Uloga lije─Źnika obiteljske medicine u prevenciji bolesti povezanih s HPV-om

Uloga lije─Źnika obiteljske medicine u prevenciji bolesti povezanih s HPV-om

by Urednik, 22. kolovoza 2017.

Neda Feren─Źi─ç Vrban, dr.med. specijalist ┼íkolske i adolescentne medicine
Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka
Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. ÔÇ×Andrija ┼átamparÔÇť, Zagreb
Hrvatska liga protiv raka

Bolesti povezane sa HPV-om su od velikog javnozdravstvenog zna─Źaja. Humani papiloma virus dovodi se u korelaciju sa karcinomima reproduktivnog sustava kao i sve ve─çi broj slu─Źajeva orofaringealnog karcinoma. Kako bi se dobio uvid u ozbiljnost problema, u nastavku donosimo bolesti povezane s HPV-om. Na prvom mjestu potrebno je spomenuti rak vrata maternice, zatim rak stidnice, genitalne bradavice, karcinom anusa, orofaringealni karcinom.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je tre─çi naj─Źe┼í─çi oblik raka i naj─Źe┼í─çi uzrok smrti me─Ĺu ┼żenama u dobi od 15 do 44 godine. Vi┼íe od 80 % povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18. Godi┼ínje se dijagnosticira pribli┼żno 325 novih slu─Źajeva i 140 slu─Źajeva smrti. Deveti je naj─Źe┼í─çi oblik raka me─Ĺu ┼żenama ostalih dobi, a dvanaesti naj─Źe┼í─çi uzrok smrti zbog raka.

Rak stidnice razvija se neposredno izvan rodnice, obi─Źno u mla─Ĺih ┼żena, te se povezuje s infekcijom visokorizi─Źnim tipovima HPV-a, a manje je izgledan faktor rizika u starijih ┼żena. Godi┼ínje se dijagnosticira pribli┼żno 89 novih slu─Źajeva.

Rak anusa se razvija na otvoru donjeg dijela debelog crijeva, a godi┼ínje se dijagnosticira pribli┼żno 27 novih slu─Źajeva. Moramo napomenuti da zahva─ça i ┼żene i mu┼íkarce.

Rak penisa je rijedak, a naj─Źe┼í─çe poga─Ĺa mu┼íkarce u dobi od 50 do 70 godina. Godi┼ínje se dijagnosticiraju pribli┼żno 22 nova slu─Źaja raka penisa.
Orofaringealni karcinom je jo┼í jedan u nizu bolesti povezanih HPV-om. Ve─çina vrsta karcinoma glave i vrata povezuje se konzumacijom duhana i alkohola. Nedavna analiza pokazala da je 72% slu─Źajeva invazivnog orofaringealnog karcinoma plo─Źastih stanica pozitivno na HPV. U gotovo dvije tre─çine tih uzoraka ispitiva─Źi su prona┼íli HPV tipa 16 i 18 a godi┼ínje se dijagnosticira pribli┼żno 57 novih slu─Źajeva.

Bolesti uzrokovane HPV-om su u Hrvatskoj – javnozdravstveni problem.

Od svih bolesti gore navedenih, sve su preventabilne. Kako? Neki od postulata prevencije su edukacija, cijepljenje, probir i mehani─Źka za┼ítita kod spolnih odnosa. (probir nam je va┼żan za one karcinome na koje je on mogu─çe primijeniti).

Vjerojatno ─çemo si postaviti pitanje ┼íto ─çe nam cjepivo kad imamo za┼ítitu i probir? Probir trenutno za bolesti povezanih sa HPV-om imamo za karcinom cerviksa i cervikalne prekanceroze. Iznimno smo zahvalni dr. Papanicolaou ┼íto je 1941. g. otkrio metodu koja ─çe kasnije mnogim ┼żenama spasiti ┼żivot. Naravno rije─Ź je o PAPA testu. Zemlje poput Finske koje imaju odli─Źno organiziran probir uspjeli su smanjiti incidenciju cervikalnog karcinoma na 10 %. Postavlja se pitanje ┼íto sa onih preostalih 10% novootkrivenih slu─Źajeva.

┼áto je sa ostalim karcinomima za koje nemamo organiziran probir? Kao odgovor na to pitanje ostaju edukacija, apstinencija te kori┼ítenje mehani─Źke za┼ítite pri spolnom odnosu i cijepljenje kao dokazana metoda za┼ítite da se bolesti povezane sa HPV-om ne razviju. Cjepivo protiv Humanog papiloma virusa je prvo cjepivo protiv nekog oblika zlo─çudne bolesti. U Hrvatskoj se protiv HPV-a cijepi od 2007. Cijepljenje je dobrovoljno, neobavezno i preporu─Źeno od Ministarstva zdravlja i nalazi se u neobaveznom djelu Plana i programa nacionalne imunizacije Republike Hrvatske od 2015. godine.

