Dr. Skerlev: Roditelji moraju biti odgovorni prema zdravlju svoje djece

Dr. Skerlev: Roditelji moraju biti odgovorni prema zdravlju svoje djece

by Urednik, 4. prosinca 2017.

Rak vrata maternice drugi je naj─Źe┼í─çi rak u ┼żena i jedini je karcinom za koji postoji cjepivo, a koje je registrirano i u Hrvatskoj. Unato─Ź besplatnom cijepljenju za sve u─Źenike i u─Źenice osmih razreda koje se u Hrvatskoj provodi svake godine, odaziv je, kako su tportalu potvrdili stru─Źnjaci, pora┼żavaju─çi. Istra┼żili smo je li cjepivo protiv HPV-a opasno ili je to samo jedna od teorija zablude koja prati i MMR cjepivo.

Nakon ┼íto je 2007. godine u Hrvatskoj u organizaciji pojedinih gradova, op─çina i ┼żupanija zapo─Źelo dobrovoljno cijepljenje osnovno┼íkolske djece protiv humanog papiloma virusa (HPV), roditelji su se dignuli na noge tvrde─çi kako ne ┼żele da njihova djeca budu pokusni kuni─çi. Prvu godinu provo─Ĺenja programa zabilje┼żen je odaziv od 18 posto, a narednih godina ta je brojka pala na 10 posto. Iako je cjepivo besplatno za sve dje─Źake i djevoj─Źice osmih razreda osnovne ┼íkole, a uz nadoplatu dostupno je za one od devet do 25 godina, jo┼í uvijek kaskamo za ostatkom razvijenih zemalja, poput Australije, koja je s dobrovoljnim cjepivom krenula iste godine kao i Hrvatska i postigla odaziv od 70 posto.

Razlog ovako lo┼íeg odaziva su┬ápredrasude, nedovoljna informiranost i izbjegavanje suo─Źavanja s ─Źinjenicom da je HPV sveprisutan problem dru┼ítva, a roditelji nerijetko ne ┼żele cijepiti svoju djecu zbog straha od ozbiljnih nuspojava koje struka ne priznaje.

Naj─Źe┼í─ça spolno prenosiva bolest

Infekcija HPV-om naj─Źe┼í─ça je spolno prenosiva bolest koja zahva─ça mu┼íkarce i ┼żene, a gotovo 80 posto spolno aktivnih osoba bit ─çe jednom tijekom ┼żivota zara┼żeno HPV-om. Postoji vi┼íe od 100 tipova virusa HPV-a, od kojih njih 40 mo┼że zaraziti anogenitalno podru─Źje i kod mu┼íkarca i kod ┼żene. Osoba zara┼żena HPV-om ─Źesto ne zna da je nositelj virusa i da ga mo┼że prenositi na druge osobe, budu─çi da ve─çina HPV infekcija ne izaziva vidljive promjene.

Nema razloga za strah od nuspojava

Najpoznatiji slu─Źaj koji je zavr┼íio smr─çu┬áonaj je 12-godi┼ínje djevoj─Źice┬áMeredith Prohaske┬ákoja je nakon primljenog cjepiva protiv HPV-a u roku od 24 sata umrla u svom domu, a njezini roditelji┬átvrdili su da je krivac cjepivo.

Ipak, sva dosada┼ínja znanstvena istra┼żivanja pokazala su da je cjepivo protiv HPV-a sigurno i u─Źinkovito u spre─Źavanju tipova raka kojima je uzrok HPV, a stru─Źnjaci isti─Źu da┬áu posljednjih 10 godina provo─Ĺenja cijepljenja u Hrvatskoj nije zabilje┼żen nijedan slu─Źaj da┬áje dijete imalo ozbiljne nuspojave, a u rijetkim slu─Źajevima,┬ákada one i postoje, rije─Ź je o glavobolji,┬ávrtoglavici ili lokalnim reakcijama na mjestu uboda.

Od ozbiljnijih autoimunih bolesti zabilje┼żeni su┬áBellova paraliza i Guillain-Barreov sindrom, no obrana struke, kada je rije─Ź o pojavi ovih bolesti kod cijepljenih ┼żena, ka┼że da ta brojka nije ve─ça od o─Źekivane u op─çoj populaciji. S obzirom na to da dokazi ne podr┼żavaju uzro─Źnu vezu izme─Ĺu cjepiva i pojave navedenih sindroma, nisu promijenjeni stru─Źni stavovi i preporuke.

‘Deveterovalentno cjepivo ima sedam┬ágenotipova koji su odgovorni za 99 posto slu─Źajeva raka vrata maternice. Cjepivom protiv HPV-a pribli┼żavamo se tome da se ova bolest iskorijeni. Naj─Źe┼í─çe nuspojave su one na mjestu uboda dok su ostale vrlo rijetke. Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a odgovorno pona┼íanje, stoga sam kao roditelj odlu─Źio cijepiti i svoju djecu te ih za┼ítititi od┬ámogu─çeg┬áoboljenja’, istaknuo je┬áHrvoje Vr─Źi─ç, specijalist ginekologije i opstetricije iz Klinike za ┼żenske bolesti Klini─Źkog bolni─Źkog centra Zagreb.

