Zbog velikog odaziva ponestalo cjepiva protiv HPV-a

Zbog velikog odaziva ponestalo cjepiva protiv HPV-a

by Urednik, 22. prosinca 2016.

STI┼ŻE GRIPA: Zalihe cjepiva su pri kraju, a onog protiv HPV-a vi┼íe nema

U Koprivni─Źko-kri┼żeva─Źkoj ┼żupaniji za sada nije zabilje┼żen jo┼í ni jedan slu─Źaj gripe. No, s obzirom na to da se ona u Hrvatskoj ipak pojavila, to bi za dva do tri tjedna mogla biti masovnija pojava.

Doznali smo to od voditelja Epidemiolo┼íke slu┼żbe ┼żupanijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darka Radi─Źeka koji je izrazio zadovoljstvo akcijom procjepljivanja provedenom ove sezone. Naime, od 7.200 doza cjepiva koliko je stiglo u na┼íu ┼żupaniju, dosad su potro┼íene gotovo sve. Jo┼í je ne┼íto cjepiva ostalo po ambulantama i one su po cijeni od 20 kuna dostupne gra─Ĺanima koji se ┼żele za┼ítititi. Dodatne doze cjepiva protiv gripe ┼żupanijski Zavod za javno zdravstvo ne─çe naru─Źivati.

A u Zavodu su vrlo zadovoljni i odazivom na procjepljivanje protiv HPV-a, uzro─Źnika raka grli─ça maternice. Od dr. Jasenke Vuljak Vuli─ç doznajemo da je odaziv ┼íkolaraca ÔÇô dakle osma┼ía i u─Źenika prvih razreda srednjih ┼íkola ÔÇô takav da su ostali bez cjepiva. Stoga su za mjesec dana morali odgoditi sve one koji su prvu dozu htjeli primiti u prosincu. Konkretne broj─Źane pokazatelje imat ─çe u sije─Źnju, kada ─çe sti─çi nove doze cjepiva i kada ─çe nastaviti s ovom va┼żnom preventivnom akcijom.

Izvor: www.drava-info.hr, 21.12.2016.

Facebook Comments