Smjernice za cijepljenje protiv HPV-a namijenjene su cijepiteljima – lije─Źnicima ┼íkolske i adolescentne medicine, ginekolozima u primarnoj zdravstvenoj za┼ítiti i lije─Źnicima obiteljske medicine od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od srpnja 2016.
Nacionalni program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom obuhvaća:
– ┼ákolska godina 2016/2017: osobe u dobi od 14 i 15 godina 4V/9 V cjepivo.
– za novu ┼íkolsku godinu 2017./2018. preporu─Źeno za djevoj─Źice i dje─Źake u 8 razredu osnovne ┼íkole u Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj registrirano je 9 – valentno cjepivo od ove godine s kojem ─çe se i cijepiti generacija osmo┼íkolaca ┼íkolske godine 2017./2018.

Osim Hrvatske, protiv bolesti uzrokovanih HPV-om cjepi se u 66 zemalja svijeta i nalazi se u nacionalnom programu imunizacije.

Primjeri nekih Programa cijepljenja u zemljama sa prijavljenim podacima o u─Źinkovitosti:

─îinjenice koje znamo o cjepivu:
Cjepivo je rekombinantno, adsorbirano. Sadr┼żi L1 protein u obliku ─Źestica nalik virusu proizvedenih u stanicama kvasca. L1 proteini proizvedeni su rekombinantnom DNA tehnologijom i spontano formiraju ─Źestice sli─Źne virusima koje se adsorbiraju na aluminijeve soli. Adjuvans (poja─Źiva─Ź imunogenosti) su aluminijeve soli- amorfni aluminij-hidroksifosfat-sulfat koji osigurava dugotrajnu imunost. Va┼żno pitanje koje postavljaju roditelji koji se odlu─Źuju za cijepljenje je o nuspojavama cijepljenja protiv HPV.a. O prijavljenim nuspojavama po u─Źestalosti govore nam sljede─çi podaci:

Vezano uz nuspojave cijepljenja općenito govori i Izvješće Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode o prijavama sumnji na nuspojave lijekova u Republici Hrvatskoj od 2005.-2015. godine.

Uz izvje┼ítaj o nuspojavama redovito se prati cijepljenje i od Svjetske zdravstvene organizacije i to Globalnog savjetodavnog odbora za sigurnost cjepiva od 2007. Izvje┼ítaj iz 2014. g. govori o tome da NIJE utvr─Ĺen niti jedan sigurnosni problem koji bi izmijenio bilo koju od trenutnih preporuka za primjenu 4V cjepiva. Osim sastava i sigurnosti cjepiva protiv HPV-a postoje jo┼í neka pitanja s kojim se susre─çu lije─Źnici ┼íkolske medicine na edukativnim roditeljskim sastancima odr┼żanim za ciljanu populaciju i njihove roditelje. Mislim da je va┼żno navesti ta pitanja i dati odgovore na njih.

Osnovna ┼íkola je prerana dob za cijepljenje? Za┼íto tako rano? U dobi od 9-13 godina imunogenost je puno ve─ça i to od 100 – 1000 puta ve─ça nego kod prirodne infekcije i u kasnijim godinama, a preporu─Źa se cijepljenje prije kontakta sa Humanim papiloma virusom, zna─Źi prije prvog spolnog odnosa. Djevoj─Źice u dobi od 9-13 godina imaju dokazani bolji odgovor na 2 doze u odnosu na djevojke od 16-24 sa 3 doze.

Za┼íto cijepimo dje─Źake? Pa oni nemaju cerviks? Vidjeli smo iz gore navedenih ─Źinjenica da HPV ne uzrokuje samo karcinom vrata maternice ve─ç niz drugih karcinoma koji zahva─çaju oba spola (rak anusa, rak penisa, orofaringealni karcinom, genitalne bradavice).
Koliko traje za┼ítita? Prema zadnjim dostupnim i objavljenim podacima o u─Źinkovitosti za┼ítite dobivenim 10 godi┼ínjim pra─çenjem potvr─Ĺeno je da za┼ítita traje 10 godina nakon cijepljenja te da ─çe se u─Źinkovitost za┼ítite nastaviti nadalje pratiti.
Nagovaramo li adolescente cijepljenjem na slobodno spolno pona┼íanje, je li cjepivo posredno ÔÇ×dozvolaÔÇť? NE, ni u kojem slu─Źaju!!! Sva stru─Źna i znanstvena pra─çenja pokazuju da je upravo rana edukacija i cijepljenje kao oblik prevencije osvije┼ítenost o osobnoj odgovornosti za┼ítitni, a ne rizi─Źni ─Źimbenik kod mladih. Tu je va┼żno napomenuti da je prosje─Źna dob stupanja u seksualne odnose prema dostupnim podacima 16-17 godina, a odlaganje stupanja u brak i odluke o djeci produ┼żava razdoblje predbra─Źne seksualne aktivnosti i potencijalnih rizika. Vidjeli smo da je karcinom cerviksa tre─çi na mjestu pojavnosti zlo─çudnih bolesti u dobi od 15-44 godina, dakle u vrhu reproduktivne dobi.
Protucjepni lobi iznose posve opre─Źne podatke. Tko je u pravu?

