Ono što ne znate o kontracepciji

Ono što ne znate o kontracepciji

by Urednik, 25. listopada 2016.

Novi trend u kontracepciji: tablete koje se uzimaju kontinuirano

Kontracepcijske tablete su u uporabi gotovo 50 godina i postale su jedna od naj─Źe┼í─çih kori┼ítenih metoda kontracepcije osobito u razvijenim dr┼żavama. Napredak na ovome polju u pro┼ílosti se o─Źitovao smanjenjem doze hormona i uvo─Ĺenjem novih djelotvornih supstanci. Kontracepcijske tablete su se uglavnom uzimale 21 dan iza ─Źega jeslijedila sedmodnevna pauza.┬á Umjesto 21 tablete nova generacija sadr┼żi 24 ili 26 hormonskih tableta, a do kraja menstrualnog ciklusa (28 dana) se uzimaju tablete koje ne sadr┼że aktivnu supstancu.

Koje su prednosti novog re┼żima uzimanja?

Produ┼żenje hormonskog intervala ima nekoliko prednosti. Prva je bitno manje hormonska fluktuacija do koje je znalo dolaziti u re┼żimu sa 21.tabletom. Te fluktuacije su dovodile do povratka simptoma vezanih za menstruacijski ciklus kao ┼íto su bolovi u zdjelici, glavobolje, osjetljivost grudi, nadutost. Druga va┼żna prednost su koristi koje s┬ánovim na─Źinom uzimanja postaju jo┼í izra┼żenije. To su u prvom redu pozitivno djelovanje na ko┼żu, smanjenje simptoma PMS-a, manje zadr┼żavanja teku─çine koje neki od novih kontraceptiva imaju. Jedna od prakti─Źnih prednosti je rutina svakodnevnog uzimanja zbog ─Źega se kontracepcijske tablete rje─Ĺe zaboravljaju.

Kori┼ítenje kombinirane oralne hormonske kontracepcije kroz najmanje 12 mjeseci reducira rizik za rak endometrija za 50-60%. Sna┼żan protektivni u─Źinak na rak endometrija nastaje nakon tri godine, a povisuje se trajanjem kori┼ítenja kontracepcije. Nakon prekida dugotrajne oralne hormonske kontracepcije za┼ítite za endometrij odr┼żana je i vi┼íe od 20 godina. Rak jajnika je najzlo─çudnija maligna bolest ┼żenskog spolnog sustava. Zato je za┼ítitni u─Źinak OHK na tu bolest posebno va┼żan. Pad rizika za tu bolest bilje┼żi se ve─ç nakon ┼íest mjeseci kori┼ítenja OHK dok se nakon tri godine mo┼że dokazati i statisti─Źki va┼żna korist.

Hitna kontracepcija (postkoitalna kontracepcija, pilula jutro poslije)

Nakon seksualnog odnosa bez za┼ítite hitna kontracepcija mo┼że sprije─Źiti trudno─çu. Va┼żno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao “hitna pomo─ç” i da nije redovna metoda kontrole ra─Ĺanja. Hormonska metoda zaustavlja ovulaciju. Primjenjuje se unutar 72 sata od seksualnog odnosa.

Hitna hormonska kontracepcija nazvana “pilula za jutro poslije” je u─Źinkovita izme─Ĺu 58 i 95 %*.

Koji su nedostatci? Mo┼że izazvati mu─Źnine – ako osjetite mu─Źninu unutar 2 sata od uzimanja pilule, to mo┼że smanjiti njezinu u─Źinkovitost.┬áNe ┼ítiti od spolno prenosivih bolesti, uklju─Źuju─çi HIV/AIDS. Mora se uzeti u ograni─Źenom vremenskom roku nakon neza┼íti─çenog spolnog odnosa. Ne preporu─Źa se kao redovna metoda kontracepcije, a mo┼że poremetiti i menstrualne cikluse.

Gdje je dostupno?

Ako imate 16 godina ili vi┼íe mo┼żete ju kupiti u ljekarnama. Dostupnost i dob kad se mo┼że kupiti se razlikuje od dr┼żave do dr┼żave.

U hormonska kontracepcijska sredstva osim pilula spadaju i hormonske injekcije i hormonski implantati. Vrlo su djelotvorna za┼ítita i djeluju na sli─Źan na─Źin kao i pilula. Ne daju se djevojkama.

Flaster (ortho evra)

Na koji na─Źin ┼ítiti: postupno otpu┼íta hormone koji spre─Źavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za oplo─Ĺenog jaja┼íca.

Na─Źin kori┼ítenja: u ciklusu ┼żena potro┼íi 3 flastera; 3 tjedna lijepi po 1 flaster na podru─Źje trbuha, stra┼żnjice ili nadlaktice; 4. tjedan je bez flastera kad dolazi do krvarenja.

