Abeceda svih spolnih bolesti koje trebaš znati

Abeceda svih spolnih bolesti koje trebaš znati

by Urednik, 24. travnja 2018.

Donosimo ti abecedu spolnih bolesti koje trebaš znati ukoliko si spolno aktivna osoba.

Cijelo vrijeme pričamo o sigurnom seksu i važnosti sigurnog seksa. Naravno, s razlogom. Naime, osim neželjene trudnoće, seks može ostaviti i druge posljedice. To su spolne bolesti.

Znamo kako razmišljaš: ‘Ma siguran/na sam da je čist/a’ rečenica je koju često upotrebljavamo. Nažalost, nitko to sa sigurnošću ne može reći. Pogotovo jer neke spolne bolesti uopće nemaju simptome. Zbog toga smo za tebe pripremili abecedu svih spolnih bolesti koje trebaš znati.

Gonoreja

Gonoreja je spolna bolest čiji su pokazatelji gnojni iscjedak iz penisa, te peckanje tijekom mokrenja. Žene moraju biti oprazne jer gonoreja može dovesti do neplodnosti. Dobra vijest je da, kao i klamidija, gonoreja se može liječiti antibioticima. No, znanstvenici objašnjavaju kako je u zadnje vrijeme sve više novih oblika gonoreje protiv koji, za sada ne postoji lijek.

HIV/AIDS

Najsmrtonosnija spolno prenosiva bolest od kojih godišnje oboli gotovo 40 tisuća Amerikanaca. Nažalost, lijek za HIV još uvijek nije otkriven, a znanstvenici rade na tome svakodnevno. Osim seksom, HIV je čest kod narkomana, a prenosi se zaraženim iglama. Rani znakovi zaraženosti su sljedeći: gripa, osip, konstantni umor i gljivične infekcije u grlu.

HPV – ‘Humani papiloma virus’ 

Bolest koja je u zadnje vrijeme sve popularnije među mladima prenosi se spolnim odnosom, točnije vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Postoji nekoliko vrsta HPV-a, a zasad je otkriveno njih 200. Iako je većina infekcija bezopasna i tijelo ih se s vremenom sam riješi, postoje i one koje su opasne po zdravlje i mogu uzrokovati karcinom.

I muškarci i žene mogu biti nosioci i prenosioci ovog virusa, a ako sumnjaš da ga imaš najbolje je da se odeš testirati. Također, danas postoji i cjepivo protiv HPV-a koje je najučinkovitije ako ga tvoje tijelo primi prije prvog spolnog odnosa.

Klamidija 

Klamidija je opasna jer mnogi koji se zaraze ovom bakterijom (na 10 tisuća ljudi, više od njih dvije tisuće) ni ne znaju da su zaraženi. Naime, klamidija nema nikakve simptome. Kod nekih se žena javlja pojačani iscjedak ili peckanje za vrijeme uriniranja. Također, način na koji možeš voditi brigu o ovom je siguran seks, te također odlazak ginekologu i testiranje. Za razliku od HPV-a, klamidija se može izliječiti antibiotikom.

Sifilis 

Bakterijska infekcija čiji su pokazatelji nastanak čireva na području genitalija, rektuma ili usta. Sifilis se također može liječiti, dok neliječeni sifilis može dovesti do oštećenja srca, mozga ili drugih organa.

Izvor: joomboos.24sata.hr, 22.02.2018.

Facebook Comments