Sustavna seksualna edukacija kao lijek

Sustavna seksualna edukacija kao lijek

by Urednik, 25. listopada 2016.

Za┼ítita reproduktivnog zdravlja adolescenata je jedna od prioritetnih zada─ça zdravstvene za┼ítite mlade┼żi. Uspje┼íno se mo┼że provoditi vi┼íestrukovnom suradnjom stru─Źnjaka: ┼íkolskih lije─Źnika, ginekologa, psihologa, a po potrebi i drugih stru─Źnjaka te u suradnji sa ┼íkolom u kojoj stru─Źni timovi prvi obavljaju probir adolescenata rizi─Źnog pona┼íanja. Nu┼żno je obuhvatiti adolescente oba spola.
Spolno aktivne treba ┼íto ranije nakon prvih spolnih iskustava uklju─Źiti u zdravstvenu skrb ÔÇô adolescentice u ginekolo┼íku za┼ítitu, a za mladi─çe po indikaciji u─Źiniti probir na spolno prenosive infekcije, savjetovati ih i pru┼żiti im izravnu pomo─ç. To je prioritetna zada─ça zdravstvene za┼ítite, ne samo zbog prava adolescenata na reproduktivno zdravlje, nego i zbog o─Źuvanja plodnosti ukupnog stanovni┼ítva i mogu─çnosti njegova obnavljanja. Zdravlje je temelj uspje┼ína ┼żivota, a odgovornost za zdravlje je eti─Źka ─Źinjenica, slobodan izbor, a ne teret. Zato je potrebno u okviru populacijske politike, u cilju o─Źuvanja fertilnog potencijala stanovni┼ítva, posebno promicati, provoditi i evaluirati programe za┼ítite reprodukcijskog zdravlja djece, mlade┼żi i studenata.
Dr┼żava koja ne osigurava sustavnu seksualnu edukaciju kr┼íi ljudska prava mladih. Seksualna i reproduktivna prava mladih su sadr┼żana u brojnim me─Ĺunarodnim konvencijama i dokumentima, kao ┼íto su Me─Ĺunarodna konvencija o civilnim i politi─Źkim pravima, Me─Ĺunarodna povelja o ekonomskim, socijalnim i kulturnim prvima, Konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije ┼żena te dokument Me─Ĺunarodne konferencije o populaciji i razvoju.

Sustavna seksualna edukacija, koja uklju─Źuje informacije o upotrebi kondoma, apstinenciji i drugimkontracepcijskim metodama, afirmira ljudska prava te je, prema me─Ĺunarodnom pravu u skladu s obvezama dr┼żave. Nadalje, sustavna seksualna edukacija pru┼ża medicinski i znanstveno utemeljene informacije o seksualnosti te razvija vje┼ítine koje mogu pomo─çi mladima da za┼ítite svoje reproduktivno zdravlje. Ona omogu─çuje diskusiju o vrijednostima, uva┼żavaju─çi razli─Źitost vrijednosnih sustava, ali ne name─çe jedan isklju─Źivi vrijednosni sustav mladima.

 

Autori: Doc. dr. sc. Dubravko Lepu┼íi─ç, dr. med.Sandra Radovi─ç-Radov─Źi─ç

LITERATURA:

Korišteni dijelovi podataka te dijelovi teksta iz brošura:

-Agencije za odgoj i obrazovanje,bro┼íure-ÔÇ×Smjernice za proces individualnog obrazovanjaÔÇť, –Dru┼ítveni aspekti rizi─Źnog seksualnog pona┼íanja,
-Hrvatski ─îasopis za javno zdravstvo,
-Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti,ljubavi i vezama (Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slu─Źaju maloljetni─Źkih trudno─ça i roditeljstva(UNICEF i Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Mama je mama( projekt za mololjetne trudnice i majke (Udruga ÔÇ×korak po korakÔÇť),
-─îasopis ÔÇ×MedicusÔÇť
-memo AIDS(mladi educiraju mlade o AIDS-u-Klinika za dje─Źje bolesti-Klai─çeva,Zagreb),
-model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama(4. modul)
-Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske ┼Żupanije,
-Narodni zdravstveni list
-Pedeset savjeta za zdravlje
-Pedriatica Croatica
-Plan B(vodi─ç za maloljetne trudnice i roditelje)
-Problemati─Źni u─Źici:rizi─Źno seksualno pona┼íanje u kasnoj adolescenciji
-radionice ÔÇ×Ajdmo pri─Źati o seksuÔÇť
-Seksualno nasilje u ┼íkolama( ÔÇ×┼Żenska sobaÔÇť)
-SEZAM (seksualna edukacija za mlade- CESI)
-Sex na Ex (CESI)
-Spolno prenosive bolesti i infekcije(priru─Źnik stalnog medicinskog usavr┼íavanja-poslijediplomski te─Źaj)
-web portal odlikaši.hr
-web portal roditelji.hr
-web portal sveokontracepciji.com
-web portal- t-portal
-web portal trudno─çe.hr
-web portal zdravobudi.hr
-web portal ┼żenski kutak.hr

Facebook Comments