Kada se testirati na spolno prenosive bolesti?

Kada se testirati na spolno prenosive bolesti?

by Urednik, 10. listopada 2016.

U razvijenom svijetu je sasvim normalno testiranje na spolno prenosive bolesti. U Hrvatskoj je jako malo ljudi odluči na takav korak. S jedne strane je to razumljivo jer je normalan strah pred pozitivnim rezultatom, dok s druge strane takvo saznanje pomaže.

Koji su trenutci kada je testiranje na spolno prenosive bolesti preporučljivo?

Početak nove veze

Nikada ne možete biti sigurni s kime dijelite postelju, iako ste sigurni da poznajete partnera. Mogu postojati stvari o kojima ne znate ništa a mogle bi utjecati na vaše spolno zdravlje. Zato prije nego se upustite u seks s novim partnerom preporučamo vam testiranje kako bi oboje mirno spavali. Naravno testu se podvrgnite oboje, vaše će zdravlje biti sigurno a kasnija seksualna sloboda velika.

Prije trudnoće

Prije nego se odlučite za dijete, važno je da se testirate, jer možda veza na početku ili nekim trenucima nije bila monogamna. Neke spolne bolesti imaju duže vrijeme inkubacije što znači da ste možda i zaraženi ali se još nije manifestiralo. Važno je da se testirate oboje i time isključite moguće komplikacije. Sifilis ili hepatitis B više godina mogu biti pritajeni u tijelu i ne uzrokovati nikakve simptome ali se mogu prenijeti s majke na dijete i uzrokovati prerani porod ili rođenje mrtvog djeteta.

Dogodila vam se avantura

Iako možda nije došlo do spolnog odnosa, dobro se je testirati poslije avantura s nepoznatim ljudima. Neke spolno prenosive bolesti prenose se oralnim seksom ili intenzivnim ljubljenjem i predigrom. Isto tako potrebno se je testirati kada ste imali seks bez zaštite jer su gonoreja, herpes ili klamidija vrlo učestale spolno prenosive bolesti. To vrijedi i za virus HIV-a ali on nije toliko učestao na našim prostorima, svejedno budite oprezni.

Ako primijetite promjene na tijelu

Iako ste se testirali, nema simptoma bolesti jer im treba više vremena da se pokažu i test je negativan. Obratite pozornost ako sumnjate i nešto vam se na tijelu mijenja npr. iscjedak, ružan miris genitalija, svrab ili drugo. Posjetite svog liječnika koji će vam savjetovati što dalje. Učinite to zajedno s partnerom kako bi prevenirali njegovu zarazu ili ako je već kasno istovremeno djelovali na bolest.

Izvor: www.intimatemedicine.com.hr, 29.10.2012.

Facebook Comments