Edukacijom do odgovornog spolnog ponašanja

Edukacijom do odgovornog spolnog ponašanja

by Urednik, 24. velja─Źe 2017.

U Hrvatskoj su u 2015. godini rodile 1.132 djevojke u dobi do 19 godina. Njih 306 bile su maloljetnice, a u ─Źetiri slu─Źaja radilo se o djevoj─Źicama u dobi do 14 godina. U istoj godini, na inducirani poba─Źaj odlu─Źilo se 226 djevojaka mla─Ĺih od 20 godina. Njih 81 bile su maloljetne, a dvije nisu napunile ni 15 godina. Prema recentnim istra┼żivanjima, mladi u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose u dobi od 16 godina, a samo 43 posto seksualno aktivnih tinejd┼żera pritom uEdvijek koristi kondom.

Nesvjesni rizika

Stanje u Hrvatskoj danas je bolje nego u ve─çini dr┼żava Europske unije, a bitno bolje od onog u Gr─Źkoj, gdje je broj abortusa me─Ĺu adolescenticama rapidno porastao, a svaka ─Źetvrta ┼żena koja pobaci mla─Ĺa je od 16 godina. Za takvu su poraznu statistiku gr─Źki stru─Źnjaci okrivili manjak seksualne edukacije u ┼íkolama i kod ku─çe. Dok smo u pogledu maloljetni─Źkih trudno─ça u daleko manjim problemima od Gr─Źke, ─Źinjenica je da su navike na┼íih srednjo┼íkolaca vrlo sli─Źne gr─Źkim tinejd┼żerima ÔÇô i tamo ve─çina srednjo┼íkolaca stupa u spolni odnos prije 16-te godine, a svaki drugi smatra da je prekinuti sno┼íaj dobra zamjena za upotrebu kondoma.

Za razliku od Gr─Źke, maloljetni─Źke trudno─çe kod nas su zadnjih godina u blagom padu, kao i u─Źestalost poba─Źaja u tinejd┼żerskoj dobi. Me─Ĺutim, bilje┼żi se i zna─Źajan pad kori┼ítenja kondoma, ┼íto zna─Źi da nam tinejd┼żeri nisu dovoljno svjesni rizika u koji se upu┼í┬ştaju stupaju─çi u neza┼íti─çeni spolni odnos.

Kako bi po┬şpunio prazninu nepostoje┬ş─çeg spolnog odgoja u ┼íkola┬şma, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u sljede┬ş─çih ─çe ┼íest godina, do 2022., u tre─çini hrvatskih srednjih ┼íkola provesti edukaciju o spolnom zdravlju i odgo┬şvornom spolnom pona┬ş┼íanju, u okviru Nacional┬şnog programa ÔÇ×┼Żivjeti zdra┬şvoÔÇť i uz financijsku potporu Europskog socijalnog fon┬şda.

Edukacija ─çe biti provedena uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda, a kroz predavanja o razli─Źitim aspektima spolnosti, u okviru radionica i kvizova koje ─çe se odr┼żavati u srednjim ┼íkolama, u─Źenike ─çe voditi vr┼ínja─Źki edukatori.

– Opadanje broja tinejd┼żerskih trudno─ça, bilo da zavr┼íe porodom ili namjer┬şnim poba─Źajem, pozitivna je promjena, iako daleko od ┼żeljene. Nismo zadovoljni, jer su podaci iz pro┼íle godi┬şne na razini posljednjih go┬şdina. Zdravstveni odgoj i obrazovanje su nedostatni, a ovim programom to ┼żeli┬şmo promijeniti ÔÇô poru─Źuju iz HZJZ-a.

Ja─Źa savjetovali┼íta

Edukaciju tinejd┼żera o ra┬şzli─Źitim aspektima spolnos┬şti, pa i primjeni odgovaraju┬ş─çe za┼ítite kod spolnog od┬şnosa, u okviru radionica, kvizova i predavanja koje ─çe odr┼żavati u srednjim ┼íkolama (po pet srednjih ┼íkola u svakoj ┼żupaniji}, provodit ─çe vr┼ínja─Źki edukatori. To su u─Źenici vi┼íih razreda srednjih ┼íkola, koji ─çe u suradnji sa studentima medicine i uz superviziju stru─Źnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, svoje vr┼ínjake podu─Źiti odgovornom spolnom pona┼íanju i za┼ítiti reproduktivnog zdravlja. U─Źenici koji iska┼żu interes za ovakav rad s vr┼ínjacima najprije ─çe pro─çi posebnu edukaciju.

– U prvoj fazi, od 2017. do kraja 2019. godine, osmislit ─çe se stru─Źni sadr┼żaji i edukacija stru─Źnjaka u ┼żupanijskim zavodima za javno zdravstvo, gdje ─çe se vi┼íe stru─Źnjaka educirali o metodama vr┼ínja─Źke edukacije. U drugoj fazi ─çe zavodi za javno zdravstvo pripremati edukatore-srednjo┼íkolce i stru─Źne timove ┼íkola. Planira se i pove─çanje broja stru─Źnjaka koji rade s mladima i ja─Źanje savjetovali┼íta za mlade u zavodima za javno zdravstvo ÔÇô ka┼żu u HZJZ-u.

Sadr┼żaj edukacije osmislit ─çe tim stru─Źnjaka u kojem ─çe uz lije─Źnike biti i pedagog, psiholog i teolog, a poruke mladima temeljit ─çe se na znanstvenim ─Źinjenicama i me─Ĺunarodnim preporukama, najavljuju iz HZJZ-a. Provodit ─çe se i tzv. ABC strategija, koja obuhva─ça apstinenciju, uzajamno vjernu vezu i kori┼ítenje kondoma. Osim edukacije u ┼íkolama, provodit ─çe se i javna kampanja plakatima i letcima u domovima zdravlja, ljekarnama, vozilima javnog prijevoza, fakultetima, studentskim domovima te preko web portala i mobilne aplikacije.

Seksualni odgoj uvesti u osnovne škole

U Udruzi roditelja ÔÇ×Korak po korakÔÇť pozdravljaju najavljene aktivnosti, ali to, upozoravaju, ne bi smio biti jedini oblik seksualne edukacije mladih.

ÔÇ×To ne mo┼że biti zamjena za spolni odgoj u ┼íkolama. Moramo imati sustavni program seksualne edukacije u ┼íkolama, a morao bi po─Źeti ranije, ve─ç u osnovnoj ┼íkoli. ─îinjenica je da dio djece postaje spolno aktivan i ranije, a i da nije tako, djeca trebaju ranije dobiti informacijeÔÇť, smatra Silvija Stani─ç, predsjednica Udruge. U programu koji ─çe provoditi HZJZ zanemaruje se, ka┼że, psiholo┼íka i emocionalna komponenta seksualnog razvoja, a upravo to poma┼że djeci da razviju samopo┼ítovanje i odupru se pritisku vr┼ínjaka. ÔÇ×Spolni odgoj nije samo kontracepcija, prije svega treba ih podu─Źiti kako ─çe se odgovorno pona┼íati prema sebi i drugima. Ove teme moraju biti dostupne svim u─Źenicima, u svim ┼íkolama. To se ne smije dovoditi u pitanje, kao ┼íto se ne dovodi u pitanje ni tablica mno┼żenjaÔÇť, zaklju─Źuje Stani─ç.

Izvor: Novi list, 20. velja─Źe 2017.

Facebook Comments