U─Źinkovitost i sigurnost cjepiva dokazane su brojnim znanstvenim studijama objavljenim u medicinskim znanstvenim ─Źasopisima, kontrolirani od Svjetske zdravstvene organizacije i to Globalnog savjetodavnog odbora za sigurnost cjepiva, Nacionalnih Agencija za lijekove i medicinske proizvode, dok na drugoj strani serviraju se informacije iz ┼żutog tiska te nepotpunih, neprovjerenih i neto─Źnih informacija od nestru─Źnih grupa i pojedinaca.
Preporuke za cijepljenje protiv HPV-a Svjetska zdravstvena organizacija donijela je za uvrštavanje cjepiva u nacionalne programe imunizacije.
Preporuke dane od ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control ) sa┼żete su u Vodi─Źu za uvo─Ĺenje HPV cjepiva me─Ĺu zemljama ─Źlanicama EU.

Preporuke na nacionalnom nivou Republike Hrvatske dane su od Hrvatskog dru┼ítva za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatskog dru┼ítva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice, Hrvatskog dermatovenerolo┼íkog dru┼ítva, Hrvatskog dru┼ítva za spolno prenosive bolesti, Hrvatskog dru┼ítva za urogenitalne i spolno prenosive infekcije i Hrvatskog dru┼ítva za ┼íkolsku i sveu─Źili┼ínu medicinu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Je li cjepivo za Hrvatsko tr┼żi┼íte isto kao ono koje se koristi u Australiji ili Njema─Źkoj? Kod nas se sigurno koristi neko ÔÇ×cjepivo za isto─Źno tr┼żi┼íteÔÇť? Kod nas, u Australiji, Njema─Źkoj i cijelom svijetu cjepivo se proizvodi na jednom mjestu u strogo propisanim i kontroliranim uvjetima i to u Nizozemskoj, grad Haarlem.

Uloga obiteljskog lije─Źnika u prevenciji bolesti uzrokovani HPV-om je biti dostupan za sve informacije koje ┼żele znati na┼íi pacijenti, roditelji, bake i djedovi. Obiteljski lije─Źnik je stup koji je uvijek tu prvi za svog pacijenta i bilo sa koje strane dolaze informacije od lije─Źnika povezanih ovom tematikom pacijent ─çe uvijek na kraju do─çi kod SVOG obiteljskog lije─Źnika za savjet, informaciju pa i odobravanje. Lije─Źnik obiteljske medicine je otvoren za nova dostignu─ça i spoznaje te je preporuka da bi svakako trebali odvojiti vlastite stavove i svjetonazore od profesionalnih i kako volimo mudro re─çi EVIDENCE BASE MEDICINE ili medicine temeljene na dokazima. Sigurno ─çete se susresti sa pitanjem ho─çete li Vi cijepiti svoje dijete protiv HPV-a. Moramo u─Źiniti najbolji izbor za na┼íu djecu, a ovu poruku mo┼żemo poslati samo zajedno.

Literatura:
Bruni L i sur. ICO Information Centre on HPV and Cancer (HPV Information Centre). Human Papillomavirus and Related Diseases in Croatia. Summary Report 2015-12-23. Dostupno na: http://www.hpvcentre.net/statistics/reports/HRV.pdf
Ferlay J I sur. GLOBOCAN 2012 v1.2, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC. CancerBase No. 11 [Internet]. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Dostupno na: http://globocan.iarc.fr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Registar za rak. 2013.
American Cancer Society. Vulvar Cancer Risk Factors.
Dostupno na: www.cancer.org/Cancer/VulvarCancer/DetailedGuide/vulvar-cancer-risk-factors. Pristup: velja─Źa 2016

Steinau et al. Human Papillomavirus Prevalence in Oropharyngeal Cancer before Vaccine Introduction, United States.
Emerging Infectious Diseases. Vol. 20, No. 5, May 2014.

Centers for Disease Control and Prevention. Human papilloma virus (HPV). Dostupno na: http://www.cdc.gov/std/hpv/default.htm Pristup: velja─Źa 2016.

Social Science & Medicine (2009) 1ÔÇô6 ParentsÔÇÖ health beliefs and HPV vaccination of their adolescent daughter, Paul L. Reiter et al.

Vaccine 24 (2006) 3087ÔÇô3094 Future acceptance of adolescent human papillomavirus vaccination: A survey of parental attitudes Loretta Brabin et al.

Vaccine, Volume 25, Issue 11, 1 March 2007, Pages 1945-1952, Laura A.V. Marlow et al.
Pediatrics. 2011;128:830-839 Dorell CG et. Al.

Va┼żnost lije─Źnika ┼íkolske medicine u odgoju roditelja i u─Źenika o spolno prenosivim infekcijama, Feren─Źi─ç i sur. 2010

IZVOR: Pharmabiz, srpanj 2017.

Facebook Comments