Povezanost HPV-a i raka vrata maternice

Povezanost HPV-a i raka vrata maternice

by Urednik, 12. listopada 2016.

HPV je skra─çenica od humani papillomavirus, virusa koji ┼żivi na ko┼żi i u mukoznoj membrani te uzrokuje vrlo ─Źeste infekcije u ljudi.

Postoje dvije grupe HPV-a: niskorizi─Źni i onkogeni, tj. visokorizi─Źni HPV. Infekcija s onkogenim, visokorizi─Źnim HPV-om se pokazala kao nu┼żna za razvoj raka vrata maternice te je kod 99,7% ┼żena s rakom vrata maternice na─Ĺen jedan od onkogenih HPV tipova virusa.

Od oko 100 tipova HPV virusa, oko 15 je klasificirano kao visokorizi─Źni ili onkogeni. Oko 80% spolno aktivnih odraslih ┼żena ─çe biti bar jednom u ┼żivotu zara┼żeno HPV-om. Obi─Źno je infekcija prolazna i nestaje nakon nekoliko mjeseci do godine dana bez simptoma ili trajnog o┼íte─çenja. Me─Ĺutim, trajna infekcija visokorizi─Źnim, onkogenim tipovima HPV-a mo┼że dovesti do raka vrata maternice.

Koliko se ─Źesto javlja rak vrata maternice?

Diljem svijeta, rak vrata maternice je trenutno drugi po redu naj─Źe┼í─çi dijagnosticirani rak u ┼żena (nakon raka dojke) i tre─çi vode─çi uzrok smrti od raka u ┼żena nakon dojke i plu─ça. Svake godine gotovo 500.000 ┼żena oboli i 273.000 ┼żena umre od raka vrata maternice. U manje razvijenim podru─Źjima svijeta rak vrata maternice je vode─çi uzrok smrti u ┼żena.

Štite li kondomi od zaraze HPV-om?

Kondomi ne ┼ítite u potpunosti od zaraze jer HPV zaraza ne ovisi od penetrantnog spolnog odnosa. Ona se mo┼że dogoditi i tijekom kontakta “ko┼ża na ko┼żu” u podru─Źju spolovila. Reduciranjem takvog kontakta smanjit ─çe se rizik od zaraze. Ipak, kondomi pru┼żaju neku vrstu za┼ítite, ali nisu potpuna za┼ítita od zaraze HPV-om.

Ako je ┼żena u dugoj monogamnoj vezi, je li ipak u riziku od HPV zaraze?

Svaka spolno aktivna ┼żena je u riziku od dobivanja HPV infekcije s HPV-om. To je vrlo ─Źesta infekcija i lako se prenosi s jedne na drugu osobu tijekom spolnog odnosa. Rizik od HPV zaraze je ovisan o trajanju veze ┼żene i njenog partnera (mu┼íkog ili ┼żenskog) te njihovih prija┼ínjih veza. Monogamna veza ne─çe nu┼żno smanjiti rizik od zaraze HPV-om.

Što izaziva rak vrata maternice?

Samo trajna zaraza s onkogenim HPV tipovima mo┼że dovesti do raka vrata maternice (trajna infekcija ili infekcija koja se ponavlja). Progresija od po─Źetne lezije do raka vrata maternice mo┼że trajati mnogo godina (u nekim slu─Źajevima ─Źak 10-20), ali se i manji broj CIN III slu─Źajeva mo┼że vidjeti i nakon 2 godine.

Razvije li svaka ┼żena zara┼żena s onkogenim tipom HPV-a rak?

Ne, HPV je vrlo ─Źest, a rak vrata maternice nije. Pretpostavlja se da 50 ÔÇô 80% ┼żena tijekom ┼żivota bude zara┼żeno HPV-om, a vi┼íe od 50% ih je zara┼żeno onkogenim tipom HPV-a. U Hrvatskoj svake godine izme─Ĺu 350 i 450 ┼żena razvije (14,9 na 100.000) rak vrata maternice. Obrambeni mehanizam tijela ve─çinu infekcija “o─Źisti” bez daljnjeg rizika da infekcija napreduje do raka. Me─Ĺutim, neke ┼żene razviju dugotrajnu infekciju. One ─çe vjerojatno razviti progresivnu, prekanceroznu leziju visokog stupnja. Ako takva lezija nije otkrivena pregledom i lije─Źena, rak vrata maternice mo┼że napredovati.

U kojoj dobi je najvjerojatnije da ─çe ┼żena razviti rak vrata maternice?

Najvi┼ía incidencija dijagnosticiranih karcinoma je me─Ĺu ┼żenama preko 45 godina, premda je oko 30% novootkrivenih mla─Ĺih od 45 godina. Taj tumor je vrlo rijedak u mla─Ĺih od 20 godina.

Koji je ┼żivotni rizik od smrti od raka vrata maternice?

Zbirni rizik tijekom ┼żivota od smrti od raka vrata maternice je u Europi oko 0,34% ili jedna ┼żena na 294, ali u Hrvatskoj je situacija ne┼íto druga─Źija i rizik je ne┼íto ve─çi.

Ako pregled poka┼że da ┼żena ima CIN promjene, zna─Źi li to da ─çe razviti rak vrata maternice?

Odgovor je vjerojatno ne, a rizik zavisi od stupnja CIN-a. Cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN) je dijagnoza koja se postavlja kada nalaz Papa obriska pokazuje abnoramlne stanice. Rizik razvoja invazivnog raka vrata maternice raste s stupnjem koji mo┼że biti od CIN I do CIN III. Trenutno ne postoji test koji bi mogli odrediti da li ─çe i u koje ┼żene CIN progredirati u invazivni rak vrata maternice.

Koji je utjecaj dijagnoze raka vrata maternice na ┼żenu?

Dijagnoza raka vrata maternice i potreba za lije─Źenjem imaju ogroman utjecaj na kvalitetu ┼żivota, koji nastaje zbog emocionalnih i spolnih problema, mogu─çih problema s partnerom, i kao ne manje va┼żno veliki stres i uzrujavanje. Svak abnormalni nalaz Papa obriska ili pozitivan HPV test unosi dodatnu nervozu i stres u ┼żenin ┼żivot.

Izvor: www.cybermed.hr, 21.07.2013.

Facebook Comments