Znanje mladih o spolnom odgoju: Sjedi, dovoljan

Znanje mladih o spolnom odgoju: Sjedi, dovoljan

by Urednik, 8. studenoga 2016.

HPV je toliko ─Źest da se gotovo svi spolno aktivni mu┼íkarci i ┼żene njime zaraze u nekom trenutku svog ┼żivota, to─Źnije┬á75 do 80 posto mu┼íkaraca i ┼żena inficirat ─çe se HPV-om.

─îak 3 od 4 nove infekcije HPV-om doga─Ĺaju se osobama od 15 do 24 godine, a ako se infekcija ne otkrije dovoljno rano i ako se ne lije─Źi, inficirane se stanice mogu razviti u karcinom. Rije─Ź je o ozbiljnom problemu o kojem na┼íem ─Źitatelji, prema rezultatima kviza o ovoj temi, znaju tek za ocjenu dovoljan.

─îak 2.800 ─Źitatelja rije┼íilo je na┼í kviz ‘Provjerite koliko znate o HPV-u i spolno prenosivim bolestima’, a od 14 pitanja, prosje─Źan broj to─Źnih odgovora bio je 8,79. U postocima, rije─Ź je o 62,79 posto uspje┼ínosti ili tek za ocjenu dovoljan u ┼íkolskim klupama. Gotovo nitko nije uspio rije┼íiti kviz sa 100 posto uspje┼ínosti ┼íto je samo jo┼í jedan dokaz kako mladima nedostaje puno znanja o HPV-u i spolno prenosivim bolestima.

Svoje znanje u kvizu mo┼żete isku┼íati ovdje (na kraju teksta imate to─Źno odgovore zajedno s postotkom to─Źno odgovorenih pitanja), a tako mo┼żete nau─Źiti da kondomi mogu smanjiti rizik od infekcije, no da HPV mo┼że zaraziti i podru─Źja koja nisu prekrivena prezervativom. Isto tako, na┼íim kviza┼íima je najmanje bilo manje poznato da HPV mo┼że uzrokovati ─Źak ┼íest vrsta karcinoma, ali kako mo┼że dovesti do karcinoma i kod mu┼íkaraca. Najvi┼íe znanja pokazali su na pitanju koja je spolna bolest smrtonosna, na ┼íto je odgovor SIDA.

Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je omogu─çila besplatno cijepljenje protiv HPV-a, a time i protiv ─Źak ┼íest vrsta karcinoma. Do 2016. godine u Hrvatskoj je jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ┼żenama, a odsada i dje─Źaci imaju priliku cijepiti se budu─çi da nisu samo prijenosnici virusa, ve─ç i sami obolijevaju od razli─Źitih oblika karcinoma u sve ve─çem broju. Ovaj se oblik prevencije preporu─Źuje upravo kako bi se smanjio rizik od infekcije i razvoja karcinoma jer za┼ítita od HPV-a je prevencija raka.

Rezultati kviza po pitanjima su sljede─çi:

1. Što je od navedenog spolno prenosiva bolest?

a) meningitis

b) HPV 93,33%

c) dijabetes

d) gastritis

2. Najrasprostranjenija bakterijska spolna infekcija i po ljudsku plodnost najpogubnija spolno prenosiva bolest je:

a) gonoreja

b) klamidija 66,66%

c) gastritis

d) tifus

3. Infekcija humanimpapiloma virusom (HPV) mo┼że uzrokovati:

a) rak vrata maternice, rodnice i stidnice u ┼żena, rak penisa u mu┼íkaraca i rak anusa i stra┼żnjeg dijela grla, uklju─Źuju─çi rak korijena jezika i krajnika u ┼żena i mu┼íkaraca. 99%

b) karcinom plu─ça

c) zatajenje bubrega

d) ote┼żano mokrenje

4. Koja se infekcija jo┼í naziva ÔÇ×tihom upalomÔÇť budu─çi da naj─Źe┼í─çe ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potra┼żila lije─Źni─Źka pomo─ç:

