HPV ne zaobilazi ni muškarce

HPV ne zaobilazi ni muškarce

by Urednik, 25. siječnja 2017.

Od 2006. godine, otkako je dokazano da se humani papiloma virus (HPV), odnosno neki njegovi tipovi, povezuju s pojavom raka grlića maternice, svim mladim ženama u SAD-u i većini razvijenog svijeta preporuča se cijepljenje. Cjepivo obično štiti od više tipova HPV-a, a upravo zbog povezanosti s isključivo ženskim oblikom karcinoma cijepljenje se nije preporučivalo i muškarcima.

No, sada je onkološka studija, prošloga tjedna objavljena u SAD-u i provedena na gotovo 1.900 muškaraca u dobi od 18 do 59 godina, pokazala kako je kod njih čak 45% prisutan neki oblik HPV-a. Ono što je zabrinjavajuće jest da je čak oko 25% testiranih imalo nekih od oblika HPV-a povezanih s visokim rizikom od nastanka karcinoma.

Kod muškaraca se infekcija HPV-om povezuje s karcinomima usta i grla. Spomenuta studija bavila se isključivo genitalnim infekcijama, no zaključak ipak govori u prilog tomu da bi se i muškarci trebali cijepiti protiv ovog virusa. Cijepljenje muškaraca moglo bi imati veći pozitivan učinak na sprječavanje širenja HPV-a i pojave karcinoma nego što se prije smatralo, zaključuju znanstvenici, a prenosi Ars Technica.

Zanimljivo, dok je kod žena pojava HPV-a češća u mlađoj dobi, i najveći rizik od infekcije imaju osobe mlađe od 20 godina, kod muškaraca je situacija obratna. Broj zaraženih rastao je s dobi, pa se pokazuje kako bi i mlađi i stariji muškarci imali koristi od cijepljenja.

Izvor: www.bug.hr, 24.1.2017.

Facebook Comments