Dr. Igor Berecki: Sve što trebate znati o cijepljenju

Dr. Igor Berecki: Sve što trebate znati o cijepljenju

by Urednik, 14. velja─Źe 2017.

Poznati osje─Źki pedijatar dr. Igor Berecki na svom je Facebooku objavio pismo dr. Jennifer A. Raff, profesorice antropologije na Sveu─Źili┼ítu Indiana oko problematike cijepljenja djece.

Njegov prijevod pisma koje je objavljeno jo┼í 2014. godine, ali je itekako aktualno i danas i koje bi trebali pro─Źitati svi koji jo┼í uvijek vjeruju da cijepljenje ┼íteti djeci, u nastavku prenosimo u cijelosti:

Dragi roditelji,

la┼żu vam. Oni koji vam govore da im je cilj za┼ítititi va┼íu djecu, riskiraju zdravlje va┼íe djece, pa i njihove ┼żivote.

Ka┼żu da ospice nisu smrtonosne.
Ali jesu.

Ka┼żu da vodene kozice nisu opasna bolest.
Ali mogu biti.

Ka┼żu da gripa nije opasna.
Ali jeste.

Ka┼żu da hripavac (pertusis) nije velik problem ako ga dijete dobije.
Ali jeste.

Ka┼żu da cjepiva nisu u─Źinkovita u sprje─Źavanju bolesti.
Ali cjepiva svake godine spa┼íavaju 3.000.000 dje─Źjih ┼żivota. A svake godine umre 2.000.000 djece od bolesti koje su mogle biti sprije─Źene cijepljenjem, ali nisu.

Ka┼żu da je prirodno prebolijevanje infekcije bolje od cijepljenja.
Ali su posve u krivu.

Ka┼żu da sigurnost cjepiva nije strogo kontrolirana.
Ali cjepiva se podvrgavaju daleko ve─çem stupnju stroge kontrole od bilo kojeg drugog farmakolo┼íkog proizvoda. Primjerice, postoje istra┼żivanja o u─Źinkovitosti i sigurnosti cjepiva protiv pneumokoka provedena na vi┼íe od 37.800 djece.

Ka┼żu da lije─Źnici ne ┼żele priznati postojanje nuspojava cjepiva.
Ali nuspojave su dobro poznate, objavljuju se, te su blage osim u vrlo rijetkim slu─Źajevima.

Ka┼żu da cjepivo uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje ga. To je pitanje istra┼żivano u nebrojenim znanstvenim studijama, koje su sve do jedne pokazale neupitne dokaze o nepostojanju uzro─Źne povezanosti izme─Ĺu cijepljenja i autizma.

Ka┼żu da timerosal uzrokuje autizam.
Ne uzrokuje ga. Uostalom, timerosal se uopće ne koristi u izradi cjepiva još od 2001. godine.

Ka┼żu da je aluminij u cjepivima ┼ítetan djeci.
No, djeca pri dojenju maj─Źinim mlijekom unose u organizam vi┼íe aluminija nego putem cijepljenja, u koli─Źinama daleko premalenim da bi mogle na┼ítetiti.

Ka┼żu da sustavi pra─çenja i prijave nuspojava i komisije osnovane za njihovo pra─çenje dokazuju ┼ítetnost cjepiva.
Ne dokazuju.

Ka┼żu da su raspored i koli─Źina cjepiva u kalendaru cijepljenja preveliko optere─çenje za dje─Źji imunolo┼íki sustav.
No, nisu.

Ka┼żu da nema potrebe za cijepljenjem djece, jer su druga djeca oko njih cijepljena.
Taj je sebi─Źni ÔÇ×argumentÔÇť vrijedan jedino prijezira. Prvo, cjepiva nisu 100% u─Źinkovita, pa je mogu─çe da se cijepljeno dijete ipak razboli ako je izlo┼żeno uzro─Źniku bolesti. Drugo, postoje osobe koje se ne smiju cijepiti jer imaju poreme─çaj imuniteta (prirodni ili ste─Źeni – zbog kemoterapije, zra─Źenja ili lijekova), ili su alergi─Źni na neku komponentu cjepiva; takve osobe su ovisne o grupnom imunitetu koji ih ┼ítiti od bolesti. Roditelji koji ne cijepe svoju djecu ne izla┼żu samo vlastitu djecu riziku obolijevanja, nego i drugu djecu.

Ka┼żu da su ÔÇ×prirodniÔÇť, ÔÇ×alternativniÔÇť na─Źini lije─Źenja bolji od suvremene medicine temeljene na znanosti.
Nisu bolji.

Što je, dakle, istina o cijepljenju?

Istina je da je cijepljenje jedno od najzna─Źajnijih postignu─ça znanosti i javnog zdravlja, te jedna od najva┼żnijih stvari koje mo┼żete u─Źiniti za za┼ítitu svoga djeteta od bolesti, invaliditeta i smrti.

