Dr. Šimetin: Današnja cjepiva protiv HPV-a imaju izrazito malo nuspojava

Dr. Šimetin: Današnja cjepiva protiv HPV-a imaju izrazito malo nuspojava

by Urednik, 14. studenoga 2016.

O pozivu na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevoj─Źica i djevojaka, dje─Źaka i mladi─ça u Studiju 4 govorila je dr. Ivana Pavi─ç ┼áimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

┼áimetin je rekla da je HPV vrlo u─Źestao, da ima vi┼íe od 200 razli─Źitih tipova tog virusa. Smatra se da se svaka spolno aktivna osoba barem jedanput u ┼żivotu zarazi HPV-om.

Govore─çi o cijepljenju protiv HPV-a, rekla je kako je do kraja godine ono besplatno za oba spola od devete godine starosti nadalje, da u vezi s tim nema dobnog ograni─Źenja te da se ovim pozivom uglavnom obra─ça mladima.

┼áimetin ka┼że da je va┼żno cijepiti se zato ┼íto cjepivo smanjuje rizik za razvoj raka vrata maternice, vulve, vagine i anusa. Cjepivo koje se daje osobama do 25 godina ┼ítiti i od spolnih bradavica, a cjepivo za one starije od 25 godina usmjereno je na za┼ítitu od karcinoma, rekla je doktorica.

Godi┼ínje u Hrvatskoj obolijeva vi┼íe od 300 ┼żena od raka vrata maternice, a umire ih vi┼íe od 100. A kad se uzme mogu─çnost cijepljenja i mogu─çnost ranog otkrivanja PAPA-testom onda je situacija u razvijenim zemljama takva da nijedna ┼żena od tog karcinoma ne bi smjela umrijeti, ka┼że ┼áimetin.

Odgovaraju─çi na pitanje o na─Źinu preno┼íenja HPV-a, doktorica je rekla da se prenosi spolnim putem, ali i dodirom zara┼żene ko┼że s ko┼żom, zara┼żene ko┼że sa sluznicom ili sluznice sa sluznicom.

U Hrvatskoj je lo┼í odaziv na cijepljenje protiv HPV-a. Doktorica ka┼że i da se ovo cjepivo radi rekombinantnom tehnologijom, a ne kao nekad umrtvljenim ┼żivim vakcinama. Imaju izrazito malo nuspojava. Naj─Źe┼í─çe su posljedica postupka cijepljenja, a ne cjepiva, izjavila je ┼áimetin.

Stupanje u brak se odga─Ĺa, a mladi danas 10-15 godina tra┼że uzajamno vjerne trajne veze, istaknula je i dodaje da u cijelom tom periodu mo┼że do─çi do zaraze.

Izvor: www.vijesti.hrt.hr, 5.10.2016.

Facebook Comments