S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

S HPV-om se ne treba šaliti: Sve o simptomima i testiranju

by Urednik, 27. o┼żujka 2017.

Drugi naj─Źe┼í─çi rak u ┼żena mla─Ĺih od 45 godina te tre─çi uzrok smrti ┼żena od karcinoma upravo je rak vrata maternice, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj od njega na godinu oboli oko 400 ┼żena, a umre ih vi┼íe od 100. Najugro┼żenije su ┼żene izme─Ĺu 25 i 65 godina, pa su redoviti odlasci ginekologu nu┼żni za spre─Źavanje bolesti. Jedan od glavnih uzro─Źnika raka vrata maternice je HPV, a mo┼że ga izazvati ─Źak 15 visokorizi─Źnih tipova HPV-a.

Oko 80 posto spolno aktivnih odraslih ┼żena barem se jednom zarazi HPV-om. Nakon infekcije stanice vrata maternice postaju abnormalne, a mo┼że pro─çi i nekoliko godina do razvoja raka. No, u tom razdoblju mogu se otkriti promjene. Ako je rije─Ź o nisko rizi─Źnim tipovima HPV-a, pojavljuju se genitalne bradavice koje se prenose spolnim putem. Kod visokorizi─Źnih tipova, iako stanice vrata maternice postaju abnormalne, nema simptoma.

Cijepljenje protiv HPV-a preporu─Źuje se djevoj─Źicama izme─Ĺu 12 i 14 godina jer jo┼í nisu stupile u spolne odnose pa je imunolo┼íki odgovor najbolji, a cjepivo se pokazalo kao jako u─Źinkovito – ka┼że dr. Luka Domjan. Redovitim ginekolo┼íkim pregledima i cijepljenjem protiv HPV-a mo┼że se sprije─Źiti do 90% abnormalnosti na stanicama grli─ça maternice.

Testiranje barem jedanput na godinu

Papa test preporu─Źuje se raditi jedanput na godinu ako nema upale. Ako se pojave upale ili ako ste promijenili partnera, tada se dobro testirati i ─Źe┼í─çe, savjetuje dr. Luka Domjan. Papa test se vr┼íi uzimanjem brisa.

Najbolje vrijeme za Papa-test

Papa test najbolje je raditi 10-20 dana od prvog dana posljednje mjese─Źnice. Kako bi test bio ┼íto pouzdaniji, prije testiranja preporu─Źuje se izbjegavati bilo kakve vaginalne lijekove, a dan-dva prije nemojte imati spolne odnose.

─îesto su potrebne dodatne analize tkiva za dijagnozu

Primijeti li ginekolog da cerviks izgleda abnormalno, u tom slu─Źaju samo testiranje nije dovoljno pa je potrebno uzeti uzorak tkiva za analizu jer ponekad Papa test ne poka┼że abnormalne stanice, a rak je prisutan. No, abnormalne stanice ne moraju nu┼żno biti karcinomske.

Simptomi raka u naprednom stadiju

Ako je bolest uznapredovala, simptomi su gubitak apetita, mr┼íavljenje, bol u donjem dijelu le─Ĺa, nogama i zdjelici, op─ça slabost te umor. Ako se pro┼íirila na mokra─çni mjehur, mogu─çe je i bolno te ─Źesto mokrenje s pojavom krvi u mokra─çi.

Kondomi nisu dovoljna zaštita od zaraze HPV-om

Iako kondomi donekle ┼ítite od zaraze HPV-om, ta za┼ítita nije potpuna jer se mo┼że zaraziti tijekom kontakta ko┼że na ko┼żu u podru─Źju spolovila. Promjene koje izazove HPV u po─Źetku mogu biti blage te mogu nestati same od sebe ili se mogu polako razvijati u rak.

Lije─Źenje raka u ranom i naprednom stadiju

Lije─Źenje raka vrata maternice ovisi o stadiju bolesti, vrsti, veli─Źini i obliku raka te dobi ┼żene. U ranom stadiju uklanja se oboljelo tkivo, a u naprednom stadiju izvodi se histerektomija te uklanja okolno tkivo ako se rak pro┼íirio.

Izvor: www.24sata.hr, 31.01.2011.

Facebook Comments