Infekcija HPV-om ne diskriminira: mu┼íkarci tako─Ĺer u opasnosti od zaraze

Infekcija HPV-om ne diskriminira: mu┼íkarci tako─Ĺer u opasnosti od zaraze

by Urednik, 24. travnja 2018.

HPV je jedna od naj─Źe┼í─çih spolno prenosivih bolesti. Ve─çina infekcija nema simptoma, no virus mo┼że biti uzro─Źnik raka grla, anusa, penisa, grli─ça maternice, stidnice i vagine te mo┼że prouzro─Źiti bradavice i lezije u gornjim dijelovima di┼ínog sustava.

Svaki deveti Amerikanac zara┼żen je oralnim HPV-om, humanim papiloma virusom, ┼íto je triput vi┼íe nego u ┼żenskoj populaciji, rezultati su novog istra┼żivanja.

Po ameri─Źkom istra┼żivanju me─Ĺu odraslim osobama u dobi izme─Ĺu 18 i 69 godina, pribli┼żno je 11 milijuna mu┼íkaraca i 3,2 milijuna ┼żena zara┼żeno oralnim HPV-om, ka┼żu lije─Źnici.┬áPokazalo se da je rizik od zaraze kod mu┼íkaraca ve─çi u slu─Źaju prakticiranja oralnog spolnog odnosa s mu┼íkarcima.

Ve─çi broj HPV infekcija me─Ĺu mu┼íkarcima mogao bi biti obja┼ínjenje za odnedavno ─Źe┼í─çu pojavu raka grla kod mu┼íkaraca nego raka cerviksa kod ┼żena, ka┼że jedan od autora studije Ashish Deshmukh, sa sveu─Źili┼íta Florida u Gainesvilleu.

ÔÇ×Odobreno nam je cjepivo protiv HPV-a i za djevoj─Źice i za dje─Źake, ─Źime bi se potencijalan porast broja karcinoma koji se povezuju s HPV-om u budu─çnosti mogao smanjiti. No, slab odaziv dje─Źaka na cijepljenje predstavlja problem, a mogao bi biti jo┼í ve─çiÔÇť, ka┼że dr. Deshmukh.

U Sjedinjenim Dr┼żavama cijepljenje protiv HPV-a preporu─Źuje se za djecu od jedanaeste ili dvanaeste godine ┼żivota. Cjepivo bi ih za┼ítitilo od virusa i prije nego ┼íto se upuste u spolni odnos. Preporu─Źljivo je i cijepljenje tinejd┼żera i adolescenata.

No od pro┼íle godine samo je polovina pozvanih djevojaka i jo┼í manje dje─Źaka dobilo cjepivo u dva navrata koje ih ┼ítiti od virusa, kazao je Deshmukh.

Naju─Źestalija vrsta raka koja se povezuje s HPV-om je orofaringealni, naj─Źe┼í─çe skvamozni karcinom, koji se obi─Źno prvo razvije u orofarinksu, dijelu grla iza usne ┼íupljine. U velikoj ve─çini od njega obolijevaju mu┼íkarci.

I dok cjepivo protiv HPV-a mo┼że uvelike pridonijeti spre─Źavanju ove vrste tumora, ono se trenuta─Źno preporu─Źuje samo osobama do 26 godina.

Istra┼żivanje ameri─Źkih znanstvenika pokazalo je da je visokorizi─Źni HPV 16 uzro─Źnik oralnih infekcija kod 7,3 posto mu┼íkaraca i 1,4 posto ┼żena. Kod istospolnih partnera tipom 16 je zara┼żeno 12,7 posto mu┼íkaraca i 3,4 posto ┼żena.

Gotovo 20 posto mu┼íkaraca s genitalnim HPV-om bilo je zara┼żeno i oralnim HPV-om, u odnosu na samo ─Źetiri posto mu┼íkaraca koji nisu imali genitalni HPV.

Moramo se anga┼żirati na boljoj prevenciji me─Ĺu ┼żenama i me─Ĺu mu┼íkarcima, isti─Źe dr. Erich Sturgis sa Sveu─Źili┼íta u Houstonu koji je sudjelovao u istra┼żivanju.

ÔÇ×Na┼żalost, ne postoji lijek za perzistiraju─çu infekciju HPV-omÔÇť, kazao je Sturgis, dodaju─çi kako smatra da je ÔÇ×iznimno va┼żno poja─Źati cijepljenje me─Ĺu adolescentima i tinejd┼żerimaÔÇť. Podsjetio je na za┼ítitu kondomima te na redovite kontrolne preglede.

Izvor: novilist.hr, 17.10.2017.

Facebook Comments