Znanstvene studije potvrdile u─Źinkovitost cjepiva protiv HPV-a

Znanstvene studije potvrdile u─Źinkovitost cjepiva protiv HPV-a

by Urednik, 10. svibnja 2018.

Cjepivo ─Źija je svrha sprije─Źiti zarazu humanim papiloma virusom (HPV) u─Źinkovito je u za┼ítiti od razvoja prekancerogenih cervikalnih lezija kod ┼żena, osobito kod onih koje se cijepe u dobi izme─Ĺu 15 i 26 godine ┼żivota, pokazali su brojni sustavni pregledi globalne neovisne mre┼że Cochrane Review.

Cochrane Review je globalna neovisna mre┼ża znanstvenika, profesionalnih zdravstvenih radnika, pacijenata, skrbnika i ljudi zainteresiranih za zdravlje, okupljenih oko zajedni─Źkog cilja ÔÇô izrade i ┼íirenja Cochraneovih sustavnih pregleda. Rije─Ź je o znanstvenim izvje┼í─çima u kojima su prikupljena, kriti─Źki analizirana i sintetizirana sva postoje─ça objavljena primarna istra┼żivanja vezana za ljudsko zdravlje. Nakon svega se obavlja njihova recenzija. Sustavni pregledi randomiziranih kontroliranih pokusa klju─Źni su u primjeni medicine utemeljene na dokazima.

Prikupljeni podaci o u─Źinkovitosti cjepiva protiv HPV-a obuhva─çaju 26 studija u kojima je u proteklih osam godina sudjelovalo┬ávi┼íe od 73.000 ┼żena sa svih kontinenata svijeta.

Brojna su istra┼żivanja pokazala da nema pove─çanog rizika od ozbiljnih nuspojava cjepiva. U┬ágrupi cijepljenih ┼żena i u kontrolnoj grupi taj rizik iznosio je jednakih┬ásedam posto.

Kod mladih ┼żena kojima je test na HPV bio negativan,┬ácjepivo je smanjilo rizik od razvoja prekancerogenih cervikalnih lezija. Evidencija Cochranea pokazuje da su se prekancerogene lezije razvile kod 164 od svakih 10.000 ┼żena koje su primile placebo, u odnosu na prekancerogene lezije┬ákod samo dvije ┼żene na svakih 10.000 u slu─Źaju cijepljenih pacijentica.

ÔÇ×Izneseni podaci bi trebali uvjeriti ljude da je cjepivo protiv HPV-a u─ŹinkovitoÔÇť, rekla┬áje┬ána konferenciji za novinare Jo Morrison, savjetnica┬ána odjelu ginekolo┼íke onkologije u britanskoj bolnici Musgrove Park.

Podsjetiv┼íi da su brojne grupe vodile kampanje┬áprotiv cijepljenja, izra┼żavaju─çi zabrinutost zbog sigurnosti cjepiva protiv HPV-a, istaknula je da sustavni pregledi ukazuju na to da nema pove─çanog rizika od ozbiljnih nuspojava.

Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje humani┬ápapilomavirus. Ime se odnosi na grupu virusa s vi┼íe od 100 tipova, od kojih je vi┼íe od 30 spolno prenosivo. U ve─çine inficiranih HPV-om ne┬árazviju se┬ánikakvi simptomi, a infekcija prolazi┬ásama od sebe, no ako imunosni sustav sam ne ‘po─Źisti’ virus, perzistiraju─ça infekcija mo┼że rezultirati razvojem abnormalnih cervikalnih stanica.

Rije─Ź je o prekancerogenim lezijama koje, ako se na lije─Źe, mogu prerasti u rak karcinoma vrata maternice. Po podacima WHO-a HPV je jedan od vode─çih uzroka smrti od karcinoma me─Ĺu ┼żenama diljem svijeta.

Stru─Źnjaci koji nisu┬áizravno sudjelovali u pregledu smatraju da su zaklju─Źci izneseni u Cochraneu vrlo zna─Źajni.

ÔÇ×Ova zna─Źajna analiza Cochranea daje nam evidenciju o sigurnosti cjepivaÔÇť, smatra specijalistica patologije na Sveu─Źili┼ítu Cambridge, Margaret Stanley.┬áÔÇ×Ide u korist dokaza po kojima se, upravo zahvaljuju─çi cjepivu, zna─Źajno smanjuje broj prekancerogenih stanja vrata maternice kod mladih ┼żenaÔÇť, dodaje.

Cochrane je neprofitna organizacija koja promovira dokaze u medicini bez obzira na to kome mogu i─çi u prilog. ─îini je vi┼íe od 37.000 suradnika u vi┼íe od 130 zemalja koji rade zajedno kako bi pripremili pouzdane i pristupa─Źne informacije o zdravlju u obliku Cochrane sustavnih preglednih ─Źlanaka bez ikakva┬áutjecaja komercijalnih sponzora i sukoba interesa. Rad organizacije priznat je kao me─Ĺunarodni zlatni standard za visokokvalitetne, pouzdane informacije, stoji na internetskoj stranici hrvatskoga ogranka svjetske organizacije Cochrane Hrvatska.

Izvor: vecernji.hr, 09. svibnja 2018.

Facebook Comments