Prirodne metode kontracepcije – koliko su u─Źinkovite?

Prirodne metode kontracepcije – koliko su u─Źinkovite?

by Urednik, 25. listopada 2016.

Glavna zna─Źajka suvremene kontracepcije je individualni odabir pogodnog kontracepcijskog sredstva uz uva┼żavanje svih relativnih i apsolutnih kontraindikacija kao i rizi─Źnih ─Źimbenika. Stoga se┬á veliki zna─Źaj pridaje osobnoj i obiteljskoj anamnezi, prije svega dosada┼ínjim bolestima. Odlu─Źuju─çu ulogu u odabiru metode igraju pouzdanost metode, ne┼żeljena djelovanja i rizici odnosno mogu─çe komplikacije kao i kontrola odnosno stabilnost ciklusa.

Kontracepcijske metode mo┼żemo prema na─Źinu djelovanja podijeliti na: prirodne metode, mehani─Źke metode, kemijska sredstva, biolo┼íka sredstva i hormonska sredstva.

PRIRODNE METODE

To su metode za koje nisu potrebna nikakva pomo─çna sredstva, ve─ç samo poznavanje prirodnih procesa reprodukcije i odre─Ĺeni na─Źin pona┼íanja u skladu s tim. Te su metode prekinuti sno┼íaj (coitus interruptus), produljeni sno┼íaj (coitus reservatus) i metode sigurnih dana.

Prirodne metode zasnivaju se na procjeni vremena ovulacije i plodnog razdoblja te na suzdr┼żavanju od spolnih odnosa u to vrijeme. No, karakterizira ih niska djelotvornost i ne preporu─Źuju se adolescentima.

Prakticiranje prirodnih ili bihevioristi─Źkih metoda kontracepcije nije preporu─Źljivo osim osobama koje imaju temeljno znanje o reprodukciji (poznavanje pojmova kao ┼íto su menstruacijski ciklus, ovulacija, FSH, LH). Vrlo pojednostavljeno to zna─Źi da ih smiju prakticirati ┼żene koje imaju redovite menstruacijske cikluse ┼íto zna─Źi da ta metoda nije pogodna za ┼żene s neredovitim ciklusom. Prirodne metode u adolescentskoj dobi nikako nisu preporu─Źljive jer su menstruacijski ciklusi djevojaka u ve─çini slu─Źajeva jo┼í uvijek neredoviti, me─Ĺupartnerski odnosi nisu stabilni i velika je u─Źestalost raznih spolno prenosivih infekcija (od kojih neke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje).

Unato─Ź nedovoljnoj sigurnosti i postojanju pouzdanijih metoda jo┼í uvijek se najvi┼íe┬áprimjenjuju prekinuti i produljeni sno┼íaj.

Prekinuti snošaj (Coitus interruptus)

Izvla─Źenje mu┼íkog spolovila prije izbacivanja sjemena teku─çine u rodnicu (ejakulacije). Po┼íto mala koli─Źina spermija mo┼że iste─çi i prije ejakulacije, predstavlja nesiguran na─Źin spre─Źavanja trudno─çe i ne ┼ítiti od SPI.

Metode sigurnih dana

Metode sigurnih dana temelje se na osnovnoj pretpostavci da u svakom menstruacijskom ciklusu dolazi do samo jedne ovulacije. Ra─Źuna se da je jedno jaja┼íce sposobno da bude oplo─Ĺeno 24 sata, a da spermiji u ┼żenskom genitalnom traktu ┼żive 48-72 sata. Prema tome, do trudno─çe u svakom ciklusu mo┼że do─çi tijekom ─Źetiri “plodna” dana. Osnovni je problem takve metode znati to─Źno dane kada dolazi do ovulacije i tada se suzdr┼żavati od spolnog odnosa. Za odre─Ĺivanje ovulacije primjenjuje se Ogino-Knausova metoda koja se temelji na pra─çenju duljine menstrualnog ciklusa tijekom 12 mjeseci. Ako se zna koliko traje najkra─çi, a koliko najdu┼żi ciklus mo┼że se izra─Źunati unutar kojih dana ciklusa dolazi do ovulacije. Ta metoda nije prikladna za ┼żene s nepravilnim ciklusima i onima kra─çim od 23 i du┼żnim od 39 dana. Druga je metoda temperaturna i temelji se na mjerenju jutarnje “bazalne” temperature. Naime, 24-72 sata nakon ovulacije dolazi do hormonski uvjetovanoga povi┼íenja bazalne temperature za tri ili vi┼íe desetinki stupnja u odnosu na vrijednosti prije ovulacije. Pri tome treba voditi ra─Źuna o drugim mogu─çim stanjima ili bolestima koji mogu povisiti temperaturu. Tre─ça, Bilingsova metoda temelji se na promjeni cervikalne sluzi. Kako se pribli┼żava ovulacije iz rodnice po─Źinje lu─Źenje obilne, rijetke i rastezljive sluzi koja dosi┼że maksimum neposredno prije ovulacije. U tome se razdoblju ┼żena treba suzdr┼żavati od spolnih odnosa.

 

Autori: doc. dr. Dubravko Lepu┼íi─ç, dr. med.Sandra Radovi─ç-Radov─Źi─ç

LITERATURA:

Korišteni dijelovi podataka te dijelovi teksta iz brošura:

-Agencije za odgoj i obrazovanje, bro┼íure ÔÇ×Smjernice za proces individualnog obrazovanjaÔÇť, “Dru┼ítveni aspekti rizi─Źnog seksualnog pona┼íanja”,
-Hrvatski ─îasopis za javno zdravstvo,
-Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti, ljubavi i vezama (Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slu─Źaju maloljetni─Źkih trudno─ça i roditeljstva, UNICEF i Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Mama je mama (projekt za mololjetne trudnice i majke, Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-─îasopis ÔÇ×MedicusÔÇť
-memo AIDS (mladi educiraju mlade o AIDS-u, Klinika za dje─Źje bolesti Zagreb),
-model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama (4. modul)
-Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske ┼Żupanije,
-Narodni zdravstveni list
-Pedeset savjeta za zdravlje
-Pedriatica Croatica
-Plan B (vodi─Ź za maloljetne trudnice i roditelje)
-Problemati─Źni u─Źici: rizi─Źno seksualno pona┼íanje u kasnoj adolescenciji
-radionice ÔÇ×Ajdmo pri─Źati o seksuÔÇť
-Seksualno nasilje u ┼íkolama (ÔÇ×┼Żenska sobaÔÇť)
-SEZAM (seksualna edukacija za mlade – CESI)
-Sex na Ex (CESI)
-Spolno prenosive bolesti i infekcije (priru─Źnik stalnog medicinskog usavr┼íavanja, poslijediplomski te─Źaj)
-web portal odlikaši.hr
-web portal roditelji.hr
-web portal sveokontracepciji.com
-web portal tportal.hr
-web portal trudno─çe.hr
-web portal zdravobudi.hr
-web portal ┼żenski kutak.hr

Facebook Comments