Dan mimoza: Niti jedna ┼żena ne mora umrijeti od raka vrata maternice

Dan mimoza: Niti jedna ┼żena ne mora umrijeti od raka vrata maternice

by Urednik, 17. sije─Źnja 2017.

Prosje─Źna ┼żivotna dob ┼żena koje obolijevaju od raka vrata maternice danas je ni┼ża nego prije nekoliko desetlje─ça. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350 ┼żena, a od posljedica bolesti umire ih oko 100 ┼żena. Naj─Źe┼í─çe obolijevaju ┼żene izme─Ĺu 45. i 50. godine ┼żivota.

Ove subote se odr┼żava tradicionalna javno zdravstvena kampanja 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima diljem Hrvatske.

Adolescentsko doba je najkriti─Źniji period

Unatrag dvadesetak godina glavnim pokreta─Źem ovog malignog procesa se navodi dugotrajna kroni─Źna upala rodnice i vrata maternice uzrokovana infekcijama pojedinih genotipovima humanog papiloma virusa (HPV-a) za koje je danas dostupno i cjepivo koje je naju─Źinkovitije ako se primijeni prije izlaganja infekciji HPV-om, tj. prije prvog spolnog odnosa. Iako su sve spolno aktivne osobe u rizi─Źnoj skupini, mlada populacija ipak je najvi┼íe pogo─Ĺena nedostatnim i neprovjerenim informacijama kako o spolnim odnosima tako i o infekciji HPV-om.

Smatra se kako je oko 60 % spolno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je adolescentna dob najkriti─Źniji period za stjecanje infekcije. Oko 30 posto adolescenata u svijetu je inficirano ovim virusom.

Unato─Ź relativno jednostavnoj, brzoj i pouzdanoj dijagnostici te svim saznanjima o njegovom nastanku, lije─Źnici jo┼í uvijek nisu zadovoljni razinom edukacije ┼żena i sve ve─çim brojem oboljelih.

U Hrvatskoj godi┼ínje oboli oko 350 ┼żena, a 35% oboljelih izgubi bitku s ovom bole┼í─çu.

“Na na┼íu veliki ┼żalost, veliki postotak ┼żena, unato─Ź svim apelima, ne dolaze na redovne ginekolo┼íke preglede, a to se posebno odnosi na one koje ulaze u menopauzu ili ┼żive u ruralnim podru─Źjima zemlje” napominje Jadranka Belan ┼Żukli─ç, dr. med., specijalistica ginekologije i porodni┼ítva Poliklinike Eljuga te dodaje kako se u Hrvatskoj prije 5 godina po─Źeo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kada se svake 3 godine pozivaju sve ┼żene u dobi od 25 do 64 godine na besplatan Papa test.

Na─Źini prevencije raka vrata maternice

Postoje primarna i sekundarna prevencija. Primarna podrazumijeva mjere za┼ítite od ─Źimbenika, a na prvom su mjestu onkogeni HPV-ovi koji se prenose spolnim putem. Edukacija adolescenata je tako─Ĺer va┼żan dio za┼ítite. Sekundarna prevencija podrazumijeva otkrivanje raka na ginekolo┼íkom pregledu primjenom metoda dijagnostike kao ┼íto su Papa test, kolposkopija ili biopsija. Kolposkopija se izvodi jednostavno i potpuno bezbolno tijekom uobi─Źajenog ginekolo┼íkog pregleda. Osjetljivost kolposkopije u otkrivanju CIN promjena je pribli┼żno kao i Papa testa (60-80 %), me─Ĺutim kada se primijene zajedno, pouzdanost raste na preko 90 %.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U sljede─çu subotu odr┼żava se tradicionalna javno zdravstvena kampanja 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima diljem Hrvatske.

S ovom kampanjom Hrvatska liga protiv raka obilje┼żava 50. obljetnicu svog uspje┼ínog rada i djelovanja.

Siguran sam da je ova kampanja potaknula brojne ┼żene na odlazak na ginekolo┼íke preglede prilikom kojeg je otkriven rak vrata maternice u po─Źetnom, izlje─Źivom stadiju bolesti, nagla┼íava prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka te s ponosom dodaje: “Isto tako sam uvjeren da je ova kampanja doprinijela da zdravstvene vlasti pokrenu Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i uvrste u kalendar cjepivo protiv HPV-a koji je glavni uzro─Źnik ovog sijela raka”.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr, 16.1.2017.

Facebook Comments