Savjeti za sigurni spolni odnos

Savjeti za sigurni spolni odnos

by Urednik, 13. listopada 2016.

Oni koji su dovoljno zreli (psihi─Źki i fizi─Źki) i ┼żele se upustiti u spolni odnos, trebaju znati pravila ÔÇťsigurnijeg seksaÔÇŁ koja zna─Źajno smanjuju rizik za zarazu HIV-om i drugim uzro─Źnicima spolno prenosivih bolesti (infekcija).

Pritom treba imati na umu da (pre)rano stupanje u spolne odnose, ve─çi broj i ─Źesto mijenjanje spolnih partnera, spolni odnos s nepoznatom ili nedovoljno poznatom osobom ili osobom s rizi─Źnim pona┼íanjima, nekori┼ítenje kondoma pri spolnom odnosu, postojanje neke spolno prenosive bolesti od ranije te spolni odnosi pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti predstavljaju rizi─Źne ─Źimbenike za zarazu od spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica te neplanirane trudno─çe.

Prije bilo koje seksualne aktivnosti:

  • razmislite o savjetima za sigurniji spolni odnos (ÔÇťsigurniji seksÔÇŁ)
  • odredite svoje granice
  • nabavite kondome i budite sigurni da ih mo┼żete na─çi kada ih zatrebate
  • razgovarajte sa svojim partnerom o sigurnijem seksu

Savjeti za sigurniji spolni odnos

Uzimanje alkohola i drugih opojnih sredstava i droga pridonosi rizi─Źnom spolnom pona┼íanju. Opijenost smanjuje racionalnost, poja─Źava nagon, a slabi samokontrolu. Stoga, koristite se za┼ítitnim sredstvima pri svakom spolnom odnosu i recite alkoholu i drogama NE!

Dr┼żite se svojih granica. Nemojte dopustiti da se zbog droge, alkohola ili privla─Źnog partnera zaboravite za┼ítititi.

Posavjetujte se s lije─Źnikom prije prvog spolnog odnosa (razgovor o mjerama za┼ítite od spolno prenosivih bolesti i ne┼żeljene trudno─çe). Redovito odlazite na preventivne preglede kod lije─Źnika, bez obzira na prisutnost simptoma (znakova bolesti).

Ne upu┼ítajte se u spolne odnose dok ne budete spremni ÔÇô sluznica spolnih organa je kod mla─Ĺih osjetljivija te lak┼íe dolazi do zaraze; upoznajte spolnog partnera, razgovarajte s njim o za┼ítiti; neza┼íti─çeni spolni odnos s nepoznatom osobom uvijek je rizi─Źan.

SIGURNE AKTIVNOSTI

To su aktivnosti kod kojih nema rizika zara┼żavanja HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama). Apstinencija (suzdr┼żavanje od spolnih odnosa, kada netko uop─çe nema seksualnih aktivnosti) je posve sigurna. Bez rizika je i intimni kontakt kao ┼íto je: milovanje, ljubljenje usnicama, peting, masturbacija. Spolni odnos samo sa jednim partnerom je posve siguran samo ako su oba partnera zdrava i nemaju neku spolno prenosivu zarazu , i ako nijedan partner nema seksualnih odnosa sa drugim osobama (uzajamno vjeran odnos), te ako se nijedan partner ne upu┼íta u neko drugo rizi─Źno pona┼íanje, npr. intravensko uzimanje opojnih droga.

NESIGURNE/RIZI─îNE AKTIVNOSTI

Kod nesigurnih seksualnih aktivnosti rizik zara┼żavanja spolno prenosivim bolestima, uklju─Źuju─çi HIV, uvijek je prisutan. Spolni odnos (vaginalni, analni, oralni) bez odgovaraju─çe za┼ítite je vrlo rizi─Źan za prijenos mnogih spolno prenosivih bolesti, kao ┼íto su klamidijska infekcija, sifilis, gonoreja, HIV/AIDS, HPV infekcija, genitalni herpes, hepatitis B. Najve─çi rizik je kada ejakulat (sperma), preejakulat (teku─çina koja se lu─Źi i prije ejakulacije), vaginalni sekret (izlu─Źevine rodnice) ili krv dolaze u dodir sa sluznicama rektuma (zavr┼íetak debelog crijeva), vagine (rodnice), glansa penisa (sluznica mu┼íkog spolnog organa), usta ili nosa.