Prednosti: slobodan odnos, brigu o flasteru valja voditi tri puta na mjesec, niske koncentracije hormona koje ne optere─çuju jetra

Nedostaci: vidljiv na ko┼żi te kao i hormonske tablete ne smiju ga upotrebljavati dojilje, ┼żene koje pu┼íe, one starije od 35 godina, ┼żene s problemom povi┼íenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Savjeti: prakti─Źan i pouzdan, sadr┼żava nisku razinu hormona koji u tijelo ulaze preko ko┼że, a ne preko probavnog trakta i jetre.

Kontracepcijski prsten

Na koji na─Źin ┼ítiti: poput hormonskih tableta, postupno otpu┼íta hormone koji spre─Źavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnje┼ż─Ĺenje jaja┼íca.

Na─Źin kori┼ítenja: stavlja se u rodnicu prvog dana krvarenja te se ne vadi sve do 21. dana ciklusa; tada nastupa krvarenja nalik na mjese─Źnicu; 28. dan ciklusa stavlja se novi prsten.

Prednosti: visoka u─Źinkovitost, slobodan odnos, niska koncentracija hormona, manje brige o uzimanju za┼ítite.

Nedostaci: ne smiju ga upotrebljavati dojilje, ┼żene koje pu┼íe, ┼żene starije od 35 godina, ┼żene s problemom povi┼íenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Savjeti: prsten je relativno novo kontracepcijsko sredstvo koje djeluje lokalno. ┼Żene koje ga upotrebljavaju svjedo─Źe o poja─Źanom vla┼żenju rodnice ┼íto mo┼że biti pomo─ç u slu─Źaju suho─çe rodnice.

Sterilizacija

Rije─Ź je o trajnoj metoda kontracepcije kirur┼íkim putem. Sterilizacija se provodi kod mu┼íkaraca i ┼żena te im se trajno oduzima sposobnost reprodukcije U ┼żena se prekidanjem jajovoda spre─Źava prolaz jajne stanice, a kod mu┼íkaraca se prekidanjem sjemenih kanala spre─Źava prolaz spermija. Predstavlja 100 posto djelotvornu, trajnu za┼ítitu, namijenjenu samo osobama iznad 35 godina koje imaju ┼żeljan broj djece ili im trudno─ça ugro┼żava zdravlje.

─îe┼í─çe se primjenjuje tzv. kemijska sterilizacija dok se operativnim putem provodi uz neke druge operativne zahvate kod ┼żena. Me─Ĺu najva┼żnijim prednostima sterilizacije je to da je metoda trajna i ne smeta kod spolnog odnosa. Sterilizacija mu┼íkaraca je brza i jednostavna operacija s manjim izgledima za neuspjeh u odnosu na sterilizaciju ┼żena. Oba postupka su trajna i nisu lako reverzibilna. Potrebna su vi┼íe od dva mjeseca da sve sprema nestane iz sjemena pa se stoga mora koristiti dodatna kontracepcija prije nego ┼íto analiza sjemena potvrdi da sperme vi┼íe nema. Ne ┼ítiti od spolno prenosivih bolesti, uklju─Źuju─çi HIV/AIDS.

Autori: doc. dr. Dubravko Lepu┼íi─ç, dr. med. Sandra Radovi─ç-Radov─Źi─ç

LITERATURA:

Korišteni dijelovi podataka te dijelovi teksta iz brošura:

-Agencije za odgoj i obrazovanje,bro┼íure-ÔÇ×Smjernice za proces individualnog obrazovanjaÔÇť, –Dru┼ítveni aspekti rizi─Źnog seksualnog pona┼íanja,
-Hrvatski ─îasopis za javno zdravstvo,
-Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti,ljubavi i vezama (Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slu─Źaju maloljetni─Źkih trudno─ça i roditeljstva(UNICEF i Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Mama je mama( projekt za mololjetne trudnice i majke (Udruga ÔÇ×korak po korakÔÇť),
-─îasopis ÔÇ×MedicusÔÇť
-memo AIDS(mladi educiraju mlade o AIDS-u-Klinika za dje─Źje bolesti-Klai─çeva,Zagreb),
-model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama(4. modul)
-Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske ┼Żupanije,
-Narodni zdravstveni list
-Pedeset savjeta za zdravlje
-Pedriatica Croatica
-Plan B(vodi─ç za maloljetne trudnice i roditelje)
-Problemati─Źni u─Źici:rizi─Źno seksualno pona┼íanje u kasnoj adolescenciji
-radionice ÔÇ×Ajdmo pri─Źati o seksuÔÇť
-Seksualno nasilje u ┼íkolama( ÔÇ×┼Żenska sobaÔÇť)
-SEZAM (seksualna edukacija za mlade- CESI)
-Sex na Ex (CESI)
-Spolno prenosive bolesti i infekcije(priru─Źnik stalnog medicinskog usavr┼íavanja-poslijediplomski te─Źaj)
-web portal odlikaši.hr
-web portal roditelji.hr
-web portal sveokontracepciji.com
-web portal- t-portal
-web portal trudno─çe.hr
-web portal zdravobudi.hr
-web portal ┼żenski kutak.hr

Facebook Comments