a) HPV

b) SIDA

c) gonoreja

d) klamidija 26,66 %

5. Prvi znakovi ove bolesti obi─Źno su karakteristi─Źni mjehuri─çi na vanjskim spolnim organima i okolnom podru─Źju. Promjene na ko┼żi prati lokalna bol i osjetljivost, pe─Źenje pri mokrenju, poja─Źani iscjedak iz rodnice ┼żena i uretre mu┼íkaraca, ali i op─çi simptomi kao temperatura, glavobolja, bolovi u mi┼íi─çima i zglobovima. Ova spolna bolest je:

a) genitalni herpes 60%

b) sifilis

c) HPV

d) SIDA

6. Koliko karcinoma uzrokuje HPV:

a) uzrokuje ─Źak 3 vrste karcinoma

b) uzrokuje ─Źak 6 vrsta karcinoma 40 %

c) uzrokuje ─Źak 12 vrsta karcinoma

d) uzrokuje ─Źak 24 vrste karcinoma

7. Koja je spolna bolest smrtonosna?

a) genitalni herpes

b) gonoreja

c) SIDA 93,33%

d) sifilis

8. Uzro─Źnik ove spolne bolesti ulazi u krv prilikom spolnog odnosa kroz neznatno, jedva vidljivo o┼íte─çenje ko┼że ili sluznice mu┼íkog ili ┼żenskog spolovila. U krvotoku se treponema razmno┼żava te se krvlju, limfom i okolnim tkivom ┼íiri u susjedne, ali i udaljene organe. Osim ┼íto izaziva tjelesnu invalidnost, izaziva i te┼íke du┼íevne posljedice. Rije─Ź je o:

a) klamidiji

b) cisti

c) sifilisu 80 %

d) triperu

9. U ve─çini slu─Źajeva nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Me─Ĺutim, kada infekcija ne prolazi, mo┼że uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i nekoliko vrsta karcinoma. Rije─Ź je o:

a) HPV-u 20 %

b) sifilisu

c) kapavcu

d) triperu

10. U mu┼íkaraca uzrokuje upalu uretre, a u ┼żena upalu rodnice. Klini─Źki znakovi infekcije nisu specifi─Źni te se tek posebnim pretragama mogu razlu─Źiti od infekcije drugim mikroorganizmima. U mu┼íkaraca se zamje─çuje crvenilo, peckanje i poja─Źani iscjedak iz uretre, a u ┼żena su znakovi infekcije koji put vrlo oskudni i o─Źituju se kao poja─Źani iscjedak i osje─çaj iritiranosti rodnice. Ova se spolna bolest zove:

a) genitalni herpes

b) klamidija 53,33%

c) SIDA

d) gonoreja

11. U Hrvatskoj je i za djevoj─Źice i za dje─Źake dostupna u─Źinkovita prevencija protiv 6 vrsta karcinoma uzrokovanih HPV-om. Rije─Ź je o:

a) sirupu

b) antibiotiku

c) analgetiku

d) cjepivu 73,33 %

12. Spolne bradavice ili ┼íiljati kondilomi mogu biti bolni, lako se mrve i izazivaju svrbe┼ż. Ovi tipovi ne dovode do zlo─çudnog rasta, stoga su ozna─Źeni kao tipovi niskog rizika za razvoj zlo─çudnih tumora, a uzrokuje ih:

a) Chlamydia trachomatis

b) Humanipapiloma virus 46,66%

c) Herpes simplex

d) spiroheta

13. HPV je vrlo ─Źesta spolna bolest kojom se mogu zaraziti:

a) samo muškarci

b) samo ┼żene

c) i ┼żene i mu┼íkarci 53,33%

d) ni mu┼íkarci ni ┼żene

14. Kondomi mogu sprije─Źiti infekciju HPV-om:

a) ne

b) da

c) mogu smanjiti rizik od infekcije, no HPV mo┼że zaraziti i podru─Źja koja nisu prekrivena prezervativom 73,33 %

d) mogu pove─çati rizik od infekcije

Izvor: www.srednja.hr, 7.11.2016.

Facebook Comments