Va┼żnost prevencije: kako za┼ítititi spolno zdravlje?

Va┼żnost prevencije: kako za┼ítititi spolno zdravlje?

by Urednik, 19. listopada 2017.

I ove ┼íkolske godine cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) Ministarstvo zdravlja uvrstilo je kao besplatno, preporu─Źljivo i neobavezno cijepljenje u program cijepljenja. Besplatno cijepljenje je ove godine omogu─çeno u─Źenicama i u─Źenicima osmih razreda osnovne ┼íkole, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo Me─Ĺimurske ┼żupanije.

Koje bolesti mo┼że uzrokovati infekcija HPV-om?

Postoje brojni tipovi HPV-a (njih 40-tak uzrokuje spolne infekcije kod ljudi), a prema mogu─çnosti izazivanja bolesti kod ljudi dijele se u dvije glavne grupe. Prvu ─Źine tzv. visokorizi─Źni tipovi koji mogu uzrokovati premaligne promjene (promjene za koje postoji rizik od prelaska u rak) genitalnog (spolnog) podru─Źja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i ┼żena, rak penisa kod mu┼íkaraca, a rak usta i grla, rak analne regije kod osoba oba spola.

Drugu grupu ─Źine tzv. niskorizi─Źni tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice koje se manifestiraju izraslinama u anogenitalnom podru─Źju kod oba spola, vrlo su neugodne, moraju se odstranjivati, a recidivi bolesti su ─Źesti. Infekcija humanim papiloma virusom je naj─Źe┼í─ça virusna spolno prenosiva infekcija. Vjerojatnost zaraze tijekom ┼żivota je, zbog pro┼íirenosti virusa u populaciji, vrlo velika. HPV se prenosi s osobe na osobu kontaktom preko ko┼że i sluznica, tijekom spolnog odnosa, ali i izravnim nespolnim kontaktom. Cijepljenjem se obolijevanje od navedenih bolesti koje su uzrokovane HPV-om smanjuje preko 90%.

Kako se zaštiti od ostalih spolnih infekcija?

Treba ponoviti da, iako je infekcija HPV-om naj─Źe┼í─ça spolno prenosiva bolest me─Ĺu┬ámladima, postoji jo┼í mnogo drugih spolnih infekcija te da je odgovorno spolno pona┼íanje vrlo va┼żno u o─Źuvanju spolnog (reproduktivnog) zdravlja.

Spolno prenosive infekcije (SPI) imaju veliki javnozdravstveni zna─Źaj jer komplikacije mogu imati negativan utjecaj na plodnost i spolno zdravlje oboljelih, zdravlje trudnica i djece te op─çe zdravlje i┬ákvalitetu┬á┼żivota. Osim na tjelesno, utje─Źu i na psihosocijalno zdravlje te su ─Źesto povezane sa stigmom i diskriminacijom.

Za prevenciju SPI-a je va┼żno odgovorno spolno pona┼íanje, kao i rano otkrivanje i lije─Źenje, i to istodobno oba, odnosno svih partnera. Odgovorno spolno pona┼íanje podrazumijeva suzdr┼żavanje od spolnih odnosa (apstinencija), spolne odnose isklju─Źivo u uzajamno vjernoj vezi te redovito i pravilno kori┼ítenje┬áza┼ítite┬ápri svakom spolnom odnosu sa svim spolnim partnerima (UNICEF-ova tzv. ABC strategija prema engl. Abstinence ili suzdr┼żavanje od spolnih odnosa, engl. Be faithful ili biti vjeran, engl. Condom ili kondom).

Provedba cijepljenja protiv HPV-a u Me─Ĺimurskoj ┼żupaniji u─Źenika 8. razreda

Cijepljenje se od ove godine provodi deveterovalentnim cjepivom protiv HPV-a (Gardasil 9) ─Źija je za┼ítitnost od navedenih infekcija uzrokovanih HPV-om preko 90% te je od dosada primijenjenog ─Źetverovalentnog cjepiva zna─Źajno vi┼ía.

Roditelji u─Źenica i u─Źenika 8. razreda ─çe tijekom redovitih sistemskih pregleda u─Źenika ili na roditeljskim sastancima dobiti tzv. informirani pristanak gdje su navedene informacije o cjepivu, te ─çe oni koji ┼żele cijepiti svoju djecu (cijepljenje nije obavezno, ali je preporu─Źeno i besplatno) taj informirani pristanak vratiti nadle┼żnom ┼íkolskom lije─Źniku u roku par dana. ┼ákolski lije─Źnik ─çe organizirati cijepljenje te pozvati u─Źenike u ambulantu na cijepljenje u dogovorenom roku.

Osim generacije u─Źenika osmih razreda, cijepiti se mogu sve osobe do 26 godina, ali u tom slu─Źaju cjepivo se pla─ça. Cijepljenje protiv HPV-a po─Źelo se uvoditi 2007. te cijepljenje danas preporu─Źuje i financira ve─çina zemalja EU, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i mnoge druge, sveukupno 60 zemalja.

U ve─çini zemalja cijepljenje je dobrovoljno (ne postoji zakonska obaveza cijepljenja), ali preporu─Źeno i financirano od strane dr┼żave. Obuhvat cijepljenjem se kre─çe od preko 80% (Portugal i Velika Britanija ) do 11% (Rumunjska). Dosada┼ínjim pra─çenjem efikasnosti i sigurnosti cjepiva od strane Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), cjepivo je sigurno i dobro podno┼íljivo te je vrlo efikasno u prevenciji bolesti.

Cijepljenje deveterovalentnim cjepivom protiv HPV-a provodi se sa 2 doze do 15. ro─Ĺendana, a nakon toga cjepivo se primjenjuje u 3 doze.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr, 13.10.2017.

Facebook Comments