Potrebna rasprava o spolnom odgoju koja se ne doga─Ĺa

Potrebna rasprava o spolnom odgoju koja se ne doga─Ĺa

by Urednik, 25. listopada 2016.

Na raspravu upu─çuju demografski i zdravstveno statisti─Źki pokazatelji. U Hrvatskoj je zbog postupnih promjena u dobnoj strukturi stanovni┼ítva prisutno ubrzano starenje stanovni┼ítva i proces depopulacije. Nepovoljna demografska kretnja, ukupna depopulacija i starenje stanovni┼ítva prisutni su u Hrvatskoj vi┼íe od ─Źetiri desetlje─ça.

U─Źenici su dio baze reprodukcije, koju ─Źine djeca od 0-14 godina. Udio ove populacijske skupine u cjelokupnom stanovni┼ítvu u posljednjih se pet desetlje─ça smanjuju, od 27 posto ukupnog stanovni┼ítva 1953. godine do 17,1 posto 2001. godine. Spolno pona┼íanje u adolescentnoj dobi utje─Źe na plodnost i fertilitet u zreloj dobi.

Na spolno pona┼íanje adolescenata utje─Źu razvojni, psiholo┼íki, demografski, socijalni, gospodarski i obrazovni ─Źimbenici. Iako su pokazatelji spolnog pona┼íanja adolescenata u nas i svijetu razli─Źiti, a odnose se na po─Źetak spolnog ┼żivota, primjenu u─Źinkovitih sredstava za┼ítite od za─Źe─ça, specifi─Źni fertilitet i broj namjernih poba─Źaja, zajedni─Źko je svim spolno aktivnim adolescentima da te┼że od starije populacije prihva─çaju programe za┼ítite reproduktivnog zdravlja. Tome pridonosi tijek psihosocijalnog razvoja mladih, emocionalna i socijalna nezrelost, sklonost rizi─Źnom spolnom pona┼íanju i neprimjerena prosudba dalekose┼żnih posljedica rizi─Źnog pona┼íanja, nepoznavanja fertiliteta i/ili nedosljednost u kori┼ítenju metoda za┼ítite od ne┼żeljenog za─Źe─ça.

Ranije spolno sazrijevanje, kasnije postizanje socijalne zrelosti i ekonomske samostalnosti zbog produ┼żenog trajanja izobrazbe, odga─Ĺanje stvaranja obitelji, promjena dru┼ítvenih stavova prema spolnosti adolescenata te njihova neupitna spolna aktivnost, razlog su pojavi adolescentnih trudno─ça, poba─Źaja i patolo┼íkih stanja reproduktivnog sustava.

Prema rezultatima istra┼żivanja o zdravstvenom stanju, navikama i pona┼íanju u─Źenika koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija u 30 zemalja Europe, prema spolnom iskustvu u─Źenice i u─Źenici u dobi od 15 godina iz Hrvatske su na pretposljednjem mjestu. Najmanje spolnog iskustva imaju njihovi vr┼ínjaci iz Poljske. ─îinjenica je da su znanje i vje┼ítine cjelokupne mlade populacije nedostatne, kompetentnost za rje┼íavanje problema primjerenih dobi nedovoljna, ┼íto ima za posljedicu nisko samopo┼ítovanje. Budu─çi da ─Źesto izostaju komunikacija i podr┼íka u obitelji, poglavito o spolnosti, spolnim slobodama i iskustvu samih roditelja (npr. o poba─Źaju pitanjem ÔÇ×to sam mogao biti i jaÔÇť), vjerojatnije je i rizi─Źno pona┼íanje.

Stoga mo┼że uslijediti:
– rano stupanje u spolne odnose i promiskuitet, neplanirane rane trudno─çe i poba─Źaji,
– bolesti reproduktivnog sustava s mogu─çnim radnim i kasnim posljedicama (poput neplodnosti, spontanih poba─Źaja, izvanmateri─Źnih trudno─ça, o┼íte─çenja i bolesti ploda, raka dojke..),
– nezadovoljstva spolnim i ┼żivotom uop─çe,
– pove─çani rizik za sva rizi─Źna pona┼íanja,
– utjecaj na op─çe zdravstveno stanje mladih,
– nasilje, zlostavljanje, netolerancija, nepo┼ítivanje osnovnih ljudskih prava i utjecaj svih posljedica na demografsko stanje zemlje.

S obzirom na tradiciju te kulturolo┼íke i demografske karakteristike obitelji, roditelji se u dana┼ínjim prilikama na─Źelnog materijalizma, potro┼ía─Źkog mentaliteta i relativiziranja eti─Źkih vrijednosti te┼íko suo─Źavaju s odgojem. Osobito u urbanim sredinama obitelj ne pru┼ża trajne vrijednosti, a upravo mladi su najbolji seizmograf svih tih dru┼ítvenih i vrijednosnih promjena. Mediji prema brojim istra┼żivanjima imaju najve─çi utjecaj, a nitko ne vodi sustavnu brigu o kvaliteti i to─Źnosti tih informacija. Utjecaj medija slijedi utjecaj vr┼ínjaka, koji me─Ĺusobno prenose ─Źesto neto─Źne informacije.

 

Autori: Doc. dr. sc. Dubravko Lepu┼íi─ç, dr. med. Sandra Radovi─ç-Radov─Źi─ç

LITERATURA:

Korišteni dijelovi podataka te dijelovi teksta iz brošura:

-Agencije za odgoj i obrazovanje,bro┼íure-ÔÇ×Smjernice za proces individualnog obrazovanjaÔÇť, –Dru┼ítveni aspekti rizi─Źnog seksualnog pona┼íanja,
-Hrvatski ─îasopis za javno zdravstvo,
-Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti,ljubavi i vezama (Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slu─Źaju maloljetni─Źkih trudno─ça i roditeljstva(UNICEF i Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Mama je mama( projekt za mololjetne trudnice i majke (Udruga ÔÇ×korak po korakÔÇť),
-─îasopis ÔÇ×MedicusÔÇť
-memo AIDS(mladi educiraju mlade o AIDS-u-Klinika za dje─Źje bolesti-Klai─çeva,Zagreb),
-model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama(4. modul)
-Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske ┼Żupanije,
-Narodni zdravstveni list
-Pedeset savjeta za zdravlje
-Pedriatica Croatica
-Plan B(vodi─ç za maloljetne trudnice i roditelje)
-Problemati─Źni u─Źici:rizi─Źno seksualno pona┼íanje u kasnoj adolescenciji
-radionice ÔÇ×Ajdmo pri─Źati o seksuÔÇť
-Seksualno nasilje u ┼íkolama( ÔÇ×┼Żenska sobaÔÇť)
-SEZAM (seksualna edukacija za mlade- CESI)
-Sex na Ex (CESI)
-Spolno prenosive bolesti i infekcije(priru─Źnik stalnog medicinskog usavr┼íavanja-poslijediplomski te─Źaj)
-web portal odlikaši.hr
-web portal roditelji.hr
-web portal sveokontracepciji.com
-web portal- t-portal
-web portal trudno─çe.hr
-web portal zdravobudi.hr
-web portal ┼żenski kutak.hr

Facebook Comments