Što je HPV?

Što je HPV?

by Urednik, 3. listopada 2016.

Svake godine oko 60.000 ┼żena razvije rak vrata maternice u Europi, dok 30.000 umre od tog raka. Najnoviji podaci pokazuju kako vi┼íe od 225.000 ┼żena ┼żive s ovom bole┼í─çu (u fazi lije─Źenja ili ne). U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godi┼ínje oboli preko 400 ┼żena, a zbog neredovitih pregleda vi┼íe od 200 dama ne uspije na vrijeme izbje─çi ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest. Ove su brojke zaista pora┼żavaju─çe jer se ve─çina slu─Źajeva raka vrata maternice mo┼że sprije─Źiti putem programa probira i cijepljenja.

Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zara┼żene jednim ili vi┼íe visokorizi─Źnih tipova HPV-a (humani papiloma virus) koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, a one se polako razviju u rak.

Probirom se otkriva kod kojih ┼żena postoje te nepravilne stanice dok su jo┼í u ranoj fazi kada ih se mo┼że lako ukloniti i sprije─Źiti njihovo razvijanje u kancerogene stanice.

HPV, mu┼íkarac i ┼żenaHumani papiloma virus (HPV) je naj─Źe┼í─ça spolno prenosiva bolest koja poga─Ĺa i ┼żene i mu┼íkarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zara┼żeno nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stru─Źnjaci potvrdili postojanje vi┼íe od stotinu tipova HPV-a, od kojih je ve─çina bezopasna za zdravlje, me─Ĺutim, postoje oblici koji su naj─Źe┼í─çi uzro─Źnik raka vrata maternice.

Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na vratu maternice, zbog ─Źega su i najopasniji. Uz maligne promjene, ovi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji naj─Źe┼í─çe rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.

Iako je uvrije┼żeno mi┼íljenje kako samo ┼żene mogu oboljeti od HPV-a, i mu┼íkarci su izlo┼żeni prijetnjama ovog virusa. HPV se mo┼że prenijeti unato─Ź kori┼ítenju prezervativa kao za┼ítite kod mu┼íkaraca, a kondilomi se obi─Źno javljaju oko korijena penisa.

Kako bi se dokazalo postojanje HPV virusa, mu┼íkarcima se uzima bris mokra─çne cijevi, a ┼żenama se uzima bris vrata maternice i radi se posebna pretraga na prisutstvo HPV-a. Tako─Ĺer, potrebno je i uraditi PAPA test koji pokazuje eventualne promjene u stanicama.

Izvor: Ordinacija.hr, 25. sije─Źnja 2010.

 

Facebook Comments