RODITELJI NE ┼ŻELE ZA┼áTITITI DJECU OD RAKA “Misle da im cijepljenjem daju dozvolu za seks”

RODITELJI NE ┼ŻELE ZA┼áTITITI DJECU OD RAKA “Misle da im cijepljenjem daju dozvolu za seks”

by Urednik, 27. sije─Źnja 2017.

Ovog se tjedna u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, obilje┼żava deseti Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Tom prilikom Index je istra┼żio kolika je razina cijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Podaci do kojih smo do┼íli su pora┼żavaju─çi.

Naglasimo kako je HPV jedan od glavnih uzro─Źnika raka vrata maternice od ─Źega u Hrvatskoj godi┼ínje umire 111 ┼żena, a 350 ih oboli. Cijepljenje koje u potpunosti ┼ítiti od HPV-a koji je odgovoran za nastanak 70 posto slu─Źajeva raka vrata maternice i 78 posto slu─Źajeva raka anusa u ┼żena i mu┼íkaraca, lani je u Hrvatskoj bilo besplatno za sve bez obzira na dob i spol.

Me─Ĺutim ni to nije pomoglo da se podigne razina cijepljenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) razina cijepljenosti protiv HPV-a je tek 10 posto.

U razvijenim zemljama razina cijepljenosti 85 posto

Usporedbe radi u razvijenim zemljama kao ┼íto su Velika Britanija i Danska, razina cijepljenosti je ─Źak 85 posto.

Na 180.000 srednjo┼íkolaca u Hrvatskoj, a koji su ka┼żu nam u HZJZ, ciljana skupina, oni su ih cijepili sve ukupno 5 tisu─ça.

“Najbolji odaziv je bio u Rijeci, Istri i Me─Ĺimurju, koji su ukupno ─Źinili 50 posto svih koji su se cijepili protiv ovog uzro─Źnika raka. HZJZ ima dvije vrste cjepiva, dvovalentno koje je 100 posto djelotvorno u za┼ítiti od HPV-a tipova 16 i 18 koji su odgovorni za nastanak 70 posto slu─Źajeva raka vrata maternice i 78 posto slu─Źajeva raka anusa u ┼żena i mu┼íkaraca. Uz to cijepimo i s ─Źetverovalentnim cjepivom koje uz ova dva ┼ítiti jo┼í i od tipova 6 i 11 koji su odgovorni za ─Źak 90 posto zaraza anogenitalnim bradavicama. HPV mo┼że uzrokovati i rak penisa u mu┼íkaraca, kao i usta i grla u ┼żena i mu┼íkaraca”, rekli su nam u HZJZ-u.

Procjenjuje se da je oko 60 posto spolno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca bilo u kontaktu s HPV-om, virusom koji uzrokuje dugotrajne upale rodnice i vrata maternice, koji doprinose pojavi raka vrata maternice. Najkriti─Źnija dob za infekciju je upravo razdoblje adolescencije, ┼íto ukazuje na nu┼żnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom pona┼íanju.

Do kraja 2016. godine u Hrvatskoj su se mogli besplatno cijepiti protiv HPV-a svi od 9 do 26 godina starosti ─Źetverovalentnim cjepivom (Silgard), a sve ┼żene i mu┼íkarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix).

Idu─çe ┼íkolske godine besplatno cijepljenje samo za u─Źenike 8. razreda

Tijekom ┼íkolske godine 2016./2017., timovi ┼íkolske medicine (zavodi za javno zdravstvo) pozivat ─çe na cijepljenje u─Źenice i u─Źenike 8. razreda osnovne ┼íkole i 1. razreda srednje ┼íkole. Djevoj─Źice i dje─Źaci ove dvije generacije cijepit ─çe se ─Źetverovalentnim cjepivom (Silgard) i to besplatno, doznajemo u HZJZ-u.

A one idu─çe ┼íkolske godine 2017./2018. cijepljenje ─çe biti besplatno za u─Źenike 8. razreda.

Razgovarali smo i sa specijalisticom ┼íkolske medicine dr. Nedom Feren─Źi─ç Vrban, ujedno tajnicom Hrvatske lige protiv raka. Ona nam je tako─Ĺer potvrdila navode HZJZ-a da su rezultati vezani za cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj pora┼żavaju─çi.

“Unato─Ź tome ┼íto je lije─Źnik i znanstvenik Harald zur Hausen za svoje istra┼żivanje raka vrata maternice te dokazivanju da je virus HPV-a 100 posto povezan s nastankom ove bolesti, 2008. dobio i Nobelovu nagradu, u Hrvatskoj se jo┼í uvijek vi┼íe vjeruje dvosmislenim informacijama nego znanstveno dokazanim istra┼żivanjima od strane lije─Źnika. Hrvatska je konzervativna zemlja u kojoj mnogi smatraju da se cijepljenjem djeteta istome daje dozvola za seks, a upravo suprotno. Na taj se na─Źin i educira djecu o odgovornom spolnom pona┼íanju i spolno prenosivim bolestima. Tako ih usmjeravamo na rani odlazak ginekologu, a ne da nam kao sad, mnoge do 20. godine ni ne posjete ginekologa ili odu tek 5 godina nakon prvog spolnog odnosa na pregled”, rekla nam je dr. Neda Feren─Źi─ç Vrban.

“Od 100 roditelja na sastanak do─Ĺe njih 10”

Budu─çi da je specijalist ┼íkolske medicine radi direktno na cijepljenju u─Źenika, te provodi edukativne sastanke kako bi roditelje upoznala s cjepivom te rizicima od zaraze HPV-om. No napominje kako je odaziv katastrofalan.

“Unato─Ź svemu i dalje mi je neobja┼ínjivo da primjerice od 100 roditelja koje pozovem na sastanak da ih uputim i informiram o HPV-u, meni se pojavi jedva 10 roditelja i onda od te male brojke ih pola ne odgovori kasnije jesu li za cijepljenje iako im podijelim i sve bro┼íure da se ┼íto bolje educiraju. Ne, oni imaju stav da mi samo promi─Źemo cijepljenje koje nije dobro. A u Hrvatskoj godi┼ínje oboli 350 ┼żena, a 111 umre od raka vrata maternice. Svakog dana otkrijemo jednu novu, a svaki tre─çi dan jedna umre unato─Ź preventivi i Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice”, ka┼że dr. Feren─Źi─ç Vrban.

 

Iznimno je ka┼że, va┼żno da se djevojke i ┼żene svih dobnih skupina informiraju o mogu─çnostima prevencije raka vrata maternice te da obave cijepljenje protiv HPV-a u adolescentskoj dobi prije prvog spolnog odnosa, te da redovitim preventivnim ginekolo┼íkim pregledima i brigom za intimno zdravlje sprije─Źe pojavu ovog tipa raka. A isto je ka┼że va┼żno i za dje─Źake, odnosno mladi─çe jer HPV kao ┼íto smo ve─ç naveli na po─Źetku teksta utje─Źe i na pojavu raka anusa, grla i penisa.

Izvor: www.index.hr, 26.1.2017.

Facebook Comments