Savjeti za sigurni spolni odnos

Savjeti za sigurni spolni odnos

by Urednik, 13. listopada 2016.

Oni koji su dovoljno zreli (psihički i fizički) i žele se upustiti u spolni odnos, trebaju znati pravila “sigurnijeg seksa” koja značajno smanjuju rizik za zarazu HIV-om i drugim uzročnicima spolno prenosivih bolesti (infekcija).

Pritom treba imati na umu da (pre)rano stupanje u spolne odnose, veći broj i često mijenjanje spolnih partnera, spolni odnos s nepoznatom ili nedovoljno poznatom osobom ili osobom s rizičnim ponašanjima, nekorištenje kondoma pri spolnom odnosu, postojanje neke spolno prenosive bolesti od ranije te spolni odnosi pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti predstavljaju rizične čimbenike za zarazu od spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica te neplanirane trudnoće.

Prije bilo koje seksualne aktivnosti:

  • razmislite o savjetima za sigurniji spolni odnos (“sigurniji seks”)
  • odredite svoje granice
  • nabavite kondome i budite sigurni da ih možete naći kada ih zatrebate
  • razgovarajte sa svojim partnerom o sigurnijem seksu

Savjeti za sigurniji spolni odnos

Uzimanje alkohola i drugih opojnih sredstava i droga pridonosi rizičnom spolnom ponašanju. Opijenost smanjuje racionalnost, pojačava nagon, a slabi samokontrolu. Stoga, koristite se zaštitnim sredstvima pri svakom spolnom odnosu i recite alkoholu i drogama NE!

Držite se svojih granica. Nemojte dopustiti da se zbog droge, alkohola ili privlačnog partnera zaboravite zaštititi.

Posavjetujte se s liječnikom prije prvog spolnog odnosa (razgovor o mjerama zaštite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće). Redovito odlazite na preventivne preglede kod liječnika, bez obzira na prisutnost simptoma (znakova bolesti).

Ne upuštajte se u spolne odnose dok ne budete spremni – sluznica spolnih organa je kod mlađih osjetljivija te lakše dolazi do zaraze; upoznajte spolnog partnera, razgovarajte s njim o zaštiti; nezaštićeni spolni odnos s nepoznatom osobom uvijek je rizičan.

SIGURNE AKTIVNOSTI

To su aktivnosti kod kojih nema rizika zaražavanja HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima (infekcijama). Apstinencija (suzdržavanje od spolnih odnosa, kada netko uopće nema seksualnih aktivnosti) je posve sigurna. Bez rizika je i intimni kontakt kao što je: milovanje, ljubljenje usnicama, peting, masturbacija. Spolni odnos samo sa jednim partnerom je posve siguran samo ako su oba partnera zdrava i nemaju neku spolno prenosivu zarazu , i ako nijedan partner nema seksualnih odnosa sa drugim osobama (uzajamno vjeran odnos), te ako se nijedan partner ne upušta u neko drugo rizično ponašanje, npr. intravensko uzimanje opojnih droga.

NESIGURNE/RIZIČNE AKTIVNOSTI

Kod nesigurnih seksualnih aktivnosti rizik zaražavanja spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV, uvijek je prisutan. Spolni odnos (vaginalni, analni, oralni) bez odgovarajuće zaštite je vrlo rizičan za prijenos mnogih spolno prenosivih bolesti, kao što su klamidijska infekcija, sifilis, gonoreja, HIV/AIDS, HPV infekcija, genitalni herpes, hepatitis B. Najveći rizik je kada ejakulat (sperma), preejakulat (tekućina koja se luči i prije ejakulacije), vaginalni sekret (izlučevine rodnice) ili krv dolaze u dodir sa sluznicama rektuma (završetak debelog crijeva), vagine (rodnice), glansa penisa (sluznica muškog spolnog organa), usta ili nosa.

SIGURNIJE AKTIVNOSTI

Većina seksualnih aktivnosti, ako se ne koriste odgovarajuće mjere zaštite, nose određen rizik zaraze spolno prenosivim bolestima. Da biste smanjili rizik, spriječite da krv ili tjelesne tekućine koje se izlučuju za vrijeme seksualnih aktivnosti (ejakulat, preejakulat, vaginalni sekret) uđu u Vaše tijelo, odnosno kada dođu u dodir sa sluznicama.

1. KORISTITE ZAŠTITU (kondom/prezervativ) kako biste spriječili kontakt tjelesnih tekućina (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalni sekret) sa sluznicama. Kondomi su vrlo učinkoviti u sprečavanju prijenosa mnogih spolno prenosivih bolesti (klamidijska infekcija, herpes, hepatitisa B, sifilis, gonoreja…) sa zaražene na zdravu osobu ako se koriste uvijek i pravilno. Ujedno pružaju zaštitu i od neželjene trudnoće. Najbolju zaštitu pružaju kondomi od lateksa. Kondom treba pravilno koristiti pri svakom spolnom odnosu, od samog početka i za cijelo vrijeme trajanja odnosa. Za viruse koji se prenose neposrednim kontaktom kože s kožom (virus herpes simpleks ili humani papiloma virus) zaštita s kondomom neće biti dovoljna ako mjesto infekcije nije zaštićeno. Ako dođe do iskliznuća ili pucanja za vrijeme spolnog odnosa, potrebno je posavjetovati se sa liječnikom.

2. OVLAŽIVAČI (LUBRIKANTI) mogu smanjiti mogućnost da kondom/prezervativ pukne, što se može dogoditi kod odnosa “na suho”. Koristite samo ovlaživače na bazi VODE jer ovlaživači na bazi ulja kao što su vazelin, razna ulja, ili kreme mogu oštetiti kondome.

3. ZAŠTITA JE POTREBNA I KOD ORALNOG SPOLNOG ODNOSA. Oralni spolni odnos (stimulacija genitala ustima i jezikom) također nosi određeni rizik za prijenos spolno prenosivih bolesti, posebno ako tjelesne izlučevine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je još veći ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje). Stoga i za vrijeme oralnog seksa treba koristiti zaštitu – kondom.

4. ŠTO U SLUČAJU RIZIČNOG SPOLNOG ODNOSA ILI POJAVE SIMPTOMA (ZNAKOVA BOLESTI)? U slučaju rizičnog spolnog odnosa ili pojave simptoma treba što prije otići liječniku. Rano otkrivanje bolesti (infekcije) omogućava uspješnije liječenje. U slučaju dijagnoze spolno prenosive bolesti, liječenje je nužno za oba partnera istovremeno kako se zaraza ne bi prenosila s jednog na drugog.

Izvor: www.javno-zdravlje.hr, 24.7.2014.

Facebook Comments