Studija potvrdila: Cjepivo zna─Źajno smanjuje posljedice HPV-a

Studija potvrdila: Cjepivo zna─Źajno smanjuje posljedice HPV-a

by Urednik, 13. prosinca 2016.

Zna─Źajno se smanjila stopa cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) kod djevojaka i ┼żena u kasnoj adolescenciji i ranim 20-im godinama starosti nakon uvo─Ĺenja cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) u 2007. godini, pokazala je nova studija.

“Smanjenje incidencije je bilo ve─çe nego ┼íto je bilo o─Źekivano na temelju pokrivenosti HPV cijepljenja stanovni┼ítva i proporcije CIN-ova koji su izravno pripisani tipovima HPV-a protiv kojih je cjepivo (HPV-6, HPV-11, HPV-16 i HPV-18), ” napisali su znanstvenici u JAMA Oncology.

Srednja vrijednost kori┼ítenja sve tri doze HPV cjepiva kod tinejd┼żerki u Novom Meksiku je porasla sa 17% u 2008. godini na 40% u 2014. godini.

Zna─Źajajno smanjenje CIN-ova kod djelomi─Źno cijepljenih skupina koje su istra┼żiva─Źi analizirali “sugerira ponovnu reviziju klini─Źki zadanih smjernica za probir raka vrata maternice u SAD-u, uklju─Źuju─çi i mijenjanje dobi za po─Źetak probira”, rekao je glavni autor dr. Cosette M. Wheeler sa Sveu─Źili┼íta u Novom Meksiku.

Trenuta─Źne smjernice, koje su a┼żurirane u 2012. godini, preporu─Źuju po─Źetak probira za rak vrata maternice s citologijom (PAPA testiranje) kod ┼żena u dobi od 21. godinu i svake tri godine do 30 godina; za ┼żene u dobi od 30 do 65 godina smjernice savjetuju probir s PAPA testom svake tri godine ili za one koji ┼żele produljiti interval pregleda, probir s kombinacijom citologije i HPV testiranjem svakih pet godina (http://bit.ly/2cTFATM).

Ove smjernice “nude nove znanstveno utemeljenje podatke koji su prilago─Ĺeni za probir raka cerviksa, uklju─Źuju─çi i pomak od godi┼ínjeg do trogodi┼ínjeg cervikalnog probira i kori┼ítenje testiranja na HPV plus PAPA test”, istaknuo je dr. Wheeler.

“Ove promjene u probiru se preklapaju s uvo─Ĺenjem HPV cjepiva pa je puno te┼że procijeniti u─Źinak cjepiva.”

Istra┼żiva─Źi su koristili podatke iz New Mexico HPV Papa registra koji je osnovan tek prije prvog HPV cjepiva i licenciran u SAD-u analiziraju─çi rezultate u populaciji temeljene na probiru vrata maternice i procijenjuju─çi u─Źinak HPV cijepljenja. Registar sadr┼żi obvezno izvje┼í─çivanje o svim citolo┼íkim i HPV testiranjima te sve histopatolo┼íke nalaze cerviksa, vulve i vagine za sve ┼żene koje ┼żive u Novom Meksiku.

Nakon prilagodbe za produljenje cervikalnog probira tijekom razdoblja studije, incidencija na 100.000 ┼żena svih gradusa CIN-a (uklju─Źuju─çi low-grade CIN1 i high-grade CIN2 i CIN3) se zna─Źajno smanjila kod osoba u dobi od 15 do 19 godina.

U─Źestalost CIN1 se smanjila s 3,468.3 na 1,590.6. U─Źestalost CIN2 se smanjila s 896.4 na 414,9, a incidencija CIN3 se smanjila sa 240,2 na 0 (godi┼ínje smanjenje za 9%, 10,5% i 41,3%).

Stopa incidencije CIN2 se tako─Ĺer zna─Źajno smanjila kod ┼żena od 20 do 24 godina, od 1,027.7 na 627.1 (godi┼ínji pad od 6,3%).

Rezultati upu─çuju na to da je u─Źinak HPV cjepiva koji je ve─çi od o─Źekivanog vjerojatno posljedica za┼ítite pojedinaca koji su primili samo jednu ili dvije doze cjepiva (umjesto preporu─Źenih tri doze) ili unakrsne za┼ítite cjepiva od nekog kancerogenog HPV soja koji nije izravno u cjepivu. Drugi faktor je mo┼żda bio imunitet mase zbog smanjenja HPV u─Źestalosti kod cijepljenih ┼żena i mu┼íkaraca, ┼íto smanjuje vjerojatnost zaraze, objasnio je dr Wheeler. HPV cjepivo je odobreno za uporabu u SAD-u kod mu┼íkaraca u 2009. godini.

Izvor: http://bit.ly/2dmuxZt, JAMA Oncology 2016.

Facebook Comments