HPV ne zaobilazi ni muškarce

HPV ne zaobilazi ni muškarce

by Urednik, 25. sije─Źnja 2017.

Od 2006. godine, otkako je dokazano da se humani papiloma virus (HPV), odnosno neki njegovi tipovi, povezuju s pojavom raka grli─ça maternice, svim mladim ┼żenama u SAD-u i ve─çini razvijenog svijeta preporu─Źa se cijepljenje. Cjepivo obi─Źno ┼ítiti od vi┼íe tipova HPV-a, a upravo zbog povezanosti s isklju─Źivo ┼żenskim oblikom karcinoma cijepljenje se nije preporu─Źivalo i mu┼íkarcima.

No, sada je onkolo┼íka studija, pro┼íloga tjedna objavljena u SAD-u i provedena na gotovo 1.900 mu┼íkaraca u dobi od 18 do 59 godina, pokazala kako je kod njih ─Źak 45% prisutan neki oblik HPV-a. Ono ┼íto je zabrinjavaju─çe jest da je ─Źak oko 25% testiranih imalo nekih od oblika HPV-a povezanih s visokim rizikom od nastanka karcinoma.

Kod mu┼íkaraca se infekcija HPV-om povezuje s karcinomima usta i grla. Spomenuta studija bavila se isklju─Źivo genitalnim infekcijama, no zaklju─Źak ipak govori u prilog tomu da bi se i mu┼íkarci trebali cijepiti protiv ovog virusa. Cijepljenje mu┼íkaraca moglo bi imati ve─çi pozitivan u─Źinak na sprje─Źavanje ┼íirenja HPV-a i pojave karcinoma nego ┼íto se prije smatralo, zaklju─Źuju znanstvenici, a prenosi Ars Technica.

Zanimljivo, dok je kod ┼żena pojava HPV-a ─Źe┼í─ça u mla─Ĺoj dobi, i najve─çi rizik od infekcije imaju osobe mla─Ĺe od 20 godina, kod mu┼íkaraca je situacija obratna. Broj zara┼żenih rastao je s dobi, pa se pokazuje kako bi i mla─Ĺi i stariji mu┼íkarci imali koristi od cijepljenja.

Izvor: www.bug.hr, 24.1.2017.

Facebook Comments