Smanji mogu─çnost infekcije HPV-om edukacijom i prevencijom

Smanji mogu─çnost infekcije HPV-om edukacijom i prevencijom

by Urednik, 24. travnja 2018.

HPV je spolno prenosiva genitalna infekcija koja je uzrokovana humanim papilomavirousom. Postoji više od 100 tipova virusa.

Naziv HPV odnosi se na grupu virusa s vi┼íe od sto tipova, a preko trideset njih je spolno prenosivo. U slu─Źaju zaraze kod nekih oboljelih se mogu pokazati simptomi, dok kod drugih ne moraju. Infekcija uglavnom prolazi sama od sebe, no postoje tipovi virusa koji izazivaju zna─Źajnije abnormalnosti.

HPV je prenosiv spolnim putem

─îak oko 30 virusa iz grupe HPV-a je spolno prenosivo, i to genitalnim kontaktom. Virus se zapravo ┼íiri direktnim kontaktom sa zara┼żenom ko┼żom i zara┼żenim sluznicama. Ako su zara┼żena ko┼ża ili sluznice k tome o┼íte─çene, to ─çe pogodovati infekciji jer ─çe virus lak┼íe do─çi do bazalnih slojeva ko┼że. Osnovni na─Źin prijenosa su zara┼żena podru─Źja genitalnog trakta oba spola, pa se tako HPV naj─Źe┼í─çe dobiva kao posljedica spolnog kontakta sa zara┼żenom osobom. Osim toga genitalni HPV mo┼że inficirati i sluznicu gornjeg dijela di┼ínog sustava te spojnicu oka.

Do sada su postojali slu─Źajevi gdje je HPV virus prona─Ĺen kod djevica, ┼íto zna─Źi da za njegov prijenos nije nu┼żan spolni odnos jer se virus nalazi i u ko┼żi anogenitalne regije.

Smatra se da je mogu─ç i oralni prijenos. Dokaz za to je pronalazak niskorizi─Źnih i visokorizi─Źnih tipova u usnoj ┼íupljini.

Ponekad nema vidljivih simptoma

Vrijeme potrebno od izlaganja virusu do nastanka promjene je u prosjeku oko tri mjeseca, iako kod nekih oboljelih to mo┼że biti nekoliko tjedana do nekoliko godina. Ovo ─çe jako ovisiti o imunolo┼íkom sustavu svakog pojedinca.

Jedna od reakcija sistema na HPV virus su kondilomi ili genitalne bradavice. Kondilomi se prepoznaju tako ┼íto izgledaju kao male bradavice, ispup─Źine koje mogu biti malene oko milimetra, ali i ve─çe. Naj─Źe┼í─çe se pojavljuju u prva tri mjeseca nakon seksualnog odnosa, makar je mogu─çe da se pojave i tek nakon nekoliko godina. Kondilomi su zapravo benigni tumori koji su vrlo rasprostranjeni na povr┼íinskim slojevima ko┼że u genitalnom podru─Źju. Statistika pokazuje kako je samo u Hrvatskoj ovim virusom inficirano 60% seksualno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca.

Kod ┼żena se kondilomi javljaju na velikim i malim usnama te na ulazu u vaginu, a mogu se pojaviti i u vagini i na grli─çu maternice. Mogu izazvati peckanje i svrab. Procjena pokazuje kako je od 80-100% djevojaka u dobi od 18-25 godina do┼ílo u kontakt s HPV virusom, dok tek 30% njih razvija simptome infekcije. Ne─çe svaka ┼żena s pozitivnim HPV testom imati reakcije.

Kod mu┼íkaraca je pojava kondiloma rje─Ĺa pojava, a ako se pojave nalaze se na penisu te sli─Źe simptomima osipa na penisu. Mogu se pojaviti bradavice i to─Źkice na ko┼żici, na otvoru penisa ili korijenu penisa.

Bradavice se mogu pojaviti u ustima ili grlu nakon oralnog seksa.

Kako se lije─Źi HPV?

Za HPV infekciju ne postoji lijek te kod ve─çine ┼żena infekcija pro─Ĺe sama od sebe. Lije─Źenje se usmjerava prema promjenama na ko┼żi ili sluznici (kondilomima, genitalnim bradavicama). Kondilomi se lije─Źe lokalnom primjenom lijekova ili kirur┼íkim odstranjivanjem, s time da je mogu─ça ponovna pojava s obzirom na to da se radi o virusu.

Iako se ne mo┼że izlije─Źiti, mo┼żete smanjiti rizik od genitalne HPV infekcije.

Najsigurniji na─Źin za smanjivanje rizika od dobivanja HPV-a je apstinencija od spolnog odnosa, ali ako to niste u mogu─çnosti, kori┼ítenje kondoma je nu┼żno potrebno te je dokazano da kori┼ítenje prezervativa smanjuje u─Źestalost karcinoma vrata maternice za koji se smatra da je vezan uz HPV infekciju. Ujedno, smanjit ─çete mogu─çnosti ukoliko ste monogamni. Postoje i cjepiva protiv HPV-a, ali ono ne─çe pru┼żiti za┼ítitu od svih tipova.

Testirajte se na HPV

Kako bi se prepoznalo postojanje virusa u tijelu, potrebni su testovi na HPV. Kako bi se otkrilo jeste li zara┼żeni potrebno je napraviti ginekolo┼íki ili urolo┼íki pregled, citolo┼íki ili histolo┼íki pregled te metode molekularne biologije. Uzorak se kod ┼żena uzima obrisom vrata maternice, a kod mu┼íkaraca uzimanjem obrisom mokra─çne cijevi. Kod ┼żena se tako─Ĺer mo┼że koristiti kolposkopija, metoda kojom se pod pove─çalom promatra vrat maternice ne bi li se uo─Źile promjene. Kod mu┼íkaraca koji su u homoseksualnim vezama se preporu─Źuje obavljanje analognog Papa-testa kako bi se isklju─Źile sve opcije.

Izvor: net.hr, 14.01.2018.

Facebook Comments