Odgovorno spolno ponašanje: vrste kontracepcija

Odgovorno spolno ponašanje: vrste kontracepcija

by Urednik, 10. listopada 2016.

Prema iskustvu iz ginekološke ambulante, najveći broj posjeta izabranom ginekologu u prvim danima siječnja je potreba za hitnom kontracepcijom. Dakako, hitna kontracepcija nije neopasna, no ukoliko je riječ o možebitnoj (neželjenoj) trudnoći, nema drugog izbora.

Podsjetit ćemo vas koje od metoda kontracepcije postoje, tko što smije primjenjivati, kada i slično. Dakako, neovisno o izboru kontracepcije, uvijek napominjemo da bi odnos s prezervativom trebao biti must (posebno među mladima koji još nisu u stabilnoj partnerskoj vezi), jer se tako štitite i od spolno prenosivih infekcija.

Vjerojatno je svako od nas u nekom životnom razdoblju primjenjivao neku vrstu kontracepcije. Međutim, koliko god je to nešto vrlo blisko svakome, nejasnoća ima, nećemo pretjerati kažemo li i neznanja.

Važno je naglasiti da za gotovo svaku vrstu kontracepcije postoje kontraindikacije (znači u kojim se okolnostima određena metoda kontracepcije nikako ne bi smjela primijeniti). Stoga, ako planirate kontracepciju, porazgovarajte s izabranim ginekologom, koji će vas uputiti što je potrebno učiniti prije negoli se odlučite za kontracepciju, možda ćete se i lakše odlučiti za određenu metodu. Važno je znati koje se eventualne neželjene popratne pojave mogu (uobičajeno) očekivati, kada se trebate javiti ginekologu, odnosno što i kada od kontrolnih pretraga trebate učiniti. Ono što je važno posebno istaknuti – ni jedna vrsta kontracepcije nije 100% učinkovita, odnosno u izvjesnom broju slučajeva trudnoća je moguća neovisno o primjenjivanoj metodi kontracepcije.

Vrste kontracepcije

Idealno kontracepcijsko sredstvo trebalo bi biti posve učinkovito, neškodljivo za korisnike i njihovo potomstvo, estetsko i za sve lako prihvatljivo, reverzibilno (znači da se nakon prestanka korištenja uredno uspostavi reprodukcijska sposobnost) i jeftino. Takvo kontracepcijsko sredstvo nije pronađeno i upitno je hoće li ikada i biti.

Ono što nam je danas na raspolaganju od kontracepcijskih sredstava i metoda, može se podijeliti u nekoliko grupa. To su:

1. prirodne metode kontracepcije (prekinuti snošaj, metode za izračunavanje tzv. sigurnih dana)

2. mehanička kontracepcija (kondomi, dijafragme, cervikalne kape, kondomi za žene – femidom)

3. kemijska kontracepcija (razna spermicidna sredstva)

4. hormonska kontracepcija (oralna hormonska kontracepcijska sredstva, hormonska kontracepcija u obliku flastera, hormonska kontracepcija s dugotrajnim djelovanjem – intramuskularne injekcije, potkožni implantati, vaginalni prstenovi, intrauterini ulošci s dodatkom hormona)

5. intrauterina kontracepcija (IUD, engl. intrauterine contraceptive device), (nemedicirani ulošci, medicirani ulošci)

6. sterilizacija (razne tehnike podvezivanja jajovoda, odnosno sjemenovoda)

7. kontracepcija u posebnim prilikama (postkoitalna, tzv. hitna kontracepcija, kontracepcija iza porođaja).

Sva su nabrojena sredstva i metode kontracepcije, osim sterilizacije, privremene, što znači da se prestankom njihove primjene ponovno uspostavlja reprodukcijska sposobnost. Sterilizacija je trajna metoda kontracepcije (s jednom podvezanih jajovoda u žena, odnosno sjemenovoda u muškaraca ne mogu se odstraniti šavovi, pa takav jajovod, odnosno sjemenovod trajno bude isključen iz funkcije. U izvjesnog broja žena, odnosno muškaraca može doći do spontane rekanalizacije, odnosno uspostavljanja prohodnosti jajovoda, tj. sjemenovoda).

Nisu sva sredstva i metode kontracepcije jednako učinkoviti. Kada se govori o tome koliko je koja metoda učinkovita, razlikuju se teorijska i uporabna djelotvornost.

Teorijska djelotvornost idealna je primjena metode bez ikakve pogreške i zbog toga ima manje praktično značenje.

Autor članka: dr. sc. Vesna Stepanić, dr. med., spec. ginekologije i opstreticije

Izvor: www.zdrav-zivot.com.hr

Facebook Comments