Kada se testirati na spolno prenosive bolesti?

Kada se testirati na spolno prenosive bolesti?

by Urednik, 10. listopada 2016.

U razvijenom svijetu je sasvim normalno testiranje na spolno prenosive bolesti. U Hrvatskoj je jako malo ljudi odlu─Źi na takav korak. S jedne strane je to razumljivo jer je normalan strah pred pozitivnim rezultatom, dok s druge strane takvo saznanje poma┼że.

Koji su trenutci kada je testiranje na spolno prenosive bolesti preporu─Źljivo?

Po─Źetak nove veze

Nikada ne mo┼żete biti sigurni s kime dijelite postelju, iako ste sigurni da poznajete partnera. Mogu postojati stvari o kojima ne znate ni┼íta a mogle bi utjecati na va┼íe spolno zdravlje. Zato prije nego se upustite u seks s novim partnerom preporu─Źamo vam testiranje kako bi oboje mirno spavali. Naravno testu se podvrgnite oboje, va┼íe ─çe zdravlje biti sigurno a kasnija seksualna sloboda velika.

Prije trudno─çe

Prije nego se odlu─Źite za dijete, va┼żno je da se testirate, jer mo┼żda veza na po─Źetku ili nekim trenucima nije bila monogamna. Neke spolne bolesti imaju du┼że vrijeme inkubacije ┼íto zna─Źi da ste mo┼żda i zara┼żeni ali se jo┼í nije manifestiralo. Va┼żno je da se testirate oboje i time isklju─Źite mogu─çe komplikacije. Sifilis ili hepatitis B vi┼íe godina mogu biti pritajeni u tijelu i ne uzrokovati nikakve simptome ali se mogu prenijeti s majke na dijete i uzrokovati prerani porod ili ro─Ĺenje mrtvog djeteta.

Dogodila vam se avantura

Iako mo┼żda nije do┼ílo do spolnog odnosa, dobro se je testirati poslije avantura s nepoznatim ljudima. Neke spolno prenosive bolesti prenose se oralnim seksom ili intenzivnim ljubljenjem i predigrom. Isto tako potrebno se je testirati kada ste imali seks bez za┼ítite jer su gonoreja, herpes ili klamidija vrlo u─Źestale spolno prenosive bolesti. To vrijedi i za virus HIV-a ali on nije toliko u─Źestao na na┼íim prostorima, svejedno budite oprezni.

Ako primijetite promjene na tijelu

Iako ste se testirali, nema simptoma bolesti jer im treba vi┼íe vremena da se poka┼żu i test je negativan. Obratite pozornost ako sumnjate i ne┼íto vam se na tijelu mijenja npr. iscjedak, ru┼żan miris genitalija, svrab ili drugo. Posjetite svog┬álije─Źnika koji ─çe vam savjetovati ┼íto dalje. U─Źinite to┬ázajedno s partnerom kako bi prevenirali njegovu zarazu ili ako je ve─ç kasno istovremeno djelovali na bolest.

Izvor: www.intimatemedicine.com.hr, 29.10.2012.

Facebook Comments