Unaprijed se mo┼że predvidjeti na koji na─Źin ─çe protivnici cijepljenja reagirati na ovaj tekst. Zbog toga ┼íto nemaju u─Źinkovitih argumenata protiv nebrojenih znanstveno dokazanih ─Źinjenica o cijepljenju, re─çi ─çe da je autorica teksta pla─çenica Big Pharme (nije, niti je ikad bila), re─çi ─çe da nije znanstvenica (jeste), re─çi ─çe da je ÔÇ×agent 666ÔÇť (ne zna ┼íto je to to─Źno, ali prili─Źno je sigurna da nije ni to).

Za┼íto protivnici cijepljenja tako reagiraju na jasne i argumentirane dokaze u prilog cijepljenju? Posrijedi je njihova podsvjesna reakcija na ─Źinjenicu ┼íto ne raspola┼żu dokazima koji bi potkrijepili njihove stavove. Duboko u sebi, oni shva─çaju istinitost znanstvenih ─Źinjenica, zastra┼íeni su jer osjete da za svoje stavove nemaju argumentiranu obranu, pa refleksno napadaju onoga tko iznosi dokazane argumente.

A za┼íto vam la┼żu?

Neki to ─Źine iz ┼żelje za zaradom, poku┼íavaju─çi prodati svoje alternativne ljekarije tako ┼íto vas zastra┼íuju i uvjeravaju da ste ugro┼żeni medicinom temeljenom na ─Źinjenicama. Mnogi protivnici cijepljenja ipak imaju dobre namjere i iskreno vjeruju da su cjepiva ┼ítetna. No, kako je rekao jedan znanstvenik, ÔÇ×Dobra je strana znanosti ┼íto je istinita, vjerovali vi u nju ili ne vjerovaliÔÇť. Stoga, dobre namjere ne─çe sprije─Źiti mikroorganizme da zaraze djecu i nanesu im ┼ítetu, a la┼żna tvrdnja da su cjepiva ┼ítetna mo┼że imati vrlo tragi─Źne posljedice. Kao posljedica porasta broja necijepljene djece, u dana┼ínje vrijeme opet se pojavljuju epidemije bolesti protiv kojih postoje cjepiva.

Poruka koju nosi ovaj tekst posve je identi─Źna poruci koju vam ┼íalju protivnici cijepljenja: ÔÇ×Educirajte seÔÇť. No, dok oni pritom misle ÔÇ×─îitajte sve web-stranice koje podupiru ideju protivljenja cijepljenjuÔÇť, ja vam predla┼żem da nau─Źite ─Źitati ┼íto vam znanstvenici imaju za re─çi. Nau─Źite kako funkcionira imunolo┼íki sustav. Pro─Źitajte o tome kako su izgledale bolesti prije nego je uvedeno cijepljenje, razgovarajte s ljudima koji se sje─çaju vremena svojeg odrastanja dok su vladale dje─Źja ospice, dje─Źja paraliza, hripavac i velike boginje. ─îitajte o tome kako se cjepiva izra─Ĺuju, testiraju i o tome kako djeluju. Pro─Źitajte tko je Andrew Wakefield, kako je njegov falsificirani rad o vezi izme─Ĺu cijepljenja i autizma povu─Źen iz znanstvenih ─Źasopisa i kako mu je oduzeta lije─Źni─Źka dozvola nakon ┼íto je priznao da je falsificirao podatke u istra┼żivanju. Pro─Źitajte brojne, ogromne znanstvene studije koje su ciljano tra┼żile vezu izme─Ĺu autizma i cijepljenjaÔÇŽ i nisu je prona┼íle. Kad ste ve─ç na tom terenu, pro─Źitajte i o suvremenim istra┼żivanjima koja ispituju ┼íto JESTE uzrok (ili uzroci) autizmu.

Mo┼że vam se u─Źiniti da ima jako puno toga za pro─Źitati, te da su znanstveni radovi te┼íki i nerazumljivi za ─Źitanje i prou─Źavanje. Ali, ─Źitanje znanstvenih tekstova je vje┼ítina koju se mo┼że uvje┼żbati i savladati: postoje odli─Źni na─Źini za procjenjivanje medicinskih informacija dostupnih na Internetu, kao i upute o tome kako ─Źitati i razumjeti znanstvenu literaturu. Svojem djetetu i samima sebi dugujete barem toliko da pa┼żljivo prou─Źite dostupne ─Źinjenice o cijepljenju. Da budete informirani. Nemojte vjerovati onome ┼íto vam netko ka┼że ili pi┼íe na Internetu. Ne vjerujte ni meni. Nego pa┼żljivo i s razumijevanjem pro─Źitajte znanstvene studije i podatke koji se nalaze iza linkova u ovom tekstu. Razgovarajte s pedijatrima.

Bez obzira što vam govorili protivnici cijepljenja, ne treba vas biti strah cijepljenja.
Treba vas biti strah onoga ┼íto se doga─Ĺa kada cijepljenja nema.

Jennifer Raff (original objavljen na violentmetaphors.com)

Izvor: www.index.hr, 11.2.2017.

Facebook Comments