Porast oboljelih od raka uzrokovanih HPV-om

Porast oboljelih od raka uzrokovanih HPV-om

by Urednik, 10. studenoga 2016.

Zvuči strašno, ali jedna je studija pokazala kako vas redovno prakticiranje oralnog seksa doslovno može stajati glave. Posebno ako često mijenjate partnere.

Glavni krivac za to je prikriveni virus HPV-a koje žene nose, često ni ne znajući da ga imaju, pa ga na taj način jako lako prenesu na usta, jezik, ždrijelo partnera, a koji naknadno može prerasti u karcinom glave i vrata, isto kao što je i slučaj s karcinom vrata grlića maternice.

Taj podatak, međutim, nije nepoznat, ali šokantno je da unatoč saznanjima o kojima se već duže vrijeme priča javno i glasno, sve više ljudi obolijeva upravo od tih vrsta tumora. Tu ne spada tumor na mozgu, ali je riječ o iznimno progresivnim vrstama tumora koji se brzo šire te mogu u relativno kratko vrijeme prerasti u nekoliko tumora.

Rak glave i vrata pojavljuje se zapravo u stanicama koje se nalaze u ustima, na jeziku, usnicama, grlu, žlijezdama slinovnicama, ždrijelu, grkljanu, sinusima i štitnjači. Grozno je što je riječ o iznimno smrtonosnim tumorima čija je smrtnost u svijetu veća čak i od tumora na dojkama, grliću maternice i melanoma, a dodatan problem, osim rapidnog širenja stanica, je i taj da ih je jako teško liječiti jednom kada bolest uđe u svoju progresivnu fazu. Osim toga, velika je vjerojatnost da se tumori zaista pojave na nekoliko mjesta i tada je liječenje doista teško.

Fair Health: 61 posto više pojavnosti tumora 

I baš zato čudi činjenica da unatoč tome što se o ovom problemu čak i često piše, smrtnost od takvih tumora od 2011. godine porasla je za ogromnih 61 posto!

Barem tako tvrdi opsežna studija objavljena u Fair Healthu , a u kojoj se zaista jednim od glavnih krivaca spominje upravo oralni seks. Naravno, to nije jedini okidač za tumore na području glave i vrata. Pušenje se i dalje smatra velikim krivcem, isto kao i izlaganje suncu, ali kako je studija obuhvatila sva najvažnija pitanja vezana uz ovu temu znanstvenici su došli do zaključka da ni pušenje ni sunce vjerojatno nisu glavni krivci za toliki porast oboljelih, s obzirom da nijedna studija nije pokazala da je toliki porast zabilježen u broju novih pušača.

Dakle – HPV su definitivno svrstali u krivce, i to posebno kod oboljelih muškaraca s obzirom da je kod žena nešto drugačija situacija, vjerojatno zato što žene imaju sposobnost izgraditi bolji imunitet na HPV, iako znanstvenici zapravo uopće još nisu sigurni što kod žena uzrokuje taj otpor.

To dokazuju i rezultatima ove studije koja je rađena u razdoblju od 2011. godine pa sve do kraja 2015., a koja kaže točno ovo – porast oboljelih od tumora glave i vrata kod muškaraca iznosi ogromnih 74 posto, a kod žena 26 posto, što u prosjeku čini onaj također ogroman porast od 61 posto.

Nakon ovog nekako vjerujemo da će se muškarci možda zaista zapitati koliko im je stalo do vlastitog zdravlja, čisto da ne idu grlom u jagode, i malo više pripaze na svoj seksualni život.

Studija je naime dokazala, što je i više nego logično, da često mijenjanje partnerica neupitno povećava rizik od bilo kojeg oblika zaraze. Jer virus poput HPV-a može zaista biti pritajeni neprijatelj broj 1. I zato pazite da vas oralni seks ne stoji vaše glave.

Izvor: www.index.hr, 9.11.2016.

Facebook Comments