Poruka pedijatrice: ‘Anticjepiteljska kampanja je plod neznanja, cijepite svoje dijete!’

Poruka pedijatrice: ‘Anticjepiteljska kampanja je plod neznanja, cijepite svoje dijete!’

by Urednik, 14. travnja 2017.

Cijepljenje┬áje oblik┬áprevencije mnogih zaraznih bolesti. Od kada je uvedeno, neke od njih se ne pojavljuju, te se mnogi mladi lije─Źnici┬ánisu niti susretali s njima, ┼íto je dobro, ali sada kada je┬áanticjepiteljska kampanja┬áuzela maha u svijetu, ali i kod nas, mo┼że biti opasno.

Cijepljenjem se ne spre─Źava samo pojava odre─Ĺenih zaraznih bolesti nego i┬ákomplikacije, invaliditet┬áte eventualno┬ái mogu─çi najgori┬áishodi┬áu nekim slu─Źajevima…

Da bi cijepljenje imalo efekta za pojedince i populaciju potrebno je cijepiti prema predvi─Ĺenom┬ákalendaru cijepljenja ÔÇô rasporedu cijepljenja u odre─Ĺeno vrijeme za odre─Ĺenu dob, te se treba cijepiti populacija kako bi te zarazne bolesti bile iskorijenjene.

Prema Ustavu RH cijepljenje je obavezno.┬áNeka djeca se ne smiju cijepiti odre─Ĺenim cjepivima, ┼íto je rijetko, ali i┬ámedicinski opravdano. Sva ostala djeca cijepe se prema obveznom kalendaru cijepljenja.

Anticjepiteljska kampanja je plod neznanja i neinformiranosti 

Mnogi laici su danas zabrinuti za sve i svašta, svugdje vide neprijatelja i opasnost, zavjeru farmaceutskih kompanija, a to proizlazi iz neznanja i needuciranosti.

Internet i druge dru┼ítvene mre┼że su ponekad korisne, ali ih se nikako ne mo┼że kontrolirati te su ponekad i opasne jer┬áse u ovakvim slu─Źajevima┬ádezinformacije brzo ┼íire┬ái pristupa─Źne su ljudima svakakvih edukativnih profila. Kriza autoriteta je sveprisutna u svima dru┼ítvima, a ─Źini se naro─Źito, kod nas.

Jedno je ako netko od stru─Źnjaka ima svoj privatni stav, a drugo je ako o struci┬áprogovara u medijima neargumentirano i neto─Źno!┬áMislim da u Hrvatskoj nema pedijatra koji predla┼że da se djeca ne cijepe. To je sastavni dio na┼íe edukacije. Svatko od pedijatara vi┼íe ili manje prati nove spoznaje u medicini, pedijatriji, epidemiologiji, vakcinologiji ┬ájer nas na to upu─çuje struka.

I ja se kao pedijatar u svojoj svakodnevnoj praksi┬ásusre─çem s┬ároditeljima koji svoju djecu ne ┼żele cijepiti. Moram priznati da mi je to dosta te┼íko i slo┼żeno podru─Źje┬ájer smatram da ih trebam educirati i poku┼íati procijepiti njihovo dijete, a ─Źesto se svodi na puno pri─Źanja, argumentiranja, uvjeravanja, nove posjete, a ponekad se ─Źini da ne daje rezultata…

Najbizarnije je da takvi roditelji dovode┬ábolesnu necijepljenu djecu┬ák meni da ih lije─Źim s velikim povjerenjem u moje znanje, struku i iskustvo, da im dajem antibiotike, s kojim nemaju nikakvih problema, dok za cijepljenje misle da bi im dijete moglo odmah dobiti te┼íku, neizlje─Źivu, kroni─Źnu bolest.

Mu─Źe ih razne stvari:

  • od┬ápojave autizma┬á(za koji je struka ve─ç davno rekla da nema zna─Źajne povezanosti ÔÇô nakon objavljenog ─Źlanka u Lancetu prije 10 godina ÔÇô jednom od najrenomiranijih medicinskih ─Źasopisa, a koji je povu─Źen zbog neznanstvene argumentacije, a koji jo┼í i dalje svi anticjepitelji citiraju ÔÇô dakle ne znaju!)
  • te┼íkih metala┬ákoji se talo┼że direktno u organe (pitanje zaga─Ĺenosti okoli┼ía i te┼íkih metala koji nas okru┼żuju)
  • neurolo┼íkih poreme─çaja┬ákoji su se┬ájavili ba┼í nakon cjepiva kod susjedovog djeteta┬ápa se roditelj boji da se isti simptomi ne bi pojavili i kod njega
  • puno roditelja bi┬áodgodilo cijepljenje┬ádok dijete “sazre”
  • neki bi┬ácijepili “pojedina─Źno”? I pikali dijete nebrojeno puta (a takvih cjepiva niti nema na tr┼żi┼ítu)

Preporuka roditeljima:

Cijepite svoje dijete!

Vjerujete svom pedijatru. Ako ne vjerujete njemu da je cijepljenje va┼żno za va┼íe dijete kako ─çete mu vjerovati u pogledu terapije ili dijagnostike… Va┼í pedijatar je zavr┼íio medicinski fakultet, postdiplomski studij iz pedijatrije, specijalizirao je pedijatriju (4-5 godina), mora pratiti najnoviju stru─Źnu i znanstvenu literaturu, sudjeluje na pedijatrijskim kongresima, ina─Źe gubi licencu i pravo obavljanja pedijatrijske djelatnosti, zar mislite da to nije dovoljno da vas podu─Źi ┼íto je dobro za va┼íe dijete.
I vaš pedijatar ima djecu i ona su uredno cijepljena!

Preporuka medijima (novinarima) i dru┼ítvenim mre┼żama:

Dobro provjerite ─Źinjenice koje objavljujete.

  • Budite┬áobjektivni
  • Za sudionike u raspravama potra┼żite zaista┬ástru─Źne osobe┬ás┬áodre─Ĺenih podru─Źja
  • Va┼ía informacija je jako va┼żna, ali┬ákriva informacija mo┼że nanijeti mnogo ┼ítete

Poruka kolegama:

  • privatno mo┼żete imati svakakva razmi┼íljanja o svemu, ali u medije istupate kao predstavnici struke s valjanim argumentima koje mo┼żete i dokazati.
  • ako ste dokazali znanstveno da je ne┼íto druga─Źije, doka┼żite to i na znanstvenoj osnovi, publicirajte ─Źlanak, dokument, ┬áu citiranim medicinskim ─Źasopisima… Budite zaista stru─Źni i znanstveni!

Ako imate licencu odre─Ĺene struke uputno je pona┼íati se prema njenim kautelama.

Izvor: www.zivotistil.rtl.hr, 13.04.2017.

Facebook Comments