HPV: Virus koji poga─Ĺa sve, a mo┼że┼í ga sprije─Źiti!

HPV: Virus koji poga─Ĺa sve, a mo┼że┼í ga sprije─Źiti!

by Urednik, 24. travnja 2018.

─îula si za o tome, a jo┼í uvijek ne zna┼í o ─Źemu je rije─Ź? Tvoje frendice u ┼íkoli spominju neko cjepivo, a ti se boji┼í igla? Ne brini, objasnit ─çemo ti sve… ─îitaj dalje.

Iako je najlakše guglati i tako saznati sve što te zanima, ponekad se ipak trebaš obratiti roditeljima i liječniku.

Danas lijec╠înici znaju da je glavni uzroc╠înik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u c╠îak 99,7 posto sluc╠îajeva karcinoma mo┼że se dokazati infekcija HPV-om.

I cure i dec╠îki mogu oboljeti od raka i genitalnih bradavica koje uzrokuje HPV. Kontracepcijske pilule nisu za┼ítita protiv spolno prenosivih bolesti, a redovita uporaba kondoma smanjit c╠üe moguc╠ünost zaraze. Zato uvijek u torbici imaj kondom jer osim spolno prenosivih bolesti ┼ítiti i od ne┼żeljene trudnoc╠üe.

Simptomi spolnih bolesti nisu uvijek vidljivi, a jo┼í se te┼że primijete kod mu┼íkaraca. Tako se mo┼że dogoditi da zara┼żeni ne znaju da su zara┼żeni i ne tra┼że lijec╠înic╠îku pomoc╠ü, a infekciju ┼íire svim svojim spolnim partnerima.

Osim klasic╠înim seksom, HPV se mo┼że prenijeti i oralnim i analnim, ali i drugim kontaktima ÔÇśko┼że na ko┼żuÔÇÖ tijekom spolnog odnosa. Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za djevojc╠îice i djec╠îake u osmim razredima osnovne ┼íkole, a cijepljenje provode nadle┼żni timovi ┼íkolske medicine.

Za vi┼íe informacija mo┼że┼í pitati svog lije─Źnika op─çe/obiteljske medicine i ginekologije.

Izvor: joomboos.24sata.hr

Facebook Comments