Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

by Urednik, 30. studenoga 2016.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovaentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine, a mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix), doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cijepiti i informirati se o mogućnostima i opravdanosti cijepljena s obzirom na dob i druge okolnosti moguće je u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda te kod izabranog liječnika ginekologa ili liječnika obiteljske medicine, a redoviti studenti kod nadležnog školskog liječnika.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo pozivat će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).

Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez posebnog dobnog ograničenja traje samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole.

Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

Izvor: Glas Istre, 30.11.2016.

Facebook Comments