Roditelji su glavna prepreka u prevenciji HPV-a

Povodom 10 godina programa provedbe cijepljenja protiv HPV-a┬ádoma─çi┬ástru─Źnjaci javnosti su predstavili prednosti cjepiva te ih nastojali senzibilizirati i informirati o problemu HPV-a kao virusa┬ákoji je mogu─çe izbje─çi.

Mihael Skerlev, specijalist dermatovenerologije i predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om, istaknuo je kako su najveća prepreka u prevenciji bolesti što ih uzrokuje HPV roditelji koji trebaju potpisati suglasnost ne bi li dijete primilo dozu cjepiva.

‘Ne smijemo biti egoisti─Źni jer svojim stavom naru┼íavamo ┼íansu djetetu da jednog dana ima zdravlje. Dakle samo malo otvorenosti i volje dovoljno je za po─Źetak da se po─Źnu ru┼íiti zidovi koji su stavljeni pred nas. Na┼í je cilj barem 40 do 50-postotni odaziv kako bismo uop─çe mogli govoriti o pozitivnim rezultatima kampanje’, poru─Źio je Mihael Skerlev.

─îinjenica koja se zanemaruje:┬áHPV mo┼że biti opasan i za mu┼íkarce

Iako se HPV naj─Źe┼í─çe povezuje s rakom vrata maternice, rodnice i stidnice u ┼żena, ovaj virus jednako poga─Ĺa mu┼íkarce kojima prijeti opasnost od raka penisa, a tako─Ĺer uzrokuje rak anusa i stra┼żnjeg dijela grla, rak korijena jezika i krajnika kod oba spola. Visokorizi─Źni tipovi HPV 16 i 18 uzrokuju ─Źak 80 posto slu─Źajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj, od kojeg godi┼ínje oboli 370, a umre oko 110 ┼żena.

Zašto cjepivo protiv HPV-a nije obvezatno poput MMR cjepiva?

‘Ovaj tip cjepiva koji ne obuhva─ça klasi─Źnu zaraznu bolest ┼íto se┬áprenosi kaplji─Źno je preporu─Źljiv, ali ne i obvezatan, jer kada se ne┼íto radi prisilno, stvara se jo┼í ve─ça kontrareakcija. U Hrvatskoj i u svijetu postoji stav da se ljude ne treba prisiljavati. Dakle razlog zbog kojeg cjepivo nije obvezno je demokrati─Źnost koja sa sobom nosi odgovornost. Vidimo da ─Źak i u slu─Źajevima obvezatnog cjepiva postoje otpori, ┼íto je totalno apsurdno’, izjavio je za tportal Skerlev, aludiraju─çi na znanstveno pobijene optu┼żbe da kontroverzno MMR cjepivo uzrokuje autizam.

Cjepivo je namijenjeno i dje─Źacima

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja je uvela i cijepljenje dje─Źaka,┬á┼íto, osim u zdravstvenom smislu, predstavlja┬ánapredak u percepciji HPV-a, na koji se ranije gledalo kao na virus koji poga─Ĺa samo ┼żene.

‘Kada je 2005. godine cjepivo registrirano, znalo se da djeluje tek pet godina, no danas cjepivo protiv HPV-a traje puno du┼że i nije potrebno docjepljivanje’, istaknuo je┬áprof. dr. sc. Hrvoje Vr─Źi─ç.

Zbog ─Źega se cijepe djeca do 15. godine?

Preporu─Źena dob djevoj─Źica i dje─Źaka za primanje cjepiva protiv HPV-a je od devet do 15 godina, no razlog za to ┼íto se djeca cijepe u osmom razredu nije samo spolna zrelost ili pretpostavka da ─çe ─Źak 20 posto njih┬áimati spolni odnos u srednjoj┬á┼íkoli.

Razlozi za cijepljenje u ranoj dobi su vrlo dobar imunolo┼íki odgovor organizma i stvaranje protutijela te ─Źinjenica da je cjepivo u─Źinkovito dok organizam jo┼í nije do┼íao u kontakt s virusom, a to je prije po─Źetka spolne aktivnosti.

Goran Te┼íovi─ç, pro─Źelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevi─ç,┬áistaknuo je kako je┬ábriga roditelja razumljiva, s obzirom na to da je ‘u toj dobi najve─ça mogu─çnost autoimunih bolesti’, zbog ─Źega se mo┼że dogoditi da se kod djeteta, nevezano za primljeno cjepivo, razvije neka autoimuna bolest┬áte je ponovio da nema┬árazloga za brigu.

Izvor: tportal.hr, 03.12.2017.

Facebook Comments