Klju─Źni koraci u prevenciji i za┼ítiti vlastitog zdravlja

Klju─Źni koraci u prevenciji i za┼ítiti vlastitog zdravlja

by Urednik, 27. studenoga 2017.

Prevrtljivi HPV, humani papiloma virus, kod ve─çine osoba niti ne uzrokuje zdravstvene tegobe jer se 90% infekcija povu─Źe samo od sebe unutar dvije godine. Me─Ĺutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati odre─Ĺene vrste raka i druge bolesti.

Zaraza┬áHPV-om┬ámo┼że biti niskorizi─Źna i visokorizi─Źna. Mo┼że┼í ga dobiti jednostavnim trljanjem, igranjem prstima, preko WC ┼íkoljke, ru─Źnika, balzama za usne, pa ─Źak i u┬ásolariju┬áili na┬ádepilaciji! Ako sumnja┼í na infekciju, svakako bi se trebala obratiti svojem ginekologu.

Detaljnije na─Źine prijenosa prou─Źi na g.zarez.info!

Spolna edukacija

Prvi korak u prevenciji ovih bolesti su informiranje i edukacija, pogotovo za one skupine koje su najranjivije, a ti su tinejd┼żeri. Budu─çi da jo┼í nema spolnog odgoja u ┼íkolama, djeci nema tko govoriti o na─Źinima prevencije, a ─Źinjenica je da se u Hrvatskoj tek 5% djevoj─Źica odazvalo na cijepljenje od ovog virusa.

Roditelji tako─Ĺer igraju veliku ulogu u prevenciji HPV-a, no iako se za njih u ┼íkolama odr┼żavaju sastanci/predavanja o HPV-u, ve─çina se na njih ne odaziva ÔÇô spu┼ítaju glavu na spomen spolnosti, kao da njihova djeca ne─çe biti spolno aktivna jednog dana.

Zato bi se trebali anga┼żirati oko zdravlja svoje djece tako da ih upute u sve na─Źine za┼ítite spolnog zdravlja i ponude pomo─ç u nekima od brojnih savjetovali┼íta za spolno zdravlje koje┬ávode Zavodi za javno zdravstvo u Hrvatskoj.

Kako bi se dodatno za┼ítitila od ovog virusa i eliminirala rizik od raka┬ámaternice, rodnice i stidnice, anusa te orofaringealnog raka (podru─Źje glave i vrata), donosimo pregled preventivnih mjera.

Cijepljenje

Cjepiva protiv HPV-a mogu za┼ítititi i mu┼íkarce i ┼żene od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cijepljenje protiv HPV-a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a kojem je cilj pridonijeti za┼ítiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58 i besplatno je. Cjepivo je, zapravo, jedina pouzdana i u─Źinkovita za┼ítita od opasnih posljedica HPV infekcije. Kondom pru┼ża za┼ítitu od brojnih spolno prenosivih bolesti, ali nije 100 posto pouzdana za┼ítita od HPV-a koji uzrokuje 6 vrsta raka kod mu┼íkaraca i kod ┼żena.

Probir na rak vrata maternice

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhva─ça sve ┼żene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa ┼żene se poziva na preventivni ginekolo┼íki pregled koji uklju─Źuje Papa test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uklju─Źiti ┼íto vi┼íe ┼żena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti u─Źestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.

Korištenje prezervativa (za spolno aktivne osobe)

Ako se koriste svaki puta i na pravilan na─Źin, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Me─Ĺutim, HPV mo┼że zaraziti i podru─Źja koja nisu prekrivena prezervativom, ┼íto zna─Źi da oni ne pru┼żaju potpunu za┼ítitu od HPV-a.

Ova bolest napada i mu┼íkarce; kod njih tako─Ĺer uzrokuje nekoliko vrsta raka ÔÇô rak penisa, anusa i stra┼żnjeg dijela grla, uklju─Źuju─çi rak korijena jezika i krajnika ÔÇô pa svakako preporu─Źi navedene metode za┼ítite i svom partneru.

To─Źne, provjerene i od strane stru─Źnjaka potvr─Ĺene informacije o HPV-u prona─Ĺi na g.zarez.info!

Izvor: zdravakrava.24sata.hr, 24.11.2017.

Facebook Comments