Mitovi o spolno prenosivim bolestima

Mitovi o spolno prenosivim bolestima

by Urednik, 10. listopada 2016.

Mit broj 1: Spolno prenosivu bolest mogu─çe je dobiti isklju─Źivo putem sjemena i ostalih tjelesnih teku─çina

Istina: Ne morate nu┼żno imati seksualni odnos niti razmijeniti tjelesne teku─çine kako biste se zarazili spolno prenosivom bole┼í─çu. HPV mo┼żete recimo skupiti obi─Źnim fizi─Źkim kontaktom. Istina je da su ┼íanse za dobivanje spolne bolesti ve─çe ukoliko do─Ĺe do seksa, no svakako nije istina da je to jedini na─Źin za zaraziti se. Spolno prenosivu bolest itekako mo┼żete skupiti dodirom, ljubljenjem ili oralnim seksom.

Mit broj 2: Oralni i analni seks sigurniji su no vaginalni odnos

Istina: Jedino za ┼íto su oralni i analni seks sigurni jest protiv ne┼żeljene trudno─çe, no kada su spolno prenosive bolesti u pitanju, jednako su opasni. Dapa─Źe, analni seks je potencijalno najopasniji za spolno prenosive bolesti zbog izrazito osjetljive sluznice sklone o┼íte─çenjima koja otvaraju put ka lak┼íoj zarazi.

Mit broj 3: Mo┼żete pokupiti spolno prenosivu bolest u kadi

Istina: Na┼żalost, ovo je istina. Spolno prenosive bolesti mogu pre┼żivjeti i nekoliko sati u vru─çem i vla┼żnom okru┼żenju, a ni┼íta vas ne─çe za┼ítititi od zara┼żene vode. Dapa─Źe, topla voda otvara pore zbog ─Źega ste jo┼í izlo┼żeniji i podlo┼żniji zarazi.

Mit broj 4: Herpes mo┼żete dobiti na bilo kojem dijelu tijela

Istina: Ovo i je i nije to─Źno. Mo┼że se pojaviti posvuda po tijelu, no uglavnom se ne─çe pojaviti u blizini bilo kakve otvorene rane. Mo┼że se pojaviti i u oku, no naj─Źe┼í─çe se pojavljuje oko usta, na vaginalnom podru─Źju, oko anusa te u blizini navedenih podru─Źja. Potencijalno postoji ┼íansa da ga rukom prenesete na oko, usta ili genitalije.

Mit broj 5: Ne mo┼żete se zaraziti herpesom dok je on u stadiju mirovanja

Istina: Ovo na┼żalost nije istina, iako u to vjeruje jako puno ljudi. Ukoliko je jedan partner zara┼żen herpesom, a drugi nije, najbolje bi bilo da zara┼żeni partner svakodnevno primjenjuje imunosupresivnu terapiju zahvaljuju─çi kojoj ne─çe biti zarazan. U suprotnom uvijek postoji rizik od zaraze.

Mit broj 6: Tijelo se samo rije┼íi gonoreje i klamidije, a kada te bolesti jednom preboli┼í, vi┼íe ih ne mo┼że┼í dobiti

Istina: Jako su rijetki slu─Źajevi kada je imunolo┼íki sustav toliko jak da sam pobijedi spolno prenosivu bolest i velika je vjerojatnost da se bolest bez odgovaraju─çih lijekova ne─çe izlije─Źiti. Ove bolesti mogu uzrokovati probleme s plodno┼í─çu pa je bitno na vrijeme reagirati. I obje bolesti mo┼żete dobiti vi┼íe puta. Posebice ako i dalje imate odnosom s partnerom koji vas je ve─ç jednom zarazio. Oboje biste se trebali suzdr┼żavati od seksa sve dok vam doktor ne preporu─Źi seks.

Mit broj 7: Moguće je zaraziti se spolno prenosivom bolešću putem daske na WC-u.

Istina: Tehni─Źki, izuzetno je te┼íko pobrati spolno prenosivu bolest putem zahodskog sjedala. Je li mogu─çe? Mogu─çe je, ali je vjerojatnost za to jako, jako malo.

Izvor: cosmopolitan.hr, 08.08.2014.

Facebook Comments