Kemijska i biološka kontracepcijska sredstva

Kemijska i biološka kontracepcijska sredstva

by Urednik, 25. listopada 2016.

KEMIJSKA SREDSTVA: SPERMICIDI

Spermicidna sredstva dolaze u mnogobrojnijim oblicima kao ┼íto su┬ákreme, pjene i vaginalete, a njihov glavni sastojak su kemijska┬ásredstva poput octoxynola, benzalkonium chlorida, menfegola i┬ánonoxyol-9. Ove tvari uni┼ítavaju spermije te se time onemogu─çava┬áoplodnja. Upotreba spermicidnih sredstava se preporu─Źuje samo kao┬ádodatni oblik kontracepcije uz upotrebu kondoma ili dijafragme. Kao┬ásamostalno sredstvo kontracepcije nije potpuno u─Źinkovito.┬áNaime, istra┼żivanja su pokazala kako gotovo 30 posto ┼żena koje koriste┬áspermicidna sredstva kao jedinu kontracepciju tokom prve godine┬ákori┼ítenja ostaju trudne.

Kako koristiti spermicidna sredstva?

Imajte na umu da djelovanje pjena i krema zapo─Źinje odmah po nano┼íenju┬ádok vaginalete po─Źinju djelovati tek nakon 10-20 minuta. U─Źinkovitost
svih spermicidnih sredstava traje samo prvih sat vremena nakon┬ánano┼íenja, tako da ukoliko spolni odnos traje du┼że od jednog sata, bez┬áobzira na to ┼íto nije do┼ílo do ejakulacije, ponovite nano┼íenje┬áspermicidnog sredstva. S druge strane, ako do─Ĺe do drugog spolnog┬áodnosa unutar prvog sata bez obzira ┼íto ste sredstvo ve─ç nanijeli,┬áprije svakog spolnog odnosa potrebno je nano┼íenje ponoviti.

BIOLOŠKA SREDSTVA

Tu spadaju materi─Źni ulo┼íci i hormonska kontracepcija.

Materi─Źni ulo┼żak ili spirala

Plasti─Źni i/ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu ┼żene. Postoje dvije vrste spirale – bakrena i hormonalna. Bakrena polako otpu┼íta bakar, a hormonska spirala hormone koji ometaju kretanje┬áspermija i pripremu sluznice za primanje jaja┼íca. Ovisno o vrsti pru┼żaju za┼ítitu od jedne do deset godina i prikladne su samo za ┼żene koje su ve─ç rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu za┼ítitu od┬átrudno─çe ─Źija je u─Źinkovitost 98- 99 posto, ali ne ┼ítiti od spolno prenosivih bolesti, uklju─Źuju─çi HIV/AIDS infekciju. Pogodna je za ┼żene koje nisu visoko motivirane za primjenu kontracepcije, a za njihovo kori┼ítenje postoje i neka ograni─Źenja koja ─çe lije─Źnik ustanoviti.

Na─Źin kori┼ítenja: Ginekolog stavlja spiralu u maternicu obi─Źno┬ápred kraj menstruacijskog krvarenja. Nakon stavljanja postoji mala vjerojatnost pojave upale. Spirale bez dodataka mogu u maternici ostati 5-6 godina s time da se izvade ┼íest do dvanaest mjeseci nakon menopauze. One s dodatkom bakra mijenjaju se svakih pet godina, a oni s hormonima zamjenjuju se nakon 12 mjeseci.

Prednosti: nema brige o za┼ítiti, ne smeta kod spolnog odnosa, plodnost se vra─ça brzo nakon va─Ĺenja, a┬ámo┼że se koristiti za vrijeme dojenja. Hormonska spirala poma┼że u lije─Źenju preobilnih mjese─Źnica.

Nedostaci: bakrena spirala mo┼że izazvati obilnije mjese─Źnice i infekcije, a kod hormonske mjese─Źnica mo┼że izostati; ne smiju ih koristiti ┼żene s upalama i infekcijama jajnika, jajovoda ili mioma. Maternica mo┼że izbaciti spiralu ili ona mo┼że ispasti.

Autori: doc. dr. Dubravko Lepu┼íi─ç, Dr. med. Sandra Radovi─ç-Radov─Źi─ç

LITERATURA:

Korišteni dijelovi podataka te dijelovi teksta iz brošura:

-Agencije za odgoj i obrazovanje, bro┼íure – Smjernice za proces individualnog obrazovanja, Dru┼ítveni aspekti rizi─Źnog seksualnog pona┼íanja,
-Hrvatski ─îasopis za javno zdravstvo,
-Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti,ljubavi i vezama (Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slu─Źaju maloljetni─Źkih trudno─ça i roditeljstva(UNICEF i Udruga ÔÇ×Korak po korakÔÇť),
-Mama je mama( projekt za mololjetne trudnice i majke (Udruga ÔÇ×korak po korakÔÇť),
-─îasopis ÔÇ×MedicusÔÇť
-memo AIDS(mladi educiraju mlade o AIDS-u-Klinika za dje─Źje bolesti-Klai─çeva,Zagreb),
-model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama(4. modul)
-Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske ┼Żupanije,
-Narodni zdravstveni list
-Pedeset savjeta za zdravlje
-Pedriatica Croatica
-Plan B(vodi─ç za maloljetne trudnice i roditelje)
-Problemati─Źni u─Źici:rizi─Źno seksualno pona┼íanje u kasnoj adolescenciji
-radionice ÔÇ×Ajdmo pri─Źati o seksuÔÇť
-Seksualno nasilje u ┼íkolama( ÔÇ×┼Żenska sobaÔÇť)
-SEZAM (seksualna edukacija za mlade- CESI)
-Sex na Ex (CESI)
-Spolno prenosive bolesti i infekcije(priru─Źnik stalnog medicinskog usavr┼íavanja-poslijediplomski te─Źaj)
-web portal odlikaši.hr
-web portal roditelji.hr
-web portal sveokontracepciji.com
-web portal- t-portal
-web portal trudno─çe.hr
-web portal zdravobudi.hr
-web portal ┼żenski kutak.hr

Facebook Comments