Posljedice nelije─Źene infekcije HPV-om

Posljedice nelije─Źene infekcije HPV-om

by Urednik, 10. sije─Źnja 2017.

HPV je tako ─Źest da se gotovo svi spolno aktivni mu┼íkarci i ┼żene zaraze njime u jednom trenutku svog ┼żivota. Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) ─Źini vi┼íe od 100 tipova virusa, od kojih pribli┼żno 40 mo┼że zaraziti anogenitalno podru─Źje u mu┼íkaraca i ┼żena.

HPV se prenosi intimnim kontaktom ko┼że o ko┼żu,┬áa mogu─çe┬áje zaraziti se vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je ve─ç zara┼żena tim virusom. Me─Ĺutim, naj─Źe┼í─çe se prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa.

U ve─çine osoba zara┼żenih HPV-om nikada se ne razviju simptomi ni zdravstvene tegobe. Ve─çina HPV infekcija (90%) povla─Źi se sama od sebe unutar dvije godine. Me─Ĺutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati odre─Ĺene vrste raka i druge bolesti.

Bolesti koje mo┼że uzrokovati infekcija HPV-om

  • rak vrata maternice, rodnice i stidnice u ┼żena
  • rak penisa u mu┼íkaraca
  • rak anusa i stra┼żnjeg dijela grla, uklju─Źuju─çi rak korijena jezika i krajnika (koji se naziva orofaringealnim rakom) u ┼żena i mu┼íkaraca
  • HPV mo┼że uzrokovati i genitalne bradavice u mu┼íkaraca i ┼żena

Tipovi HPV-a

Dvije su osnovne kategorije tipova HPV-a, koje se naziva ÔÇťniskorizi─ŹnimaÔÇŁ i ÔÇťvisokorizi─ŹnimaÔÇŁ, ovisno o tome dovode li kod zara┼żene osobe do rizika od razvoja raka.

Visokorizi─Źni tipovi HPV-a 16 i 18:

  • uzrokuju pribli┼żno 70% slu─Źajeva raka vrata maternice u ┼żena
  • uzrokuju pribli┼żno 78% slu─Źajeva raka anusa u ┼żena i mu┼íkaraca 3
  • uzrokuju pribli┼żno 70% slu─Źajeva raka rodnice i vi┼íe od 40% slu─Źajeva raka stidnice u ┼żena

Niskorizi─Źni tipovi HPV-a 6 i 11 pak uzrokuju pribli┼żno 90% slu─Źajeva genitalnih bradavica u ┼żena i mu┼íkaraca.

Znakovi i simptomi bolesti

Ve─çina osoba nema nikakvih znakova ni simptoma HPV infekcije i stoga nije ni svjesna svoje zaraze, kao ni ─Źinjenice da mo┼że prenijeti HPV na svoje spolne partnere. Kod malenog postotka osoba HPV infekcija mo┼że biti dugotrajna, ┼íto virusu omogu─çuje da uzrokuje stani─Źne promjene koje mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica ili razvoja raka.

U ve─çini slu─Źajeva HPV nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Me─Ĺutim, kada HPV infekcija ne prolazi, mo┼że uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka.

Dijagnoza i lije─Źenje infekcije HPV-om

Postoje dvije probirne pretrage koje mogu pomo─çi dijagnosticirati infekciju HPV-om. Jedna od njih je i Papa test, kojim se tra┼że promijenjene stanice (u kojima promjene uzrokuje HPV) u sluznici vrata maternice prije nego ┼íto se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Druga pretraga je test na HPV, a kojim se tra┼żi virus koji mo┼że uzrokovati takve stani─Źne promjene.

Na┼żalost, ne postoji lije─Źenje za sam virus. Me─Ĺutim, postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV mo┼że uzrokovati. Kada je rije─Ź o genitalnim bradavicama, one mogu nestati, mogu ostati nepromijenjene ili mogu rasti odnosno mo┼że se pove─çati njihov broj.

Predstadij raka vrata maternice, isto kao i genitalne bradavice, mo┼że se lije─Źiti. U ┼żena koje redovito odlaze na Papa test i po potrebi se prate, tegobe se mogu prepoznati prije nego ┼íto se razvije rak vrata maternice. I u slu─Źaju drugih oblika raka povezanih s HPV-om lak┼íe je lije─Źiti kada se bolest rano dijagnosticira.

Prevencija bolesti uz edukaciju, redovite preglede i cijepljenje

Kada je rije─Ź o poznavanju opasnosti i rizika od bolesti u slu─Źaju zaraze HPV-om, mnogi gra─Ĺani, naro─Źito mladi, jo┼í uvijek nisu dovoljno informirani. Tako je jedan portal za mlade proveo anketu me─Ĺu 2.800 ─Źitatelja kako bi se provjerilo njihovo znanje o HPV-u i spolno prenosivim bolestima. U anketi je postavljeno 14 pitanja, a prosje─Źan broj to─Źnih odgovora bio je 8,79. Rije─Ź je o 62,79 posto uspje┼ínosti, a obeshrabruju─ç je i podatak da nitko nije uspio rije┼íiti kviz sa 100 posto uspje┼ínosti.

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhva─ça sve ┼żene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa ┼żene se poziva na preventivni ginekolo┼íki pregled koji uklju─Źuje Papa test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uklju─Źiti ┼íto vi┼íe ┼żena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti u─Źestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.

Hrvatska je postala sedma zemlja u svijetu koja je omogu─çila besplatno cijepljenje protiv HPV-a ne samo djevoj─Źicama nego i dje─Źacima radi za┼ítite od raka i genitalnih bradavica. Do 2016. godine u Hrvatskoj je jedina pouzdana preventivna mjera bila dostupna samo ┼żenama, a od sada i dje─Źaci imaju priliku cijepiti se budu─çi da nisu samo prijenosnici virusa, ve─ç i sami obolijevaju od razli─Źitih oblika karcinoma u sve ve─çem broju. Ova vrsta cijepljenja je dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti za┼ítiti od odre─Ĺenih bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16 i 18. Cijepljenje je smatra oblikom prevencije i mjerom smanjenje rizika od infekcije i razvoja karcinoma jer za┼ítita od HPV-a je prevencija raka.

Izvor: www.zdravakrava.24sata.hr, 29.12.2016.

Facebook Comments