Prim. dr. sc. Joško Zekan: PAPA-test otkriva rak vrata maternice

Prim. dr. sc. Joško Zekan: PAPA-test otkriva rak vrata maternice

by Urednik, 7. prosinca 2016.

Uvođenjem redovitih sistematskih pregleda smanjuje se broj oboljelih i smrtnost od raka vrata maternice.

Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženskih genitalnih organa u svijetu – 530.000 je novooboljelih i 275.000 umrlih žena godišnje. U Hrvatskoj su 2010. godine od raka vrata maternice oboljele 323 žene, a 132 su umrle.

– U Hrvatskoj oboli 14 na 100.000 žena – rekao je prim. dr. sc. Joško Zekan, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za provođenje programa prevencije. I u razvijenim zemljama EU karcinom vrata maternice je, kaže, na drugom mjestu u žena do 45. godine.

Stručnjaci upozoravaju da je kronična infekcija humanim papiloma virusom glavni uzročnik karcinoma vrata maternice – istaknuo je prim. dr. sc. Zekan.

Rizik infekcije virusom tijekom života veći je od 80%. HPV se, objašnjava, klasificira u grupu visokorizičnih genotipova (HPV 16, 18, 31 i 45) i u grupu niskorizičnih genotipova (HPV 6 i 11). HPV 16 uzrokuje oko 50%, a HPV 16 i 18 zajedno oko 70% svih cervikalnih karcinoma. Genitalna infekcija HPV-om najčešće je prolazna, tako da nakon dvije godine u 91% inficiranih dolazi do samoizlječenja.

– Karcinom vrata maternice ima premalignu fazu u kojoj je bolest lako otkriti PAPA-testom – kaže prim. dr. sc. Zekan. Uvođenjem sistematskih pregleda žena uz obvezno uzimanje PAPA-testa naglo se smanjio broja oboljelih.

– Preinvazivna faza bolesti manifestira se kao skvamozna intraepitelijalna lezija (SIL) – kaže liječnik.

Spontana regresija se, objašnjava, još naziva cervikalna intraepitelijalna neoplazija prvog stupnja, a HSIL uključuje cervikalnu intraepitelijalnu neoplaziju drugog stupnja.

U grupi SIL-a u 75 do 82 posto slučajeva nastaje spontana regresija bolesti. Spontana je regresija tijekom jedne godine 63,6 posto za LSIL i 38,2 za HSIL.

U jedan posto slučajeva nastaje invazivni karcinom – istaknuo je dr. Zekan i dodao da se žene kojima stigne loš nalaz PAPA-testa upućuju na kolposkopiju, a potom i na ciljanu biopsiju.

Preventiva će spasiti 60 do 70 posto žena

1. Na kontrolni pregled otići jednom godišnje

Obuhvatom od 85 posto ciljane populacije, kažu iz Povjerenstva za nacionalni program, očekuju veliko smanjenje broja oboljelih žena od te vrste raka, od 60 do 70 posto.

2. Svaki abnormalan nalaz PAPA-testa ne znači rak

Kolposkopijom vizualiziramo sumnjive promjene na vratu maternice, pratimo njihovo kliničko ponašanje i po potrebi uzimamo biopsiju. U grupi SIL-a u 75 do 82 posto slučajeva bolest ne napreduje.

Izvor: www.vecernji.hr, 18.12.2012.

Facebook Comments