U Hrvatskoj svaki tre─çi dan jedna ┼żena umre od raka vrata maternice

U Hrvatskoj svaki tre─çi dan jedna ┼żena umre od raka vrata maternice

by Urednik, 17. sije─Źnja 2017.

Cilj 10. Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti je ┼żene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija ┼átampar te s udrugom Zdravka, u subotu, 21. sije─Źnja, od 10.00 do 14.00 sati, na Cvjetnom trgu odr┼żat ─çe se 10. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od naj─Źe┼í─çih sijela raka u ┼żena izme─Ĺu 20. i 49. godine ┼żivota. U 2015. godini u Hrvatskoj je od ove zlo─çudne bolesti umrlo 111 ┼żena, tj. jedna ┼żena gotovo svaki tre─çi dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija ─Źiji je cilj podsjetiti ┼żene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekolo┼íki pregledi, u ovom slu─Źaju papa test, ne┼íto ┼íto je nu┼żno kako bi o─Źuvale vlastito zdravlje.

Danas se sa sigurno┼í─çu zna da je jedan od glavnih uzro─Źnika raka vrata maternice dugotrajna kroni─Źna upala rodnice i vrata maternice prouzro─Źena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Naj─Źe┼í─çi i najopasniji tipovi HPV-a u na┼íoj su sredini tipovi 16 i 18 koje nazivamo virusima visokog rizika. U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Smatra se da je oko 60 % spolno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkriti─Źniji period za zarazu.

Upravo zbog toga va┼żno je mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom pona┼íanju. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevoj─Źicama i dje─Źacima prvih razreda srednje ┼íkole omogu─çeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a. Va┼żno je napomenuti i kako Grad Zagreb od 2008. godine edukacijom roditelja i u─Źenika provodi projekt prevencije infekcije HPV-om.

Izvor: www.zagrebancija.com, 16.1.2017.

Facebook Comments