Srednjoškolci ne znaju što je HPV

Srednjoškolci ne znaju što je HPV

by Urednik, 20. listopada 2016.

U jednoj zadarskoj srednjoj školi provjereno je koliko su učenici upoznati s HPV-om.

U ovoj skupini budućih ekonomista samo je Rafael čuo za HPV.

To je bolest, boleščina, spolna….. čuli smo za cjepljenje, ali ne znamo točno… nama nisu govorili, kaže Rafael.

Ostalima, prvi glas.

Nismo, neee.
Ne znam – kaže Petra.
Nisam ništa čula – dodaje Lidija.

A trebali bi znati. Više je od 100 tipova humanog papiloma virusa.

HPV su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Onisu povezani s malignim promjenama. Pogotovo HPV tipa 16 i 18 koji uzrokuje 70 posto raka vrata maternice, objašnjava Đurđica Dragaš, voditeljica Službe za školsku medicinu u Zadru.

A to je, neumoljiva je statistika, drugi uzrok smrti žena diljem svijeta. Prema registru za rak, 350 žena u nas svake godine oboli od karcinoma cerviksa, a čak 100 ih umre.

Cjepivo se preporučuje jer smanjuje rizik od HPVa, infekcije i razvoja karcinoma i koristi se svrhu zaštite od karcinoma cerviksa, anusa, premalignih lezija genitalnog trakta, kaže Đurđica Dragaš.

Cjepivo je do kraja godine besplatno, za sve u dobi od 9 do 25 godina. Učenici se mogu cijepiti u školi, ostali kod obiteljskog liječnika, ginekologa ili u Zavodu za javno zdravstvo. Kao i svaki lijek ima nuspojave. Osim uobičajenih bezazlenih, poput crvenila na mjestu cjepljenja, neki spominju i zastrašujuće poput steriliteta ili paralize.

Ne bi mogla potvditi da je to tako, dodaje Đurđica Dragaš.

U svakom slučaju, osim odgovornog ponašanja, potrebno je još mnogo edukacije.

Video pogledajte ovdje:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je sve mlade u dobi u 9 do 25 godina da se do kraja godine besplatno cijepe protiv humanog papiloma virusa radi, među ostalim, zaštite od karcinoma. Cijepljenje se provodi drugu godinu zaredom.

Izvor: www.radio.hrt.hr, 19.10.2016.

Facebook Comments