greška u laboratoriju, jer je pouzdano da je sadašnja veza monogamna.
TOČNO: Vidjeti prethodna dva pojašnjenja.

9. U ÔÇ×PAPAÔÇť-formularu je ozna─Źen HPV, a virusolo┼íkim testiranjem nije dokazana infekcija visokorizi─Źnim sojem HPV-a. Sigurno jedno od ta dva testiranja nije dobro.
TO─îNO: Citolo┼íko testiranje (ÔÇ×PAPAÔÇť-nalaz) mo┼że postaviti sumnju u postojanje genitalne HPV-infekcije, a jedino je mjerodavno virusolo┼íko testiranje. Prema tome, vjeruje se virusolo┼íkom testiranju (ako je u ÔÇ×PAPAÔÇť-formularu ozna─Źeno postojanje HPV-infekcije, a virusolo┼íkim testiranjem nije, ┼żena nije zara┼żena HPV-om).

10. Ginekolog ÔÇ×nije dobarÔÇť jer ÔÇ×ne ┼żeli lije─Źiti HPVÔÇť, nego preporu─Źa daljnje kontrole.
TO─îNO: Za (genitalnu) HPV-infekciju nema lijeka. Iznimno je va┼żna i u─Źinkovita preventiva, a kada se genitalna HPV-infekcija doka┼że (virusolo┼íkim testiranjem), ovisno o drugim promjenama u citolo┼íkom (ÔÇ×PAPAÔÇť) nalazu, poduzet ─çe se odgovaraju─çe postupanje. Ako drugih promjena u citolo┼íkom (ÔÇ×PAPAÔÇť) nalazu nema, va┼żno je obavljati redovite ginekolo┼íke kontrole, prema uputama nadle┼żnog ginekologa.

Autor ─Źlanka:┬ádr.sc. Vesna Stepani─ç, dr.med.

Izvor: www.zdravobudi.hr, 23.12.2015.

Facebook Comments