Osam vrsta HPV-a odgovorno za 90 posto slu─Źajeva raka vrata maternice

Osam vrsta HPV-a odgovorno za 90 posto slu─Źajeva raka vrata maternice

by Urednik, 3. listopada 2016.

Znanstvenici su ustanovili osam vrsta virusa HPV-a koji su odgovorni za 90 posto slu─Źajeva raka vrata maternice diljem svijeta.

Najpoznatije farmaceutske ku─çe proizvode cjepiva protiv odre─Ĺenih sojeva humanog papiloma virusa koji uzrokuju rak vrata maternice ÔÇô drugu po redu malignu bolest ┼żena u svijetu. Samo se ove godine o─Źekuje 328.000 smrti zbog ove vrste raka, dok u Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godi┼ínje oboli preko 400 ┼żena.

Zbog neredovitih pregleda vi┼íe od 200 dama ne uspije na vrijeme izbje─çi ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest, ┼íto predstavlja pora┼żavaju─çi broj s obzirom da se ve─çina slu─Źajeva raka vrata maternice mo┼że sprije─Źiti putem programa probira i cijepljenja.

Me─Ĺunarodni je tim istra┼żiva─Źa analizirao preko 10.5700 slu─Źajeva invazivnog raka vrata maternice ┼żena iz 38 zemalja koji su se prikupljali posljednjih 60 godina. Stru─Źnjaci su ustanovili koji su tipovi HPV-a u najve─çoj mjeri doprinijeli globalnoj pojavi ove bolesti.

Znanstvenici su identificirali osam vrsta virusa HPV-a koji su odgovorni za 90 posto slu─Źajeva raka vrata maternice diljem svijeta: tipove 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 i 35 (padaju─çim redom po u─Źestalosti).

Uz maligne promjene, mnogi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji naj─Źe┼í─çe rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa. Od 118 razli─Źitih vrsta HPV-a, oko 40 mogu zaraziti genitalni trakt, a 12 ih uzrokuje rak.

“Rezultati jasno podupiru budu─çe smjernice za probir raka vrata maternice i trija┼ża za specifi─Źni tip. uspostavljaju potencijal u─Źinka na trenuta─Źna cjepiva protiv HPV-a i prioriteti za budu─çe generacije vakcina”, tvrdi Cosette Wheeler sa Sveu─Źili┼íta New Mexico u ime istra┼żiva─Źkog tima.

Studija je objavljena u stru─Źnom ─Źasopisu Lancet.

 

Izvor: Ordinacija.hr, 19.10.2010.

Facebook Comments