Dr. Damir Eljuga: Rak vrata maternice naj─Źe┼í─çi je zlo─çudni tumor

Dr. Damir Eljuga: Rak vrata maternice naj─Źe┼í─çi je zlo─çudni tumor

by Urednik, 26. listopada 2016.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice svake godine obolijeva vi┼íe od 300 ┼żena godi┼ínje, a umre ih, na┼żalost, 100.

Rak vrata maternice naj─Źe┼í─çi je zlo─çudni tumor ┼żenskih spolnih organa, koji se na ljestvici u─Źestalosti malignih bolesti u ┼żena nalazi odmah iza vode─çeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga sijela raka svake godine obolijeva vi┼íe od 300 ┼żena godi┼ínje, a umre ih, na ┼żalost, 100. Unato─Ź razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka te suvremenim spoznajama o na─Źinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i ┼íirenja, jo┼í uvijek ne mo┼żemo biti zadovoljni s dosegnutom razinom znanja, posebice u mladih ljudi, o na─Źinima prevencije i mogu─çnostima ranog otkrivanja. Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlje─Źivom stadiju sve dok u svijetu 40-ih godina pro┼íloga stolje─ça nije prihva─çena citodijagnostika, koja je omogu─çila smanjenje smrtnosti ┼żena uz o─Źuvanje kvalitete ┼żivota.

┼áto je glavni uzro─Źnik raka vrata maternice?

Danas sa sigurno┼í─çu znamo da je jedan od glavnih uzro─Źnika u nastanka raka vrata maternice dugotrajna kroni─Źna (nelije─Źena) upala rodnice i vrata maternice prouzro─Źena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je vi┼íe od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. U na┼íoj sredini naj─Źe┼í─çi i najopasniji su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika, do─Źim primjerice HPV tipovi 6 i 11 nemaju onkogeni potencijal, ali zato uzrokuju nastanak neugodnih ┼íiljastih bradavica (condylomata acuminata) na ┼żenskom i mu┼íkom spolnom sustavu.

Tko naj─Źe┼í─çe obolijeva od raka vrata maternice?

Prosje─Źna ┼żivotna dob ┼żena u kojih nastaju maligne i premaligne bolesti vrata maternice danas je ni┼ża nego prije nekoliko desetlje─ça, zbog utjecaja ─Źimbenika njihova razvoja. Najva┼żniji rizi─Źni ─Źimbenici za nastanak raka vrata maternice su spolno prenosive infekcije s onkogenim HPV-om, rani po─Źetak spolnog ┼żivota (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera i pu┼íenje cigareta.

Prof.dr.sc. Damir Eljuga, specijalist ginekolog

Izvor: www.zdravavagina.com, 18.2.2014.

Facebook Comments