Roditelji, o zdravlju svoje djece savjetujte se s lije─Źnicima, HPV se mo┼że sprije─Źiti!

Roditelji, o zdravlju svoje djece savjetujte se s lije─Źnicima, HPV se mo┼że sprije─Źiti!

by Urednik, 25. svibnja 2017.

Prevencija HPV-a je za┼ítita od ─Źak ┼íest vrsta raka, koje svake godine u Hrvatskoj odnesu stotine ┼żivota, a klju─Źne su joj prepreke predrasude i neznanje. Svaki deseti karcinom u svijetu posljedica je infekcije HPV-om

Predrasude, nedovoljna informiranost i uvjerenje kako se to doga─Ĺa nekome drugom, a nikako na┼íoj djeci, klju─Źni su razlozi ┼íirenja Humanog papiloma virusa, koji uzrokuje ─Źak ┼íest vrsta raka, iako je u Hrvatskoj edukacija o HPV-u i mogu─çim posljedicama infekcije, kao i pouzdana te zdravstveno sigurna prevencija svima dostupna, a za ┼íkolsku djecu i besplatna. Interes gra─Ĺana ÔÇô mladih, ali i roditelja ┼íkolske djece, za mogu─çnosti spre─Źavanja HPV infekcija zabrinjavaju─çe je nizak, a informiranost o spolnom zdravlju ÔÇô ispodprosje─Źna.

Cilj skupa

Naju─Źestalija predrasuda o HPV-u je da se doga─Ĺa prvenstveno odraslima, primarno ┼żenama, te promiskuitetnim osobama. No, istina je da je HPV toliko u─Źestao, da se gotovo svi spolno aktivni mu┼íkarci i ┼żene njime zaraze u nekom trenutku ┼żivota, a ─Źak tri do ─Źetiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Upravo je zato, slo┼żni su stru─Źnjaci, va┼żno ┼íto kvalitetnije educirati i djecu i roditelje te poticati razgovor o spolno odgovornom pona┼íanju i spolnom zdravlju unutar obiteljskog kruga.

Cilj je ┼íto bolje informirati i za┼ítititi mlade prije o─Źekivanog po─Źetka spolne aktivnosti, jer svaki kontakt nosi rizik infekcije. Ipak, iako roditelji imaju odgovornost educirati i sebe i svoju djecu, kako bi o zdravlju mogli donositi informirane odluke, tek malobrojni se odazivaju na informativna predavanja koja slu┼żbe ┼íkolske medicine organiziraju po hrvatskim ┼íkolama, a mladi informacije prikupljaju od prijatelja i na dru┼ítvenim mre┼żama.

HPV se mo┼że dogoditi svakome, ali danas ne mora doslovce vi┼íe nikome, pa su se vode─çi hrvatski zdravstveni i drugi stru─Źnjaci okupili na interdisciplinarnoj raspravi ÔÇ×O HPV-u bez predrasudaÔÇť kako bi razotkrili naju─Źestalije predrasude – i o ┼íirenju i o prevenciji humanog papiloma virusa, ─Źime se mo┼żemo za┼ítititi od ─Źak ┼íest vrsta raka.

O razli─Źitim aspektima zdravstvene za┼ítite djece i mladih u ovom specifi─Źnom podru─Źju govorili su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klari─ç, doc. dr. sc. Jo┼íko Zekan iz Klinike za ┼żenske bolesti i porode KBC Zagreb, prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Slu┼żbe za ┼íkolsku medicinu, dr. Dinka Naki─ç iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om, prof. dr. sc. Mihael Skerlev.

Bolesti koje virus uzrokuje

Od mogu─çih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, naj─Źe┼í─çi je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godi┼ínje oboli oko 350 ┼żena ÔÇô gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu klju─Źnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV. Ipak, stopa odaziva iznimno je niska, osobito ako uzmemo u obzir da je cijepljenje besplatno za u─Źenike i u─Źenice osmih razreda, a na raspolaganju nam je cjepivo najnovije generacije koje ┼ítiti od ─Źak devet najopasnijih sojeva HPV-a.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klari─ç, osvrnuv┼íi se na prava djece na najbolju mogu─çu zdravstvenu za┼ítitu zaklju─Źila je stoga kako je najmanje ┼íto roditelji mogu u─Źiniti za svoju djecu, ali i njihovo zdravlje u odrasloj dobi ÔÇô informirati se, a savjete tra┼żiti od zdravstvenih stru─Źnjaka i pouzdanih izvora informiranja.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr, 24.5.2017.

Facebook Comments