Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

by Urednik, 30. studenoga 2016.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevoj─Źice i djevojke, dje─Źaci i mladi─çi od devet godina starosti do 25 godina starosti ─Źetverovaentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mlade┼ż koja poha─Ĺaju ┼íkolu te redovite studente i studentice cijepe nadle┼żni timovi ┼íkolske medicine, a mlade┼ż do 25 godina koja ne poha─Ĺaju ┼íkolu mogu se cijepiti u slu┼żbi za epidemiologiju nadle┼żnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog lije─Źnika.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve ┼żene i mu┼íkarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix), doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cijepiti i informirati se o mogu─çnostima i opravdanosti cijepljena s obzirom na dob i druge okolnosti mogu─çe je u slu┼żbi za epidemiologiju nadle┼żnog zavoda te kod izabranog lije─Źnika ginekologa ili lije─Źnika obiteljske medicine, a redoviti studenti kod nadle┼żnog ┼íkolskog lije─Źnika.

Tijekom ┼íkolske godine 2016./2017., timovi ┼íkolske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo pozivat ─çe na cijepljenje u─Źenike 8. razreda osnovne ┼íkole i 1. razreda srednje ┼íkole. Djevoj─Źice i dje─Źaci ove dvije generacije cijepit ─çe se ─Źetverovalentnim cjepivom (Silgard).

Mogu─çnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez posebnog dobnog ograni─Źenja traje samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo ─çe se mo─çi dovr┼íavati sheme cijepljenja zapo─Źete u 2016. godini, a po─Źev┼íi od ┼íkolske godine 2017./2018. cijepljenje ─çe biti besplatno samo za djecu koja poha─Ĺaju 8. razred osnovne ┼íkole.

Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) preporu─Źljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Iako je dobro cijepiti se prije po─Źetka spolne aktivnosti ili ┼íto ranije na po─Źetku spolnog ┼żivota, cijepljenje se preporu─Źa i onima koji su spolno aktivni. U slu─Źaju da su zara┼żeni HPV-om najvjerojatnije nisu zara┼żeni svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnosti─Źka obrada radi utvr─Ĺivanja mo┼żebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

Izvor: Glas Istre, 30.11.2016.

Facebook Comments