Deset istina o raku vrata maternice

Deset istina o raku vrata maternice

by Urednik, 24. sije─Źnja 2017.

Rak vrata maternice drugi je naj─Źe┼í─çi rak kod ┼żena i u kriti─Źnoj su skupini ┼żene od 25 do 64 godine. No, ta se kancerogena bolest mo┼że sprije─Źiti i otkriti na vrijeme. Zato je od presudne va┼żnosti da ne zaboravljate i ne preska─Źete redovite kontrole i Papa test.

1. Rak vrata maternice drugi je naj─Źe┼í─çi rak u ┼żena
Gledano u svjetskim razmjerima, rak vrata maternice drugi je naj─Źe┼í─çi rak u ┼żena te tre─çi uzrok smrtnosti od raka u ┼żena. Godi┼ínje se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slu─Źajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 000 ┼żena umre od te bolesti.

2. U Hrvatskoj svaki 3. dan umre jedna ┼żena od raka vrata maternice
Procjenjuje se da u Europi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute od raka vrata maternice umre jedna ┼żena.

3. Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzro─Źnik raka vrata maternice
Niti jedna vrsta raka nema tako ─Źvrstu uzro─Źno posljedi─Źnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao ┼íto to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u ─Źak 99,7 posto slu─Źajeva karcinoma mo┼że dokazati infekcija HPV-om.

4. HPV se prenosi spolnim kontaktom
HPV infekcija je vrlo ─Źesta me─Ĺu spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa i mo┼że se prenijeti izravnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tijekom sno┼íaja. Infekcija HPV-om naj─Źe┼í─ça je u adolescenata, a rak vrata maternice u ┼żena izme─Ĺu 35 i 55 godina.

5. Svaka druga seksualno aktivna osoba je zara┼żena s HPV-om
Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je s HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj s HPV-om je zara┼żeno oko 60 posto spolno aktivnih ┼żena i mu┼íkaraca.

6. Smrtnost od raka vrata maternice je 35 posto
U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400, a umre gotovo 140 ┼żena. Ve─çina ┼żena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina.

Od 1 200 000 ┼żena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizi─Źniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godi┼ínje napravi PAPA test. To zna─Źi da 2/3 ┼żena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je ┼íto se uvijek testiraju iste ┼żene.

7. Rak vrata maternice mo┼że se otkriti na vrijeme
Papa test je jednostavan test kojim se mo┼że otkriti rak vrata maternice i abnormalne stanice u vratu maternice, ali on ne upu─çuje na glavni uzrok pojave raka i abnormalnih stanica ┼íto je posljedica trajno prisutne infekcije “visoko rizi─Źnim” tipovima HPV-a.

Drugi nedostatak Papa testa je 20 – 40 posto la┼żno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi teku─ça citologija jer je tada stopa la┼żno negativnih nalaza manja od 5 posto.

8. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije
Budu─çi da HPV infekcija obi─Źno nema znakova ili simptoma, ve─çina zara┼żenih osoba toga nije ni svjesna. Ve─çina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa. Niskorizi─Źni tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica: nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega. Tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za 90 posto svih slu─Źajeva spolnih bradavica.

Dugotrajna infekcija visokorizi─Źnim tipovima HPV-a, poput tipova 16,18,31 i 45, mo┼że dovesti do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u podru─Źju spolovila. HPV tipovi 16 i 18 su zajedno odgovorni za 70 posto slu─Źajeva raka vrata maternice.

9. Rak vrata maternice mo┼że se sprije─Źiti
Iako su kondomi u─Źinkovita sredstva za┼ítite protiv ve─çine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu za┼ítitu u slu─Źaju HPV-a, zato ┼íto HPV mo┼że biti prisutan i na predjelima ko┼że koji nisu za┼íti─çeni. Danas je dostupno cijepivo koje mo┼że za┼ítiti ┼żene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice.

10. Cijepljenjem se spre─Źava rak vrata maternice
Prvo cjepivo protiv HPV-a i raka vrata maternice, koje se koristi u SAD-u i EU, dostupno je i na hrvatskom tr┼żi┼ítu. Cjepivo ┼ítiti od infekcije s ─Źetiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18 koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11 koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica. Cjepivo je 100 posto u─Źinkovito u spre─Źavanju HP.

Izvor: www.zadovoljna.dnevnik.hr, 21.1.2017.

Facebook Comments