SIGURNIJE AKTIVNOSTI

Ve─çina seksualnih aktivnosti, ako se ne koriste odgovaraju─çe mjere za┼ítite, nose odre─Ĺen rizik zaraze spolno prenosivim bolestima. Da biste smanjili rizik, sprije─Źite da krv ili tjelesne teku─çine koje se izlu─Źuju za vrijeme seksualnih aktivnosti (ejakulat, preejakulat, vaginalni sekret) u─Ĺu u Va┼íe tijelo, odnosno kada do─Ĺu u dodir sa sluznicama.

1. KORISTITE ZA┼áTITU (kondom/prezervativ) kako biste sprije─Źili kontakt tjelesnih teku─çina (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalni sekret) sa sluznicama. Kondomi su vrlo u─Źinkoviti u spre─Źavanju prijenosa mnogih spolno prenosivih bolesti (klamidijska infekcija, herpes, hepatitisa B, sifilis, gonorejaÔÇŽ) sa zara┼żene na zdravu osobu ako se koriste uvijek i pravilno. Ujedno pru┼żaju za┼ítitu i od ne┼żeljene trudno─çe. Najbolju za┼ítitu pru┼żaju kondomi od lateksa. Kondom treba pravilno koristiti pri svakom spolnom odnosu, od samog po─Źetka i za cijelo vrijeme trajanja odnosa. Za viruse koji se prenose neposrednim kontaktom ko┼że s ko┼żom (virus herpes simpleks ili humani papiloma virus) za┼ítita s kondomom ne─çe biti dovoljna ako mjesto infekcije nije za┼íti─çeno. Ako do─Ĺe do iskliznu─ça ili pucanja za vrijeme spolnog odnosa, potrebno je posavjetovati se sa lije─Źnikom.

2. OVLA┼ŻIVA─îI (LUBRIKANTI) mogu smanjiti mogu─çnost da kondom/prezervativ pukne, ┼íto se mo┼że dogoditi kod odnosa ÔÇťna suhoÔÇŁ. Koristite samo ovla┼żiva─Źe na bazi VODE jer ovla┼żiva─Źi na bazi ulja kao ┼íto su vazelin, razna ulja, ili kreme mogu o┼ítetiti kondome.

3. ZA┼áTITA JE POTREBNA I KOD ORALNOG SPOLNOG ODNOSA. Oralni spolni odnos (stimulacija genitala ustima i jezikom) tako─Ĺer nosi odre─Ĺeni rizik za prijenos spolno prenosivih bolesti, posebno ako tjelesne izlu─Źevine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je jo┼í ve─çi ako u ustima postoje o┼íte─çenja sluznice (rane, afte, krvarenje). Stoga i za vrijeme oralnog seksa treba koristiti za┼ítitu ÔÇô kondom.

4. ┼áTO U SLU─îAJU RIZI─îNOG SPOLNOG ODNOSA ILI POJAVE SIMPTOMA (ZNAKOVA BOLESTI)? U slu─Źaju rizi─Źnog spolnog odnosa ili pojave simptoma treba ┼íto prije oti─çi lije─Źniku. Rano otkrivanje bolesti (infekcije) omogu─çava uspje┼ínije lije─Źenje. U slu─Źaju dijagnoze spolno prenosive bolesti, lije─Źenje je nu┼żno za oba partnera istovremeno kako se zaraza ne bi prenosila s jednog na drugog.

Izvor: www.javno-zdravlje.hr, 24.7.2014.

Facebook Comments