Cjepivo drastično smanjuje rizik od raka vrata maternice, a odaziv učenika nizak

Cjepivo drastično smanjuje rizik od raka vrata maternice, a odaziv učenika nizak

by Urednik, 25. listopada 2016.

Do kraja godine besplatno je cijepljenje protiv HPV-a, a preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja raka vrata maternice ili anusa jer je HPV infekcija najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava.

Počekom nove školske godine, svi učenici osmih i prvi razreda srednje škole u Hrvatskoj, dobili su letak na kojem se pozivaju da se, uz dakako pristanak roditelja, besplatno cijepe protiv virusa HPV-a. Naravno, sve informacije o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti mogu se dobiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo, izabranog ginekologa, liječnika obiteljske medicine ili školskog liječnika. No, koliko je uistinu roditelja ili učenika zatražilo informacije o dostupnom cjepivu protiv HPV-a koje je praktički 100 posto djelotvorno u sprječavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a, a koji su odgovorni za nastanak 70 posto raka vrata maternice?

Vjerojatno zanemarivo mali broj. Naime, s nekim roditeljima učenika osmih razreda u razgovoru smo dobili kategorično odbijajući stav. Zato smo umjesto onih koji bi trebali, savjet potražili kod voditeljice Službe za školsku i sveučilišnu medicinu dr. Željke Karin.

Cijepljenje protiv HPV infekcije učenica i učenika preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja raka vrata maternice ili anusa jer je HPV infekcija najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava. Cijepljenje ne uklanja rizik od oboljevanja od drugih tipova HPV virusa kojih ima preko 100, već ga smanjuje, pa je važna i jednako vrijedna preporuka za cijepljene i necijepljene osobe o odgovornom spolnom ponašanju uključujući odgodu prvog spolnog odnosa u kasniju dob, promicanje i dostupnost zaštite za one koji su spolno aktivni, spriječavanje konzumacije alkohola, nikotina, drugih sredstava ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, kao i preporuka o obveznim preventivnim ginekološkim pregledima (PAPA test) cijepljenih i necijepljenih djevojaka i žena – rekla je dr. Željka Karin.

Kakve su nuspojave i koliko dugo se cjepivo upotrebljava u svijetu?

Od početka primjene i registracije cjepiva od 2006. godine (u Hrvatskoj od 2007.godine) praćena su sigurnost i moguća štetna djelovanja cjepiva, osobito moguće povećanje incidencije ozbiljnih sistemnih bolesti koje bi bile povezane s cijepljenjem. Procjenjuje se kako je više od 65 milijuna djevojčica i žena diljem svijeta cijepljeno četverovalentnim cjepivom, a više od 19 milijuna dvovalentnim cjepivom. U Hrvatskoj je do 2015.godine podijeljeno oko 18.000 doza cjepiva (Zagreb, Rijeka, Karlovac).

Registrirane nuspojave najčešće su bile lokane reakcije na mjestu uboda (bol, crvenilo ili otok) koji su spontano nestali, glavobolja, mialgija (bol u mišićima), opći simptomi blagog i kratkog trajanja. Uočena je pojava kratkotrajnog gubitka svijesti (sinkope) koja se može pojaviti nakon bilo kojeg medicinskog zahvata i spriječiti jednostavnim mjerama kao što je sjedenje ili ležanje oko 15 minuta nakon cijepljenja. Učestalost (incidencija) ozbiljnih bolesti kao autoimune bolesti, Bellova paraliza i konfirmirani Guillain-Barre-ov sindrom, u cijepljenih žena nije bila viša nego što je očekivana u općoj populaciji, niti je utvrđena povezanost venske tromboembiolije s cijepljenjem. Treba naglasiti da je povezanost primjene cjepiva i mogućih teških alergijskih reakcija jednaka kao i kod primjene bilo kojeg drugog lijeka.

Na kraju kažimo i to da se većina spolno aktivnih mladića i djevojaka, muškaraca i žena, zarazi se u nekom trenutku tijekom života, te se zaraza HPVom najčešće spontano izgubi nakon nekoliko mjeseci (u 90% slučajeva do dvije godine ) bez ikakvih znakova bolesti. No, kod osoba kod kojih infekcija postaje trajna dovodi do premalignih promjena (abnormalnog rasta stanica na genitalnom području) koje ako se ne liječe dovode do raka genitalne regije, pa prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje u našoj zemlji obolijeva više od 300, a umire više od 100 žena.

Mogućnost besplatnog dobrovoljnog cijepljenja djece protiv humanog papiloma virusa (HPV) nakon 9. godine života, bez posebnog dobnog ograničenja, trajat će samo do kraja ove godine, a od sljedeće školske godine bit će besplatno samo za učenike osmih razreda.

Izvor: www.dalmacijanews.hr, 11.10.2016.

Facebook Comments